Citi sporta veidi

Juris Tone pārdos olimpisko medaļu, lai palīdzētu paralimpiešiem

Jauns.lv

Arī Latvijas rekordists tāllēkšanā un bobsleja četrinieku ekipāžas bronzas medaļas ieguvējs 1998. gada Kalgari olimpiskajās spēlēs Juris Tone gatavs pārdod savu godalgu, lai palīdzētu Latvijas Paralimpiskajai komitejai ar startu pasaules vieglatlētikas čempionātā, kas janvārī norisināsies Jaunzēlandē.

Juris Tone pārdos olimpisko medaļu, lai palīdzētu ...

Jau ziņots, ka Latvijas vieglatlēts un paraolimpisko spēļu divkārtējais čempions Aigars Apinis izšķīries spert izmisuma soli un ir gatavs starptautiskā izsolē pārdot savu pirmo paraolimpisko spēļu bronzas medaļu, lai iegūtu finansējumu Latvijas paraolimpiskās vienības piecu sportistu dalībai pasaules čempionātā vieglatlētikā.

Uzzinot šādu jaunumu, Tone sazinājies ar "sportacentrs.com", kuram atzinis, ka vēlas pārdod arī savu olimpisko bronzas medaļu, kuru izcīnīja ar bobsleja četrinieku ekipāžu 1998. gadā. "Teikšu godīgi - ja tas būtu saistīts ar vieglatlētiku vai bobsleju, kas man ir tuvāki sporta veidi, tad man būtu nospļauties, jo tur strādā veseli cilvēki, kuri paši ir spējīgi darboties un pašiem jāpiesaista finansiālā palīdzība," atklāja Tone.

"Šai sabiedrības daļai mums ir jāpalīdz, un jāpievērš lielāka uzmanība tam, kā to paveikt. Esam atbildīgi, jo patiesībā mēs pat nespējam novērtēt to, ko viņiem nozīmē piedalīšanās šajās sacensībās. Nav vērts mājās glabāt tādas vēsturiskās relikvijas. Jā, materiālā vērtība tādām ar gadiem varbūt pieaug, bet ne jau morālā," izjūtās dalījās Tone.

Tone arī ir gatavs pārdot citas piemiņas veltes, kuras ieguvis savas spožās karjeras laikā, lai palīdzētu paraolimpiešiem, un aicina arī citus sportistos to darīt. Tone tuvākajā laikā sazināsies ar Apini, lai kopīgi varētu atrisināt svarīgos jautājumus, jo jau 30. novembrī ir pēdējais datums, kad Starptautiskās Paralimpiskās komitejas kontā jāieskaita pasaules čempionāta dalības maksa.

Juris Tone piedalījies 1988, 1992, un 1994. gada olimpiskajās spēlēs kā stūmējs bobsleja četrinieku ekipāžās, bet 1988. gadā ar Jāņa Ķipura pilotēto četrinieku izcīnīja bronzas medaļu. Tone arī ir Eiropas vicečempions bobsleja divniekā, kā arī divkārtējs PSRS čempions bobslejā. Tāpat Tone ir deviņkārtējs Latvijas čempions vieglatlētikā 100 metru sprintā, tāllēkšanā un 4x100 metru stafetē. Tonem joprojām pieder Latvijas rekords tāllēkšanā - 8,07 metri -, kas tika uzstādīts 1983.gadā Maskavā, kā arī 4x100 metru stafetē, kas tika sasniegts vēl 1983.gadā.

Kā ziņots, lai nodrošinātu piecu Latvijas Paralimpiskās komitejas (LPK) vieglatlētu dalību pasaules čempionātā ir nepieciešams 31 000 latu, taču LPK šādu līdzekļu nav, jo, lai gan šim gadam komiteja bija prasījusi 287 000 latu finansējumu, valsts tai visam gadam piešķīrusi vien 40 360 latu, un ar šo summu komitejai bija jānodrošina ne vien sportistu dalība sacensībās, bet arī sagatavošanās tām un ikdienas treniņu process, aģentūru LETA informēja LPK prezidente Daiga Dadzīte.

Dalībai starptautiskajās sacensībās vien kopsummā šogad tika iztērēti aptuveni 75 000 latu, no kuriem gandrīz pusi nodrošināja sportisti paši, pašvaldības un arī sponsori. Turklāt ne sportistu un komandu treneri, ne fizioterapeiti un ārsti par savu ieguldīto darbu un laiku nesaņem finansiālu atalgojumu.

Pasaules čempionāts vieglatlētikā notiks nākamā gada janvārī Jaunzēlandē, un no sportistu dalības būs atkarīgas viņu iespējas piedalīties paraolimpiskajās spēlēs Londonā 2012. gadā.

LETA