Basketbols
2020. gada 3. augusts, 12:06

"Krastu mača" talismans būs bultu caurdurtais Sebastians

Elmārs Barkāns

Žurnāls "Kas Jauns"

Tradicionālā Rīgas Krastu mača basketbolisti šogad mugurā vilks mākslinieka Kristiana Brektes dizainētos sporta kreklus ar bultām šaustītā svētā Sebastiana atveidu. Svētais Sebastians ir ne tikai sportistu patrons, bet savulaik, kā vēsta leģenda, Romā novērsis mēra epidēmiju.

Kaut arī Covid-19 pandēmijas dēļ visā pasaulē atcelti vai pārcelti daudzi sporta pasākumi, diennakts basketbola turnīrs "Krastu mačs", kurā sacentīsies Rīgas Daugavas labā krasta komandas ar kreisā krasta pretiniekiem, norisināsies arī šogad. Kā ierasts, ikgadējie basketbola svētki būs 15. un 16. augustā Rīgas svētku laikā, un šoreiz spēles notiks uz AB dambja. Tiesa gan – šogad nedaudz citādā veidolā, aicinot līdzjutējus un sporta entuziastus vērot mačus un līdzi just nevis klātienē, bet gan TV un mobilo ierīču ekrānos – tiešraidēs LTV7 un portālā Lsm.lv.

foto: Publicitātes foto
Tradicionālā Rīgas Krastu mača basketbolisti šogad mugurā vilks mākslinieka Kristiana Brektes dizainētos sporta kreklus ar bultām šaustītā svētā Sebastiana atveidu.

Diennakts basketbola turnīrs "Krastu mačs" šogad aizvadīs jau 11. sezonu, un tā pirmie soļi divdesmitgades virzienā būs citādi, nekā ierasts redzēt līdz šim. Citāds būs arī mača oficiālais krekls, kura dizaina autors jau vairākus gadus pēc kārtas ir Kristians Brekte.

Uz krekla attēlots pie staba piesiets un bultu sadurts jeb šaustīts puskails jauneklis – svētais Sebastians. Kas viņš tāds ir un ko simbolizē, Brekte pastāstīja žurnālam "Kas Jauns":

“Kaut arī par svētā Sebastiana (miris ap 288. gadu) personību zināms maz, saskaņā ar leģendu viņš bijis ķeizara Diokleciana galma sardzes virsnieks un ar savu ticību un lūgšanām dziedējis slimos, tā Romā pat novērsdams mēri. Kad tika atklāta Sebastiana ticība, viņu pavēlēja piesiet pie staba un nogalināt ar bultām. Pasaules mākslas vēsturē viņš visbiežāk attēlots kā jauns un atlētisks fiziski spēcīgs puisis. Iespējams, tieši tādēļ viņš mūsdienās uzskatāms par sportistu patronu jeb aizbildni.

foto: Mārtiņš Ziders
Mākslinieks Kristians Brekte jau vairākus gadus ir Rīgā notiekošā „Krastu mača” krekla autors.

Kaut arī tiešu pierādījumu par svētā Sebastiana sportisko garu nav, pateicoties savam stāstam un cīņas sparam, viņš simboliski ieņēmis talismana lomu. Dažādi talismani jeb amuleti ir sportam neatņemama sastāvdaļa, jo sniedz spēku un veiksmi virzībā uz uzvaru, tieši tādēļ arī par 2020. gada "Krastu mača" simbolu izvēlēts svētais Sebastians.”

Jāpiebilst, ka šogad sacensība būs īpaši spraiga, jo iepriekšējos desmit gados komandu rezultāts ir kļuvis neizšķirts – 5:5.