Citi sporta veidi
2011. gada 13. februāris, 19:17

"Sarmas" rallijā dubultuzvaru izcīna Igaunijas autosportisti

Jauns.lv

Dubultuzvaru Latvijas autorrallija čempionāta otrajā posmā - rallijā "Sarma 2011" -, kas notika Alūksnes un Gulbenes apkārtnē, svētdien izcīnīja Igaunijas sportisti Georgs Gross un Ots Tanāks.

Ar "Ford Focus WRC" automašīnu braucošais Gross uzvarēja otrās dienas pirmajos četros ātrumposmos un pirms pēdējiem diviem dopiem apsteidza Tanāku ("Ford Fiesta"), kurš bija līderis pēc pirmās dienas diviem ātrumposmiem, par 11,50 sekundēm. Pēdējos divos ātrumposmos Tanāks gandrīz atspēlējās, tomēr rallija noslēgumā atpalika no Grosa par 0,93 sekundēm.

Līdz ar to Gross uzvarēja A plus, bet Tanāks - N4 klasē.

Tikmēr trešo vietu izcīnīja labākā Latvijas ekipāža, 2010. gada Latvijas rallija čempioni Andis Neikšāns/Pēteris Dzirkals ("Mitsubishi Lancer EVO X"), kuri no Tanāka atpalika par divām minūtēm un 7,3 sekundēm.  Ceturtie finišēja Jānis Feldmanis/Anrijs Jesse, bet piektie palika Jānis Vorobjovs un Guntars Zicāns.

Ilgstoši N4 klases trešajā vietā turējās ekipāža Māris Neikšāns/Ringolds Bērziņš. Taču pēc neveiksmes piektajā ātrumposmā, kad tika zaudēta pusminūte, ekipāža augsto pozīciju zaudēja. Atlikušajos trijos ātrumposmos Neikšānam/Bērziņam izdevās ļoti laba pakaļdzīšanās, taču tā noslēdzās ar pārsistu riepu trīs kilometrus pirms pēdējā ātrumposma finiša un zaudētām 20 minūtēm.

Vēl bez Māra Neikšāna neveiksmes šajā rallijā piedzīvoja arī citas favorītu vienības - Aivis Egle/Mārtiņš Jerums N4 klases ietvaros palika septītajā vietā, savukārt Ivars Vasaraudzis/Pēteris Spredzis pēc cienījama snieguma pirmajos ātrumposmos piedzīvoja avāriju un izstājās.

A Plus grupā aiz pārliecinošā līdera Grosa cīņa par otro vietu norisinājās starp Raimondu Kisielu/Arni Roni, Mārtiņu Svili/Aivi Aizsilnieku un lietuviešu ekipāžu Deividu Joci/Gediminu Žlibu. Latviešu vienības piedzīvoja neveiksmes sestajā ātrumposmā. Pēc iestigšanas kupenā daudz laika zaudēja Kisiels, turklāt pusminūti aizšķērsotā ceļa dēļ bija spiests zaudēt arī distancē sekojušais Svilis. Notikums deva pārsvaru Jocim. Lai gan Svilis pēdējos ātrumposmos demonstrēja labāku sniegumu par konkurentiem, atgūt zaudēto pārsvaru nebija iespējams.

Tomēr svētdienas vakarā tiesneši mainīja rallija rezultātus, atņemot no Sviļa rezultāta zaudēto laiku, kas viņam klases kopvērtējumā deva otro vietu, bet Joci atbīdīja uz trešo pozīciju.

2WD grupā jau no pirmajiem ātrumposmiem ātru un apdomīgu sniegumu demonstrēja Jāņa Kārkliņa/Reiņa Pozņaka ekipāža. Neatdodot līderpozīciju līdz pat finišam, ekipāža guva pārliecinošu uzvaru vienas ass piedziņas automašīnu grupā. Šī ir pirmā Kārkliņa uzvara Latvijas autorallija čempionāta posmos - līdz šim sasniegtas zemākas pjedestāla pozīcijas vienas ass piedziņas grupā, savukārt ar pilnpiedziņas automašīnu augstākais rezultāts bijis piektā vieta. Turklāt šis ir pirmais Kārkliņa finišētais rallijs kopš viņa briesmīgās avārijas 2008. gada rallijā "Cēsis".

Otro vietu lieliskā cīņā sasniedza jaunākais Latvijas rallija čempionāta braucējs Ralfs Sirmacis ar stūrmani Māri Kulšu, kuri Kārkliņam piekāpās par minūti un 19 sekundēm. Trešajā vietā pēdējā ātrumposmā nonāca Ģirta Torgana/Rolanda Laizāna ekipāža, kurai sīvā cīņā izdevās apspēlēt Normunda Verbeļa/Igora Bartaščenoka un citas ekipāžas.

Pēc ilgāka pārtraukuma Latvijas čempionāta posmos pārliecinoši dominējuši Latvijas 2WD grupas braucēji - labākā ārvalstu ekipāža sasniedza tikai 12. vietu.

Rallijā "Sarma 2011" dalībniekiem bija jāveic astoņi ātrumposmi - četri dopi, katrs pa divām reizēm.

Latvijas čempionāta pirmajā posmā, kas pirms divām nedēļām notika Lietuvā, uzvarēja Neikšāns/Dzirkals.

LETA