foto: AP/Scanpix
Koronavīrusa ietekme uz 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm
Vīrietis Tokijā.
2020. gada 23. marts, 11:23

Koronavīrusa ietekme uz 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm

Jauns.lv Analītiskā nodaļa

Koronavīrusa Covid-19 izplatība likusi Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) nopietni apsvērt 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu pārcelšanu uz vēlāku laiku.

Turpinājumā - īss hronoloģisks ieskats, kā SOK divu mēnešu laikā nonāca pie šāda lēmuma.

24.janvāris

SOK paziņo, ka olimpisko spēļu Āzijas/Okeānijas kvalifikācijas turnīrs boksā no Uhaņas, Ķīnā, pārcelts uz Jordānas galvaspilsētu Ammānu. Pirms tam Āzijas Futbola konfederācija no Uhaņas uz Naņdzjinu pārcēla kvalifikācijas turnīru futbolā sievietēm. Koronavīrusa izplatības dēļ nākamo nedēļu un mēnešu laikā tiek pamatīgi iedragāts olimpisko spēļu kvalifikācijas process.

29.janvāris

Vīrusam izplatoties ārpus Ķīnas un nonākot vairākās valstīs, tostarp Japānā, SOK preses sekretārs paziņo, ka organizācija ir komunikācijā ar Pasaules Veselības organizāciju (PVO) un SOK medicīnas ekspertiem. "Piesardzības pasākumi ir svarīga daļa no plāna, lai sarīkotu drošas olimpiskās spēles," saka SOK runasvīrs.

31.janvāris

Olimpisko spēļu organizatori noraida ziņas, ka koronavīrusa izplatība apdraudētu Olimpiādi. "Nekad neesam runājuši par olimpisko spēļu atcelšanu. Turpināsim sadarboties ar SOK un pārējām organizācijām, un izskatīsim visus nepieciešamos piesardzības pasākumus," teikts organizatoru paziņojumā.

5.februāris

Olimpisko spēļu organizatoru vidū rodas nelielas bažas. "Esmu ļoti noraizējies, ka vīrusa izplatība varētu apdraudēt olimpiskās spēles. Ceru, ka tas apstāsies pēc iespējas ātrāk," Japānas raidsabiedrībai teica Tokijas olimpisko spēļu rīkotāju komitejas vadītājs Toširo Muto.

13.februāris

Olimpisko spēļu organizatori pauž, ka koronavīrusa izplatība Ķīnā neietekmēs olimpisko spēļu norisi. SOK koordinēšanas komisijas vadītājs Džons Koatess atzīst, ka koronavīrusa izplatība ir neparedzēta problēma, taču spēļu rīkotāji nodrošinās piesardzības pasākumus sportistiem un skatītājiem.

21.februāris

SOK pēc konsultācijas ar PVO secina, ka spēles nav jāpārceļ uz citu vietu vai jāatceļ.

24.februāris

Neskatoties uz to, ka pieaug atcelto sporta pasākumu skaits, SOK arvien ir pārliecināta, ka olimpiskās spēles notiks kā plānots. "Gatavošanās olimpiskajām spēlēm norit pēc plāna. Piesardzības pasākumi ir svarīga daļa no plāna, lai sarīkot drošas olimpiskās spēles," vēsta SOK.

25.februāris

Ilggadējais SOK loceklis Diks Pounds intervijā pauž, ka SOK ir trīs mēneši laika, lai izlemtu, ko iesākt ar olimpiskajām spēlēm.

27.februāris

SOK prezidents Tomass Bahs pauž, ka SOK ir pilnībā pārliecināta par olimpisko spēļu norisi tām paredzētajā laikā. Jautājot par alternatīvām, viņš Japānas medijiem atbildēja: "Negribu pieliet benzīnu spekulāciju liesmās."

3.marts

Olimpisko spēļu ministre Seiko Hašimoto Japānas parlamenta budžeta komisijas sēdē atklāj, ka līgums ļauj olimpiskās spēles pārcelt tikai 2020.gada robežās. SOK atkārtoti pauž pārliecību par spēļu norisi un uzsver, ka februāra vidū tikusi izveidot darba grupa, kuras sastāvā ir SOK, olimpisko spēļu organizatori, Tokijas pilsēta, Japānas valdība un PVO.

4.marts

Bahs atzīmē, ka viņš nevēlas būt iesaistīts spekulācijās par olimpisko spēļu atcelšanu vai pārcelšanu. Šādi scenāriji neesot izskatīti SOK izpildkomitejas sēdēs. SOK valde ir pilnībā pārliecināta, ka 2020.gada olimpiskās spēles Tokijā norisināsies no 24.jūlija līdz 9.augustam.

6.marts

Olimpisko spēļu rīkotāji nolemj ierobežot olimpiskās lāpas sagaidīšanas ceremoniju. Tāpat atcelts plāns sūtīt 140 bērnus uz olimpiskās lāpas saņemšanas ceremoniju, kas paredzēta 19.martā Grieķijā.

12.marts

Tokijas gubernatore Juriko Koike pauž bažas pēc tam, kad PVO koronavīrusa izplatību atzīst par pandēmiju. Tas varētu ietekmēt olimpiskās spēles un paraolimpiskās spēles. Taču viņa arī atzīst: "Ņemot vērā to, kā šobrīd jūtas Japānas tauta un cik daudz tā ir izdarījusi, nevar būt ne runas, ka olimpiskās spēles varētu atcelt".

Grieķijā vien 100 cilvēku klātbūtnē tiek iedegta olimpiskā lāpa. SOK pauž, ka ir pārliecināta par olimpisko spēļu norisi tām paredzētajā laikā un nešaubās par četrgades lielākā sporta notikuma drošumu.

13.marts

Gatavošanās olimpiskajām spēlēm ritēs kā plānots, Japānas premjerministrs Šindzo Abe uzsver ASV prezidentam Donaldam Trampam, kurš ieteica pārcelt OIimpiādi.

16.marts

Koatess atklāj, ka SOK nav noteikusi konkrētu datumu, kā to ieteica Pounds. "Viss iet uz to, ka olimpiskās spēles sāksies 24.jūlijā," laikrakstam "Sydney Morning Herald" stāsta Austrālijas Olimpiskās komitejas prezidents Koatess.

17.marts

SOK atkārtoti pauž pārliecību par olimpisko spēļu norisi un uzsver, ka šobrīd nav nepieciešami drastiski lēmumi. Organizācija atzīmē, ka jebkuras spekulācijas ir neproduktīvas. Paziņojums tika izdarīts pirms SOK uzsāka divu dienu telefonkonferenci ar sportistu pārstāvjiem, nacionālajām olimpiskajām komitejām un starptautiskajām sporta federācijām.

18.marts

SOK, atbildot uz sportistu bažām par ierobežoto trenēšanos, uzsver, ka ārkārtas situācija prasa ārkārtas risinājumus. SOK ir pārliecināta, ka izdosies rast risinājumu ar vismazāko kaitējumu sportistiem, tajā pat laikā saglabājot godīgu sāncensību un neapdraudot atlētu veselību. "Šajā situācijā neviens risinājums nav ideāls, tāpēc rēķināmies ar sportistu atbildību un solidaritāti," saka SOK preses sekretārs.

21.marts

Bahs atzīmē, ka olimpisko spēļu atcelšana izpostīs sapņus 11 000 sportistu no 206 valstīm un SOK bēgļu komandas. Viņaprāt, olimpisko spēļu atcelšana būtu visnegodīgākais risinājums. Tajā pat laikā vairākas sporta federācijas un nacionālās olimpiskās komitejas aicina pārcelt Olimpiādi.

22.marts

SOK paziņo, ka tuvāko četru nedēļu laikā lems par 2020.gada Tokijas Olimpiādes norisi, pieļaujot arī spēļu pārcelšanu. Vēlāk tam pievienojas arī Starptautiskā Paraolimpiskā komiteja (IPC). Pasaules Vieglatlētikas asociācija ("World Athletics"), kas ir viena no ietekmīgākajām sporta organizācijām pasaulē, atzinīgi vērtē SOK aicinājumu diskutēt par olimpisko spēļu pārcelšanu un pauž gatavību iesaistīties jauna datuma noteikšanā.

23.marts

Pēc SOK lēmuma četru nedēļu laikā izlemt Tokijas Olimpiādes likteni, arī Japānas valdība paziņojusi, ka ir gatava veikt pārrunas par četrgades notikuma pārcelšanu.  "Ja Japāna nespēs jūlijā aizvadīt pilnvērtīgas spēles Covid-19 vīrusa izplatības dēļ, valstij ir jāapsver iespēja tās pārcelt, pasargājot sportistu un līdzjutēju veselības," pirmdien valdības sēdē teica premjerministrs Šindzo Abe. Abe piebilda, ka pilnīga Olimpiādes atcelšana neesot iespējama, kam piekrīt arī SOK. Tāpat divas no pasaules vadošajām sporta lielvalstīm Kanāda un Austrālija paziņojušas, ka savus sportists nesūtīs uz Tokiju, ja olimpiskās un paralimpiskās spēles notiks plānotajos datumos.