foto: Edijs Pālens/LETA
Stojanovičs uzskata, ka Karašauskam un Ontužānam ir jātiek skaidrībā ar savu nākotni
Latvijas futbola valstsvienības galvenais treneris Slaviša Stojanovičs.
Futbols
2019. gada 3. oktobris, 16:22

Stojanovičs uzskata, ka Karašauskam un Ontužānam ir jātiek skaidrībā ar savu nākotni

Jauns.lv / LETA

Šobrīd bez spēļu prakses esošajiem Latvijas futbolistiem Artūram Karašauskam un Danielam Ontužānam jāpieņem lēmumi par viņu karjeru turpmāko attīstību, uzsver valstsvienības galvenais treneris Slaviša Stojanovičs.

Jau ziņots, ka Stojanovičs ceturtdien nosauca tos futbolistus, kuri cīnīsies par vietu sastāvā oktobrī gaidāmajās 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs.

Kandidātu sarakstā atgriezies Artūrs Karašausks, Mārcis Ošs, Daniels Ontužāns, Vladislavs Fjodorovs, Dāvis Ikaunieks, Igors Tarasovs, Deniss Rakels un Raivis Jurkovskis. Dažādu iemeslu dēļ šie futbolisti iepriekšējos sasaukumos nepalīdzēja Latvijas izlasei.

"Šis spēlētāju skaits var mainīties, jo nedēļas nogalē futbolistiem vēl ir spēles. Lielais skaits ir tāpēc, ka pieciem spēlētājiem ir dzeltenās kartītes. Tāpēc pastāv iespēja, ka daļa no viņiem otrajā spēlē nevarēs piedalīties. Es gan ceru, ka tā nenotiks un visi varēs doties uz Izraēlu.  Vēl viens iemesls - septembra nometnes pirmajās dienās dažiem spēlētājiem bija traumas, par ko es nebiju savlaicīgi informēts," 27 spēlētāju garo sarakstu komentēja Stojanovičs.

No iepriekšminētajiem spēlētājiem pēdējā laikā bez spēļu prakses ir uzbrucējs Karašausks un pussargs Ontužāns.

"Esmu runājis ar viņa treneriem, tomēr vēlos redzēt viņu dzīvē, lai pārliecinātos par Ontužāna gatavību. Viņiem ir jāpieņem lēmumi par karjeras turpmāko attīstību. Esmu ieguvis gana daudz informācijas, tomēr vēlos ar viņiem aprunāties klātienē, lai saprastu, kā viss ir patiesībā," skaidroja Latvijas izlases treneris.

Stojanovičs veselības problēmu dēļ nebija aizlidojis pie šiem spēlētājiem, tāpēc klātienē vēlas runāt par viņu šī brīža fizisko sagatavotību.

"Mums pietrūkst ātru spēlētāju, kuri var spēlēt viens pret viens. Karašausks Kiprā nespēlē, tikai piedalās draudzības mačos. Ontužāns septembrī pie mums nebija, jo Minhenes "Bayern" atsūtīja vēstuli. Viņam šeit ierodoties, paredzētas medicīniskās pārbaudes," situāciju par abiem futbolistiem komentēja Stojanovičs.

Septembra mačos Latvijas izlasei nepalīdzēja Ošs, kurš ikdienā cementē Šveices augstākās līgas kluba Neišateles "Xamax" aizsardzību.

"Septembrī viņš nedrīkstēja spēlēt, lai arī bija ieradies uz izlasi. To apstiprināja gan viņa kluba, gan izlases medicīniskais personāls. 14 dienas viņa nebija sastāvā, tomēr šobrīd jau ir atgriezies laukumā, tāpēc arī šoreiz pievienosies izlasei. Cerams, ka viņš būs pie labas veselības. Tas pats attiecas uz Denisu Rakelu, kurš pirmajās nometnes dienās bija ar nelielu savainojumu," atklāja Stojanovičs.

Treneris lika noprast, ka izlasei ir grūtības komunicēt ar Ontužāna pārstāvēto Vācijas klubu "Bayern".

"Sarunas bijušas tikai ar elektroniskā pasta starpniecību. Centos viņus sazvanīt, arī sporta direktoru. Pat mēģināju viņus sazvanīt caur Danielu, bet viņi teica, ka atzvanīs. Tomēr tas nav noticis. Domāju, ka mums jābūt aktīvākiem komunikācijā ar viņiem.  Nav pieņemama situācija, ka vienpersoniski kaut kas tiek paziņots. Mums ir jābūt savam rīcības plānam saistībā par šo spēlētāju un par to jāliek zināt klubam," atklāja Stojanovičs.

No vadošajiem spēlētājiem šoreiz nav izsaukts Valērijs Šabala, tāpat valstsvienībā nav septembrī debitējušā Armanda Pētersona.

"Pētersons ir nedaudz izdedzis, jo spēlējis ļoti daudz. Piedalījies gandrīz visos Eirokausa mačos un arī virslīgas čempionātā. Viņš ir noguris. Šabala ir spēlētājs, par kuru mums jārūpējas. Esmu nolēmis spēlēt ar vienu uzbrucēju, tāpēc bija jāpieņem grūtāks lēmums. Devu iespēju Dāvim Ikauniekam," sastāva aprises ieskicēja Stojanovičs.

Šobrīd vēl valstsvienībai nav izvēlēts kapteinis.

"Kapteiņa jautājums ir vēl atvērts, bet vārtsarga jautājumu runāsim nometnes laikā ar Aleksandru Koliņko. Tad arī skatīsimies pēc situācijas, kuram dot iespēju," teica Stojanovičs.

Latvijas nākamā pretiniece Polija Rīgā ieradīsies ar iespaidīgu arsenālu uzbrukumā.

"Viņi ierodas ar vēlmi uzvarēt, jo zaudēti punkti nozīmēs zaudēt iespēju uzreiz kvalificēties čempionātam. Viņiem ir daudz labu spēlētāju. Ne tikai labi, bet augstākās klases. Poļi spēlēs uzbrukuma futbolu," atzina Stojanovičs.

Latvija pēc nedēļas Daugavas stadionā uzņems Poliju, bet piecas dienas vēlāk viesosies pie Izraēlas.

Par "vienpadsmit vilkiem" dēvētā komanda kvalifikācijas ciklā zaudējusi visās sešās spēlēs, iekrājot vārtu attiecību 1:21. 

Latvijas futbolisti, ieskaitot pārbaudes spēles, nav uzvarējuši 14 mačos pēc kārtas, šajā neveiksmju joslā piedzīvojot deviņus zaudējumus. Iepriekšējo uzvaru latvieši svinēja pērnā gada jūnijā Baltijas kausa mačā, bet starptautiskajos turnīros līdz šīm pēdējais panākums gūts 2017.gada 10.oktobrī.

Jau ziņots, ka septembrī Latvija viesos ar 0:6 kapitulēja Austrijai, bet mājās ar 0:2 atzina Ziemeļmaķedonijas pārākumu. Latvijas futbola izlase atkārtojusi savu lielāko zaudējumu pēc neatkarības atjaunošanas. Pirms pieciem gadiem ar 0:6 tika kapitulēts Nīderlandei.

Martā Latvija viesos ar 1:3 piekāpās Ziemeļmaķedonijai, bet pēc tam cienījamā mačā ar 0:2 atzina Polijas pārākumu. Nākamās divas spēles notika savā laukumā, kur tika parādīts blāvs sniegums, kā rezultātā piedzīvoti zaudējumi 0:3 pret Izraēlu un 0:5 pret Slovēniju.

Novembrī Latvija izbraukumā tiksies ar Slovēniju un mājās duelēsies ar Austriju.

Latvijas valstsvienība Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) rangā atrodas necilajā 139.vietā, Polija ir 22.pozīcijā, bet Izraēla - 86.pozīcijā.

Martā par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts serbu speciālists Slaviša Stojanovičs. Decembra sākumā no izlases galvenā trenera amata nolēma atkāpties somu speciālists Miksu Pātelainens, kurš komandu vadīja vien kopš maija jeb mazāk nekā astoņus mēnešus.

Latvijas futbola izlases kandidātu saraksts:

vārtsargi - Andris Vaņins ("Zurich", Šveice), Pāvels Šteinbors (Gdiņas "Arka", Polija), Roberts Ozols ("Riga");

aizsargi - Antonijs Černomordijs ("Riga"), Roberts Savaļnieks, Vitālijs Jagodinskis (abi - RFS), Kaspars Dubra ("Oleksandriya", Ukraina), Vitālijs Maksimenko (Ļubļanas "Olimpija", Slovēnija), Mārcis Ošs (Neišateles "Xamax", Šveice), Raivis Jurkovskis ("Liepāja"), Igors Tarasovs (Jūrmalas "Spartaks").

pussargi - Ritvars Rugins, Oļegs Laizāns, Vladimirs Kamešs (visi - "Riga"), Boriss Bogdaškins, Ēriks Punculs (abi - "Valmiera Glass"/ViA), Kristers Tobers, Mārtiņš Ķigurs, Jānis Ikaunieks (visi - "Liepāja"), Andrejs Cigaņiks, Dāvis Ikaunieks (abi - RFS), Daniels Ontužāns (Minhenes "Bayern", Vācija);

uzbrucēji - Artūrs Karašausks ("Pafos", Kipra), Vladislavs Gutkovskis (Ņidzicas "Termalica", Polija), Roberts Uldriķis ("Sion", Šveice), Deniss Rakels, Vladislavs Fjodorovs (abi - "Riga").