foto: Daniel Valla FRPS / Alamy/ Vida Press
Ar katastrofu beidzies mēģinājums pārspēt ātruma rekordu uz zemes
Zefs Eizenbergs 2019.gadā
Citi sporta veidi
2020. gada 2. oktobris, 15:00

Ar katastrofu beidzies mēģinājums pārspēt ātruma rekordu uz zemes

Jauns.lv

Mēģinot uzstādīt jaunu Lielbritānijas sauszemes ātruma rekordu, 47 gadu vecumā bojā gājis britu motobraucējs un uzņēmējs Zefs Eizenbergs.

Eizenbergs gājis bojā Elvingtonas lidlaukā netālu no Jorkas. Šajā pašā lidlaukā 2006.gadā traģisku avāriju piedzīvoja raidījuma "Top Gear" vadītājs Ričards Hamonds.

Ātrā palīdzība uz lidlauku izsaukta ceturtdien, 1.oktobrī, pēc plkst. 16.30. Sportista traģisko nāvi apstiprinājusi viņa ģimene. 

Eizenbergs jau 2016.gadā knapi izsprucis no nāves, kad avarējis, tajā pašā lidlaukā uz motocikla traucoties ar 370 kilometru stundā lielu ātrumu. Toreiz vīrietis salauzis 11 kaulus, tostarp iegurni.

Lai gan Eizenberga traumas toreiz bija tik smagas, ka daudzi apšaubīja viņa spēju jebkad vēl staigāt, jau 2017.gadā viņš pilnībā atveseļojies un atsācis braukt.

Šoreiz viņš centies pārspēt ar automašīnu uzstādīto "Flying Kilometre" ("Lidojošais kilometrs") ātruma rekordu, kas Lielbritānijā šobrīd ir 333 kilometri stundā. Šis rekords nav pārspēts kopš 1970.gada. Britu mediji ziņo, ka Eizenbergs bija iecerējis rekordu pārspēt ar 1200 zirgspēku "Porsche" markas spēkratu, bet nobraucis no skrejceļa un apgāzies.

Eizenbergs vadīja "Madmax Race Team", kas ar jaudīgiem motocikliem un automašīnām mēģina pārspēt dažādus ātruma rekordus.

Eizenbergam pieder vairāki ātruma rekordi, tostarp Ginesa pasaules rekords ātrākajā braucienā ar turbo motora motociklu (376 kilometri stundā). Tāpat viņš uzstādījis rekordu "Flying Mile" ("Lidojošā jūdze") ātrākajā braucienā ar motociklu pa smiltīm (337 kilometri stundā) un vēl vairākus.