foto: AP/Scanpix/LETA
Ostapenko pārraksta Latvijas sieviešu tenisa vēsturi, pirmo reizi iekļūstot pasaules TOP 10
Tikai šīs sezonas laikā izcīnītajos punktos Aļona Ostapenko ir pat astotajā vietā.
Citi sporta veidi
2017. gada 11. septembris, 10:12

Ostapenko pārraksta Latvijas sieviešu tenisa vēsturi, pirmo reizi iekļūstot pasaules TOP 10

LETA

Latvijas tenisa pirmā rakete un šī gada "French Open" čempione Aļona Ostapenko pirmdien publicētajā WTA rangā ieņem desmito vietu, kļūstot par valsts pirmo tenisisti dāmu vienspēļu ranga desmitniekā, bet pirmo reizi karjerā par līderi kļuvusi spāniete Garvinje Mugurusa.

2014.gadā ATP ranga desmitniekā dažas nedēļas atradās arī Ernests Gulbis.

Pirms ASV atklātā čempionāta publicētajā rangā Ostapenko bija 12.vietā, bet tagad pakāpusies uz desmito pozīciju.

Iepriekšējās divas nedēļas tenisisti spēkojās ASV atklātajā čempionātā, kur Ostapenko apstājās trešajā kārtā. Pēc zaudējuma Latvijas tenisiste provizoriskajā rangā bija desmitā, taču uz pirmo desmitnieku tīkoja vēl vairākas spēlētājas. Sestdien "US Open" triumfēja Sloeina Stīvensa, kura divu amerikāniešu duelī ar rezultātu 6-3, 6-0 pieveica Medisonu Kīzu, neļaujot savai tautietei ielauzties ranga desmitniekā, tādējādi labāko desmit pulkā iekļuva Ostapenko.

Ostapenko vasaras sākumā sagādāja vienu no Latvijas sporta visu laiku lielākajām sensācijām un uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā, kas viņai pasaules rangā ļāva pacelties līdz vēl nebijušiem augstumiem. Ostapenko kļuva par Latvijas rekordisti WTA rangā, jo Larisa Neilande karjerā vienspēļu rangā spēja pakāpties līdz 13.pozīcijai.

Tikmēr Latvijas otrā rakete Anastasija Sevastova rangā zaudējusi vienu pozīciju un ieņem 18.vietu, palaižot priekšā tieši Stīvensu, kurai zaudēja ceturtdaļfinālā.

Stīvensa jūlija sākumā atgriezās kortā pēc 11 mēnešu pārtraukuma, kura laikā dziedēja traumu. Jūlijā viņa bija 934.pozīcijā, bet pēc tam sasniedza pusfinālus divos WTA "Premier" turnīros, kas pirms ASV atklātā čempionāta rangā ļāva ieņemt 83.pozīciju.

Abām Latvijas tenisistēm šogad ir iespējas vēl vairāk uzlabot savas pozīcijas WTA rangā, jo pērn pēc ASV atklātā čempionāta Sevastova izcīnīja tikai vienu uzvaru, kamēr Ostapenko cieta tikai zaudējumus.

Šogad nopelnītajos WTA ranga punktos Ostapenko starp visas planētas tenisistēm saglabā astoto vietu, kas viņai šobrīd ļauj reāli cerēt uz dalību sezonas noslēguma turnīrā, kur iekļūst astoņas labākās sportistes. Tikmēr Sevastova atrodas 13.pozīcijā. Šosezon Ostapenko nopelnījusi 3493 punktus, par 619 punktiem apsteidzot devītajā vietā esošo francūzieti Kristīnu Mladenoviču, kamēr Sevastova no pirmā astotnieka atpaliek 1148 punktus.

Līdz sezonas beigām tikai divos turnīros būs iespējams nopelnīt vairāk nekā 500 punktus.

No pārējām Latvijas tenisistēm Diāna Marcinkēviča jaunākajā pasaules rangā pakāpusies par 20 vietām un tagad ieņem 300.pozīciju, bet 17 gadus vecā Daniela Vismane un 18 gadus vecā Irina Ļapustina veikušas nelielus kāpumus un atrodas attiecīgi 1032. un 1132.pozīcijā.

Pirms ASV atklātā čempionāta uz ranga līderes godu pretendēja astoņas tenisistes, bet par planētas pirmo raketi pirmo reizi karjerā kļuvusi spāniete Mugurusa, kura Ņujorkā apstājās astotdaļfinālā. Tikmēr otro vietu saglabā rumāniete Simona Halepa, bet par vienu pozīciju uz trešo vietu pakāpusies ukrainiete Jeļina Svitoļina.

Iepriekšējā līdere Karolīna Plīškova no Čehijas zaudējusi trīs pozīcijas un ir ceturtā, uz piekto pozīciju par četrām vietām pakāpusies amerikāniete Venusa Viljamsa. Tikmēr Dānijas pārstāve Karolīne Vozņacki zaudējusi vienu pozīciju un ir sestā, Lielbritānijas tenisiste Džoanna Konta saglabā septīto vietu, bet pirmo astotnieku noslēdz krieviete Svetlana Kuzņecova.

Par vienu vietu uz desmito pozīciju pakāpusies slovākiete Dominika Cibulkova, bet desmitā ir Ostapenko, kurai divu vietu kāpums.

Šajā nedēļā notiks divi "International" sērijas turnīri Kvebekā un Tokijā.

Savukārt WTA dubultspēļu rangā Ostapenko saglabājusi 36.pozīciju, Sevastova par 22 pozīcijām pakāpusies uz 105.vietu, kamēr Marcinkēviča atrodas 180.pozīcijā.

Tikmēr Latvijas pirmā rakete vīriešu tenisā Ernests Gulbis jaunākajā ATP rangā, kas publicēts pirmdien, pēc ASV atklātā čempionāta pakāpies par 45 vietām un tagad ieņem 210.pozīciju.

Iepriekšējās divas tenisisti spēkojās ASV atklātajā čempionātā, kur Gulbis apstājās astotdaļfinālā, zaudēdams nākamajam finālistam Kevinam Andersonam. Pirms ASV atklātā čempionāta latvietis bija atrodams ranga 255.pozīcijā.

Gulbis jau gadu cīnās ar ar veselības problēmām un šobrīd turnīros piedalās ar aizsargāto rangu vai organizatoru piešķirtiem īpašajiem ielūgumiem.

Tikmēr Latvijas otrā rakete ir Mārtiņš Podžus, kurš zaudējis trīs vietas un tagad ieņem 690.pozīciju, bet uz brīdi Gulbim valsts pirmās raketes godu atņēmušais Lībietis zaudējis vēl divas vietas un atrodams vien 716.pozīcijā. Šogad kopumā viņš vienspēlēs nopelnījis tikai sešus ATP punktus.

Vēl no Latvijas sportistiem 1331.vietā atrodas Artūrs Lazdiņš, 1370.pozīcijā ir Krišjānis Stabiņš, kamēr Rūdolfs Mednis ieņem 1549.vietu. Tikmēr Rihards Emuliņš ir 1682.pozīcijā, kamēr dalītā 1792.pozīcijā ir Roberts Grīnvalds un Jānis Podžus.

Tikmēr pasaules ranga līdera godu saglabājis Rafaels Nadals, kurš triumfēja ASV atklātajā čempionātā. Tāpat spānis šosezon uzvarējis četros turnīros uz māla seguma, tajā skaitā arī Francijas atklātajā čempionātā. Tikmēr par vienu vietu uz otro pozīciju pakāpies šveicietis Rodžers Federers, uz trešo pozīciju atbīdot britu Endiju Mareju, kurš augustā zaudēja pirmās raketes godu.

Savukārt par divām vietām pakāpušies vācietis Aleksandrs Zverevs un horvāts Marins Čiličs, kuri ieņem attiecīgi ceturto un piekto vietu. Par vienu vietu atkāpies serbs Novaks Džokovičs, kuram traumas dēļ sezona ir beigusies. Uz septīto vietu par vienu pozīciju pakāpies Dominiks Tīms, bet par četrām pozīcijām uz astoto vietu noslīdējis šveicietis Stans Vavrinka.

Devīto pozīciju saglabā bulgārs Grigors Dimitrovs, bet pirmo reizi karjerā desmitniekā iekļuvis "US Open" pusfinālists Pavlo Karrenjo-Bustu, kurš pakāpies par deviņām vietām. Tikmēr finālists Andersons pakāpies par 17 vietām un ieņem 15.pozīciju.

Jau vēstīts, šī gada ASV atklātajā čempionātā vīru turnīrā nepiedalījās pieci augstākā līmeņa spēlētāji - Marejs, pagājušā gada čempions Vavrinka, Džokovičs, Kei Nišikori un Milošs Raoničs.

Šajā nedēļā vīriem ATP turnīri nenorisināsies, bet tenisisti spēkosies Deivisa kausa pusfinālā, Beļģijai tiekoties ar Austrāliju, bet Francijai duelējoties ar Serbiju.

ATP dubultspēļu rangā Lībietis zaudējis piecas vietas un ieņem 247.pozīciju, Mednis ir 1310.vietā, bet Stabiņš atrodams divas pozīcijas zemāk. Tikmēr 1343.vietā ir M.Podžus, kamēr Mikus Losbergs ir 1517.vietā, bet J.Podžus atrodas 1597.pozīcijā.