foto: Vida Press
Dopinga ziņotāja Rodčenkova advokāts cer, ka SOK iesniegs apelāciju pret Krievijas attaisnošanu
Bijušais Maskavas Antidopinga laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs.
Citi sporta veidi
2018. gada 2. februāris, 13:12

Dopinga ziņotāja Rodčenkova advokāts cer, ka SOK iesniegs apelāciju pret Krievijas attaisnošanu

LETA

Dopinga ziņotāja Grigorija Rodčenkova advokāts bijis apmulsis pēc tam, kad 28 Krievijas sportistiem tika atceltas diskvalifikācijas un pauda cerību, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) iesniegs apelāciju.

"Esmu apmulsis," telefonintervijā sacīja Džims Valdens. "Atliek noskaidrot, vai SOK iesniegs apelāciju. Protams, ceru, ka viņi pastāvēs uz to."

Aģentūra LETA jau ziņoja Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) nepietiekamu pierādījumu dēļ ceturtdien atcēla SOK piespriestās mūža diskvalifikācijas 28 no 39 Krievijas sportistiem, atjaunojot arī viņu gūtos rezultātus Soču olimpiskajās spēlēs. Pēc lēmuma SOK paziņoja, ka apsvērs iespēju iesniegt apelāciju pēdējā instancē - Šveices Federālajā tribunālā.

Valdens arī sacīja, ka Pasaules Antidopinga aģentūrai (WADA) ir jāuztraucas par CAS ceturtdien paziņoto lēmumu.

Monreālā bāzētā WADA patiešām ātri paudusi "nopietnas raizes" par lēmumu, ko Maskavā tikmēr uzņēmuši ar prieka vēstīm.

CAS lēma, ka nav pietiekamu pierādījumu, ka sportisti būtu guvuši kādu labumu no valsts atbalstītas dopinga programmas 2014.gada ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos.

Valdens kritizēja CAS noklausīšanās norisi pirms lēmuma pieņemšanas.

"Bija ļoti maz jautājumu par atsevišķiem sportistiem," viņš sacīja. "Viss process tika ārkārtīgi sasteigts."

Advokāts arī norādīja, ka bijušajam Maskavas Antidopinga laboratorijas vadītājam un avotam atklāsmēm par valsts atbalstīto dopingu Rodčenkovam ir tīra sirdsapziņa, un uzsvēra, ka lēmums tikai iedrošina Krieviju un jebkuru citu valsti, kura vēlas valsts atbalstītu dopinga sistēmu.

Attaisnots tika arī skeletonists Aleksandrs Tretjakovs, kurš saglabās Soču Olimpiādes zeltu, kas citādāk būtu tikusi Martinam Dukuram, kurš pirms četriem gadiem bija otrais, kamēr viņa brālis Tomass palika ceturtais, tagad netiekot pie bronzas.

Tikmēr 11 Krievijas sportistu apelācijas CAS apmierināja tika daļēji, atstājot spēkā diskvalifikācijas un anulētos rezultātus. Starp šiem sportistiem ir arī bobslejisti Aleksandrs Zubkovs un Aleksandrs Kasjanovs, kas nozīmē, ka par olimpiskajiem čempioniem kļūst Latvijas bobsleja pilota Oskara Melbārža četrinieks, kurā startēja Daumants Dreiškens, Jānis Strenga un Arvis Vilkaste, bet divniekos Melbārdim ar Dreiškenu tagad pienākas bronza.

Kopumā Krievijas delegācijai, kas uzvarēja Soču olimpisko spēļu medaļu vērtējumā, tika atņemtas 13 no 33 iegūtajām godalgām, kas tai tobrīd kopvērtējumā lika atkrist uz ceturto vietu aiz Norvēģijas, Kanādas un ASV, taču pēc CAS lēmuma krievi atgriezušies pirmajā vietā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka SOK decembrī piesprieda diskvalifikāciju visai Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas tai liegs piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Tiesa, Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts "Olympic Athlete from Russia" jeb "Olimpiskais sportists no Krievijas".