foto: Sergei Fadeichev/TASS
Latvieši nav pelnošāko KHL hokejistu rindās
Maskavas "Spartak" hokejisti Kaspars Daugaviņš (pa kreisi) un Maksims Gončarovs.
Hokejs
2020. gada 31. maijs, 14:06

Latvieši nav pelnošāko KHL hokejistu rindās

LETA

Neviens no Latvijas hokejistiem nav iekļuvis 71 pelnošākā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) hokejista sarakstā, savā pētījumā svētdien ziņo "Sport-Express".

"Sport-Express" trešoreiz publicētajā algu sarakstā, iepriekš pētījumu publiskojot 2019.gada februārī un oktobrī, ir tikai viens hokejists, kurš bez prēmijām sezonā saņem vairāk nekā 100 miljonus rubļu (1,28 miljoni eiro). 2020./2021.gada sezonā tas būs Maskavas "Dinamo" hokejists Vadims Šipačovs. "Sport-Express" lēš, ka viņš tāds varētu palikt vienīgais.

Otro vietu ar 95 miljoniem rubļu (1,22 miljoni eiro) ieņem Šipačova klubabiedrs Čehiju pārstāvošais Dmitrijs Jaškins, bet trešo ar 90 miljoniem rubļu (1,15 miljoni eiro) - šveicietis Svens Andrigeto no Latvijas izlases galvenā trenera vadītā Omskas "Avangard".

Pētījumā atspoguļoti tie hokejisti, kuri nākamajā sezonā saņems vismaz 50 miljonus rubļu (641 tūkstotis eiro).

Dalītā 39.vietā ar 55 miljoniem rubļu (706 tūkstoši eiro) ir savulaik Rīgas "Dinamo" spēlējušais kanādiešu aizsargs Mets Robinsons no Maskavas CSKA

Vēl 2017./2018.gada sezonā KHL spēlēja 18 hokejisti, kuri pelnīja 100 vai vairāk miljonus rubļu gadā, 2018./2019.gada sezonā - 16, 2019./2020.gada sezonā - 12.

Tik straujš "simtnieku" skaita kritums raksturo divus procesus. Pirmais ir klubu nevēlēšanās vairs maksāt tik daudz naudas zvaigžņu veterāniem tikai par viņu iepriekšējiem nopelniem. Otrais ir izcilu hokejistu trūkums, kuriem šādu summu varētu maksāt.

Arī algu griesti ieviesa savas korekcijas, izlīdzinot komandu spējas algot hokejistus un pārslēdzot līgumus par zemāku atalgojumu.

Pirms gada 54 lielāko algu saņēmēju skaitā bija 24 hokejisti no Sanktpēterburgas SKA un CSKA. Tagad apmēram deviņas komandas sezonas sākumā maksās hokejistiem aptuveni 900 miljonus rubļu (11,55 miljoni eiro).

Šādu komandu skaitā ir SKA, Maskavas "Dinamo", Jaroslavļas "Lokomotiv", Kazaņas "Ak Bars", CSKA, "Avangard" un mazāk - Jekaterinburgas "Autotomobilist". 

Trešajā grupā, kura var atļauties tērēt algās apmēram 500-700 miljonu rubļu (6,41-8,98 miljoni eiro), ir arī Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītais Maskavas "Spartak" un vārtsarga Jāņa Kalniņa pārstāvētais Helsinu "Jokerit".

Kaspara Daugaviņa pārstāvētā Maskavas apgabala "Vitjaz" ierindota ceturtajā no sešām grupām, algās maksājot 400-500 miljonus rubļu (5,13-6,41 miljons eiro), bet Roberta Bukarta Čerepovecas "Severstaļ", kas pēc sastāva tiek vērtēta kā vājākā KHL komanda Krievijā, ierindota piektajā grupā.

Pēdējā sestajā grupā ir trīs ārvalstu klubi, kuri vēl nav parakstījuši līgumus ar jauniem spēlētājiem, Rīgas un Minskas "Dinamo" un Pekinas "Kuņluņ Red Star". Tiek norādīts, ka par abiem "Dinamo" joprojām nav skaidrs, vai viņi finansiāli būs spējīgi piedalīties nākamajā sezonā, kaut gan tiek izteikts apgalvojums, ka finanses, visticamāk, tiks atrastas.