Basketbols
2020. gada 24. jūnijs, 14:42

Bertāns francūzim atbildi parādā nepaliek: "Nākamreiz ietago mani savā viedoklī par mani"

Jauns.lv

Latvijas basketbola izlases un NBA kluba Vašingtonas "Wizards" spēlētājs Dāvis Bertāns reaģējis uz kritiku, kuru viņam veltījis Orlando "Magic" franču basketbola zvaigzne Evans Furnjē. Francūzis latvieti kritizējis par viņa lēmumu nespēlēt sezonas noslēguma turnīrā Orlando.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Furnjē nav bijusi pa prātam Bertāna atteikšanās palīdzēt savai komandai atlikušajos NBA sezonas mačos, kas risināsies netālu no Orlando.

"Ja uzskati, ka ir labi sēdēt malā un skatīties, kā tavi komandas biedri spēlē, kaut gan pats esi pilnīgi vesels - tas pastāsta daudz par tevi," komentējot Dāvja izvēli, sociālajos tīklos rakstīja Francijas izlases viens no labākajiem pēdējo gadu spēlētājiem.

Bertāns uz to atbildi parādā nepalika un atbildē francūzim rakstīja: "Ja tev neuztrauc riski spēlēšanā Orlando, tad nākamreiz ietago mani savā viedoklī par mani!"

foto: AP/Scanpix
Jādomā, ka Dāvim Bertānam un Evanam Furnjē turpmāk nebūs tās labākās attiecības.

Bertāns, kurš pārstāv "Wizards", kam ir pavisam teorētiskas izredzes cīnīties par vietu izslēgšanas spēlēs un NBA čempiontitulu, nav vienīgais spēlētājs, kurš paziņojis, ka neplāno piedalīties noslēguma turnīrā. Par to publiski runājuši arī potenciālie titula pretendenti Losandželosas "Lakers" spēlētāji Dvaits Hovards un Averijs Bredlijs. Hovarda oficiālais lēmums gan vēl nav izskanējis, savukārt Bredlijs apstiprinājis, ka tiešām nespēlēs. Šādu lēmumu viņš pieņēmis ģimenes drošības dēļ - basketbolista 6 gadus vecajam dēlam Laiemam ir elpceļu problēmas, tāpēc Bredlijs negrasās riskēt.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Bertāna lēmums neaizvadīt šīs sezonas atlikušo daļu tika pieņemts pēdējā brīdī, sarunā ar portālu "hoopshype.com" teica Dāvja Bertāna aģents Artūrs Kalnītis.

"Godīgi sakot, Dāvis bija gatavs spēlēt, bet pēdējā brīdī pieņēma lēmumu izlaist sezonas beigas," sarunā ar portālu teica Kalnītis. "Spēlējam ar tām kārtīm, kas mums ir iedalītas. Kad NBA paziņoja, ka spēlētāji par šādu lēmumu netiks sodīti, bet gan zaudēs vienu procentu no algas par katru izlaisto spēli, apsēdāmies un kārtīgi apspriedām šo lēmumu."

"Dāvim priekšā ir karjeras lielākais līgums, tāpēc skaidrs, ka viņš uzņemtos lielu risku, aizvadot mačus. Šis nebija grūts lēmums... Ja "Wizards" būtu izlikta ar piekto vai sesto numuru, situācija izvērstos citādāka. Dāvis ir cīnītājs, taču šajā situācijā nolēma palikt malā."

Kalnītis arī atklāja, ka komanda un tās spēlētāji bijuši ļoti saprotoši par pieņemto lēmumu. Arī pati "Wizards" iepriekš jau norādīja, ka šosezon koncentrēsies uz citām lietām, nevis domās par uzvarām un zaudējumiem.

"Dāvis ar komandas menedžeri Tomiju Šepardu kontaktējas dienu no dienas. Komanda par latvieša nodomiem zināja jau iepriekš, tāpat viņš savlaicīgi informēja savus komandas biedrus," situāciju skaidroja basketbolista aģents. "Visi viņu atbalstīja, un Tomijs līdz šim ir bijis lielisks. Man patīk, kā viņš strādā. Dāvim ar Tomiju ir īpaša saikne."

"Pats nebiju klāt, kad Dāvis informēja klubu par savu lēmumu, bet viņš man teica, ka saruna bijusi patīkama un justs atbalsts."

Jau iepriekš ESPN apskatnieks Eidriens Vodžnarovskis ziņoja, ka viens no iemesliem, kāpēc Bertāns izlaidīs sezonu, ir traumu risks. Latvietis jau divreiz karjerā ir pārrāvis ceļgala krusteniskās saites. Šim apgalvojumam piekrita arī Kalnītis, taču aģents neslēpa, ka tā ir tikai aisberga redzamā daļa.

"Traumu risks spēlēja savu lomu, pieņemot lēmumu, taču tas nebija vienīgais iemesls. Neesmu to minējis, bet līdz ar sezonas sākšanos, spēkā stājās Dāvja apdrošināšanas polise, kas paredz, ka traumas gadījumā viņš saņems prāvu čeku," atklāja Kalnītis. "Šī iemesla dēļ varu teikt, ka traumas nebija vienīgais iemesls, bet noteikti nospēlēja savu lomu."

"Ja neesi spēlējis vairākus mēnešus, dažās nedēļas sagatavoties nav iespējams. Netaisos spekulēt, cik vēl spēlētāju domā izlaist sezonas beigas, bet zinu, ka mēs neesam vienīgie. Zinu, ka arī Džeisons Teitums šovasar plāno parakstīt līgumu. Arī viņš paudis bažas par gaidāmo."

Sarunas noslēgumā Kalnītis "caur puķēm" lika noprast, ka latvietis varētu palikt Vašingtonā. Iepriekš šādu viedokli paudusi arī pati komanda, bet Bertāns vienā no intervijām atklāja, ka šajā pilsētā jūtas kā mājās un loma komandā viņu ļoti apmierina.

"Ikviens prāto par Bertāna šīs vasaras plāniem un nodomiem spēlētāju tirgū. Varu teikt, ka Dāvim patīk Vašingtonā, un tiklīdz būs ļauts veikt pārrunas, "Wizards" būs pirmā komanda, ar kuru sēdīsimies pie galda," norādīja aģents.

Šosezon Vašingtonas "Wizards" sastāvā Bertāns ir aizvadījis 54 spēles, kuru laikā ik mačā vidēji spēlētās 29,3 minūtēs ir guvis 15,4 punktus, sakrājis 4,5 atlēkušās bumbas, 1,7 reizes rezultatīvi piespēlējis, 0,7 reizes pārķēris bumbu un 0,6 reizes bloķējis pretinieku metienus.

Latvijas basketbolists izceļas trīspunktu metienu precizitātē, kur kopā ar Nemanju Bjelicu no Sakramento "Kings" dala septīto vietu ar 42,4 procentiem precīzu trīspunktnieku.