Fani un politiķi ir sašutuši par uzrakstiem krievu valodā
Hokejs
2009. gada 28. augusts, 11:32

Fani un politiķi ir sašutuši par uzrakstiem krievu valodā

Jauns.lv

Vakar daudzus skatītājus nepatīkami pārsteidza tas, ka kluba Rīgas „Dinamo” hokejisti savā pirmajā šīs sezonas spēlē „Arēnā Rīga” izslidoja ar baltajām izbraukuma formām, kas domātas spēlēšanai Krievijā – tātad ar uzvārdiem krievu valodā.

­ Kontinentālās hokeja līgas reglaments paredz, ka visiem KHL klubiem uz mugurām spēlētāju uzrakstiem jābūt krievu valodā, taču pērn „Dinamo” vadība panāca vienošanos, ka izbraukuma spēlēs mūsējie spēlēs ar krievu uzrakstiem, taču savās mājās tie būs latviešu valodā.

Vakardiena pārsteidza daudzus klātesošos. Lai gan tiek skaidrots, ka "Dinamo" izmantoja izbraukuma formas, jo sāncenšiem – Somijas komandai Tamperes "Ilves" – nav gaišu formas tērpu, tas ir vājš mierinājums.

Vakar par baltajām formām ar krievu uzrakstiem tribīnēs runāja fani, taču šodien savu oficiālo viedokli pauduši politiķi.

Dzintars Ābiķis: Kāpēc to pieļauj kluba akcionāri Guntis Ulmanis un Aigars Kalvītis?

"Es esmu šokēts, ka 20 gadus pēc neatkarības atgūšanas hokeja spēlē Rīgā uz sportistu krekliem uzvārdi ir krievu valodā," sacīja Tautas partijas deputāts Dzintars Ābiķis.

Politiķis esot izbrīnīts, ka šāda situācija ir pieņemama hokeja kluba akcionāriem - bijušajam Valsts prezidentam Guntim Ulmanim un ekspremjeram Aigaram Kalvītim, ziņo LETA.

Ābiķis uzskata, ka būtu smieklīgi, ja Valodas likumā tiktu regulēts, kādā valodā jābūt uzrakstiem uz kāda sporta kluba formas tērpiem. "Tas ir pats par sevi saprotams, ka, spēlējot Latvijā, klubam, kas pārstāv Latviju, sportistu uzvārdiem jābūt latviešu valodā."

Pēc Ābiķa vārdiem, tāpēc, ka hokejistu uzvārdi bijuši krievu valodā, viņš neesot spējis noskatīties hokeja maču.

Ģirts Valdis Kristovskis: Tā ir skatītāju piesmiešana!

Sašutis par vakardien notikušo ir arī „Pilsoniskās savienības” līderis Ģirts Valdis Kristovskis. Savā blogā laikrakstā „Diena” viņš raksta:

"To, ko nākas pārdzīvot pašreiz, nevar nekā citādi dēvēt kā PIESMIEŠANA! Tiek piesmieta hokejistu pašapziņa, no kuriem lielākā daļa atšķirībā no padomju gadiem ir latvieši, tiek piesmieti skatītāji. Un to pieļauj komandas vadība, kuras akcionāri ir bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis un bijušais Ministru prezidents Aigars Kalvītis. Kā gan tas iespējams?”

Kluba Rīgas „Dinamo” oficiālais skaidrojums par formām

Ņemot vērā publiskajā telpā izskanējušos viedokļus, par to, kāpēc „LATVIJAS DZELZCEĻA” kausa izcīņas 27. augusta spēlē ar Tamperes „Ilves” Rīgas „Dinamo” hokejisti spēlēja formās ar uzvārdiem krievu valodā, paskaidrojam, ka šāda situācija radās, jo somu klubs uz turnīru ir ieradies tikai ar melnas krāsas krekliem. „Dinamo” savas mājas spēles aizvada tumši sarkanos kreklos uz kuriem ir uzvārdi ar latīņu burtiem, taču saskaņā ar hokeja spēles noteikumiem komandu formām ir jābūt atšķirīgos toņos – tumšām un gaišām. Līdz ar to, ja „Dinamo” aizvadītu spēli sarkanajos kreklos ar uzvārdiem, kas uzrakstīti ar latīņu burtiem, bet Ilves spēlētu melnajos kreklos, tas būtu pretrunā ar hokeja spēles noteikumiem, kā arī nekorekti attiecībā pret TV skatītājiem.

Pēc turnīra direktorāta sēdes, kas notika 27. augustā plkst. 14:00, kurā noskaidrojās, ka Tamperes Ilves var spēlēt tikai melnos kreklos, A/S „DINAMO RIGA” valde pieņēma lēmumu, ka Rīgas „Dinamo” Rīga šo maču aizvadīs izbraukuma (gaišajās) formās, uz kurām saskaņā ar KHL reglamentu uzvārdi ir uzrakstīti krievu valodā.

KHL reglamentā ir strikti noteikts, ka spēlētāju uzvārdiem uz formām ir jābūt uzrakstītiem krievu valodā, un vienīgais izņēmums izdarīts Rīgas „Dinamo” Rīga mājas spēļu krekliem (tumši sarkanajiem) uz kuriem uzvārdi ir rakstīti ar latīņu burtiem.

Tā kā pārējām divām turnīra komandām Maskavas apgabala Atlant un Jaroslavļas Lokomotiv ir abu krāsu formas, tad atlikušos divus „LATVIJAS DZELZCEĻA” kausa mačus „Dinamo” aizvadīs sarkanajos kreklos ar uzvārdiem latviešu valodā. Turklāt, 28. augusta spēles starp „Dinamo” un Maskavas apgabala „Atlant” atbalstītājs būs „Aldaris”, un tādēļ mūsu komandas formas krekli būs gatavoti īpaši šim mačam.

kasjauns.lv/Foto:LETA

­