foto: AFP/Scanpix/LETA
Zviedrijas futbolisti uzvar Itāliju, sperot soli pretī Pasaules kausam
Jākobs Jūhansons (pa labi) saņem komandas biedru apsveikumus.
Futbols
2017. gada 11. novembris, 10:11

Zviedrijas futbolisti uzvar Itāliju, sperot soli pretī Pasaules kausam

LETA

Zviedrijas futbola izlase piektdien 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas Eiropas zonas "play-off" kārtas pirmajā mačā savā laukumā ar 1:0 (0:0) pārspēja Itāliju.

Zviedru uzvaru nodrošināja Grieķijas kluba Atēnu AEK pussarga Jākoba Jūhansona vārtu guvums.

Vienīgie vārti tika gūti 61.minūte, kad pēc tāla auta iemetina Ūla Toivonens atspēlēja Jūhansonam bumbu uz soda laukuma robežas. Jūhansons bumbu sita pretinieku aizsargu burzmā, tai pēc rikošeta atrodot ceļu vārtos. Zīmīgi, ka Jūhansons tikai četras minūtes pirms vārtu guvuma devās laukumā uz maiņu.

Atbildes spēlē norisināsies pirmdien Milānā slavenajā "San Siro" stadionā. Uzvarētāja divu spēļu summā iegūs ceļazīmi uz nākamā gada Pasaules kausa finālturnīru.

Tikmēr Ceturtdien Horvātijas izlase savās mājās ar 4:1 sagrāva Grieķiju, bet Šveice viesos ar 1:0 uzvarēja Ziemeļīriju. Sestdien pirmajā spēlē cīnīsies Dānija un Īrija.

Eiropas zonā deviņu kvalifikācijas grupu uzvarētājas uzreiz tika pie ceļazīmēm uz finālturnīru, bet astoņas labākās otro vietu ieguvējas izslēgšanas kārtā noskaidros vēl četras veiksminieces.

Maskavā prezentēta nākamā gada Pasaules kausa finālturnīra oficiālā futbolbumba - "Telstar 18"

Ceturtdien Maskavā svinīgā ceremonijā tika prezentēta nākamā gada Pasaules kausa finālturnīra futbolbumba - "Telstar 18", kuru izstrādājusi sporta inventāra un ...

gallery icon
42

Senegāla izslēdz Dienvidāfriku un atgriežas Pasaules kausā

Senegālas futbola izlase piektdien nodrošināja ceļazīmi uz 2018.gada Pasaules kausa finālturnīru.

Senegāla Āfrikas zonas kvalifikācijas trešās kārtas D apakšgrupas spēlē viesos ar 2:0 (2:0) pārspēja Dienvidāfrikas Republiku (DĀR).

Pirmo vārtu guvumu viesiem nokārtoja Anglijas premjerlīgas klubu futbolisti, jo 12.minūtē pēc "Liverpool" pussarga Sadio Manē piespēles precīzi sita Vesthemas "United" uzbrucējs Diafra Saho. Savukārt otro bumbu DĀR futbolisti raidīja savos vārtos.

Šis mačs bija pārspēle pirms gada notikušajai spēlei, kuras rezultātu negodprātīgi ietekmēja mača tiesnesis. Pērn DĀR savā laukumā uzvarēja ar 2:1, bet Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) lēma likt pārspēlēt maču.

Sākotnēji DĀR puse bija neapmierināta ar piespriesto pārspēli, tomēr pēc tam tā pilnībā pieņēma FIFA lēmumu.

Senegālieši četrgades nozīmīgākajā turnīrā spēlēs otro reizi vēsturē. Pirmo reizi Senegāla Pasaules kausa finālturnīrā spēlēja 2002.gadā, kad aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, kurā tikai pagarinājumā ar 0:1 atzina Turcijas pārākumu.

Āfrikas zonas trešās kvalifikācijas kārtas D apakšgrupā uzvaru nodrošinājusi Senegāla, kam 11 punkti piecās spēlēs un garantēta vienīgā ceļazīme no grupas. Tālāk ar sešiem punktiem seko Burkinafaso un Kaboverde, bet četri punkti ir DĀR kontā.

Starpkontinentālās pārspēles beidzas bez vārtu guvumiem

Pirmās divas 2018.gada Pasaules kausa izcīņas futbolā kvalifikācijas turnīra starpkontinentālās pārspēles piektdien un sestdien noslēdzās bez gūtajiem vārtiem.

Kā pirmie piektdien laukumā izgāja Hondurasas un Austrālijas futbolisti, cīnoties neizšķirti 0:0 (0:0).

Mačā, kas notika Hondurasas otrajā lielākajā pilsētā Sanpedro Sulā, labākas iespējas bija Austrālijai un īpaši tās uzbrucējam Tomi Juričam.

Centrālamerikāņiem mačā diskvalifikācijas dēļ nepalīdzēja kapteinis Majnors Figeroa, kamēr Austrālija iztika bez traumu guvušā pieredzējušā uzbrucēja Tima Kehila.

"Lai šeit apspēlētu pretiniekus un radītu iespējas, nepieciešama liela drosme," paudis Austrālijas izlases galvenais treneris Ange Postekoglu. "Uzskatu, ka tiešām pieklājīgi darbojāmies aizsardzībā."

Hondurasa savā vēsturē piedalījusies trijos Pasaules kausa finālturnīros, ieskaitot iepriekšējos divos, bet nekad nav izkļuvusi no apakšgrupas. Pārspēlēm tā kvalificējās kā ceturtā labākā Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas (CONCACAF) komanda aiz Meksikas, Kostarikas un Panamas.

Tikmēr Austrālija tiecas uz ceturto Pasaules kausa finālturnīru pēc kārtas un piekto vēsturē. Tā starpkontinentālajai kārtai kvalificējās pēc tam, kad Āzijas zonas "play-off" cīņās pieveica Sīriju.

Savukārt sestdien jau notikusi vēl viena starpkontinentālā pārspēle, kurā Jaunzēlande savā laukumā cīnījās 0:0 (0:0) ar Peru.

Šajā mačā milzīgs pārsvars piederēja Peru, tomēr Jaunzēlandes vārtos lielisks bija Stefans Marinovičs.

Peru izlase cer kvalificēties Pasaules kausam pirmoreiz kopš 1982.gada, bet tā pārspēlēs piedalās bez sava labākā spēlētāja Paolo Gverrero, jo pieredzējušais uzbrucējs patlaban izcieš 30 dienu diskvalifikāciju pēc pozitīvām dopinga analīzēm.

Peru pārspēlēs iekļuva kā piektā labākā Dienvidamerikas zonas komanda, kamēr Jaunzēlande viegli uzvarēja visus pretiniekus Okeānijas zonas kvalifikācijā.

Abos pāros vienības, kas uzvarēs divu spēļu summā, kvalificēsies finālturnīram.

Krievijā Pasaules kausa finālturnīrs risināsies pirmo reizi un notiks no nākamā gada 14.jūnija līdz 15.jūlijam. Spēles tiks aizvadītas Maskavā, Sanktpēterburgā, Kaļiņingradā, Volgogradā, Kazaņā, Ņižņijnovgorodā, Samārā, Saranskā, Rostovā, Sočos un Jekaterinburgā.

Šobrīd jau ir zināmas 24 no 32 finālturnīra dalībniecēm.

No Āfrikas finālturnīrā iekļuvušas Nigērija, Ēģipte un Senegāla, no Āzijas Irāna, Japāna, Dienvidkoreja un Saūda Arābija, savukārt Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas (CONCACAF) zonā ceļazīmes izcīnīja Meksika, Kostarika un Panama.

No Eiropas zonas ceļazīmes uz Pasaules kausu ieguvušas Beļģija, Vācija, Anglija, Spānija, Polija, Islande, Serbija, Portugāle un Francija, kurām pievienosies vēl četras komandas.

No Dienvidamerikas zonas kvalificējās Brazīlija, Urugvaja, Argentīna un Kolumbija.

Vieta turnīrā ir garantēta arī mājiniecei Krievijai.