Futbols
2011. gada 30. marts, 10:40

Lietuvas futbolistiem cienīgs zaudējums pret Spāniju, Igaunijai neizšķirts pret Serbiju

Jauns.lv

Sekmīgi 2012. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā turpina spēlēt Igaunijas valstsvienība, kas otrdien savā laukumā cīnījās 1:1 (0:1) ar Serbiju.

Spēles pirmajā minūtēs laba iespēja atklāt rezultātu bija igaunim Kaimaram Sāgam, kurš pēc Dmitrija Kruglova centrējuma izdarīja sitienu, taču to bloķēja Serbijas izlases kapteinis Nemanja Vidičs. Tomēr pirmos vārtus guva Serbijas izlase - 38. minūtē bumbu vārtos raidīja Marko Panteličs. Otrajā puslaikā iniciatīva piederēja Serbijai, taču 84. minūtē ar tiešo brīvsitienu Igaunijai izdevās panākt neizšķirtu, kad precīzs bija Konstantīns Vasiļjevs.

Savukārt citā C grupas spēlē Ziemeļīrija cīnījās bezvārtu neizšķirti 0:0 (0:0) ar Slovēniju.

Šīs grupas kopvērtējumā pirmajā pozīcijā ar 13 punktiem piecās spēlēs ir Itālijas izlase, kurai ar astoņiem punktiem sešās spēlēs seko Slovēnija un Serbija. Ceturtajā pozīcija ar septiņiem punktiem piecās spēlēs ir Igaunija, par punktu mazāk ir Ziemeļīrijai, bet ar vienu punktu pēdējā piektajā vietā ir Farēru salu izlase.

Tikmēr Lietuvas izlase otrdien savā laukumā uzņēma pēdējās Pasaules kausa izcīņas un Eiropas čempionāta spēcīgāko komandu Spāniju, piedzīvojot zaudējumu ar rezultātu 1:3 (0:1).

Spēles pirmie vārti tika gūti 19. minūtē, kad Ksavi Ernandess ar precīzu sitienu pārspēja Lietuvas izlases vārtsargu Židrūnu Kačermarsku. Vēlāk laba iespēja bija Mindaugam Pankam, taču viņa sitienu atvairīja spāņu vārtsargs Ikers Kasiljass. Otrā puslaika sākumā veiksmīgu sitienu izdarīja Fernando Lorente, tomēr to atvairīja Kačemarsks, bet 57. minūtē jau Lietuvas izlase izlīdzināja rezultātu, kad ar tālšāvienu no 25 metriem precīzs bija Marjus Stankēvičs. Neizšķirts rezultāts gan saglabājās tikai 13 minūtes, kad pēc Ernandesa brīvsitiena Lietuvas izlases spēlētājs Tads Kijansks bumbu raidīja savos vārtos un rezultāts kļuva 2:1 Spānijas izlases labā. Punktu mačam pielika Huans Mata, kurš 83. minūtē savai komandai panāca divu vārtu pārsvaru.

Pirms spēles pastāvēja iespēja, ka laukuma sliktās kvalitātes dēļ mačs varētu tikt atcelts.

Savukārt otrā I grupas spēlē Čehija ar 2:0 (1:0) uzvarēja Lihtenšteinas valstsvienību. Uzvarētājiem vārtus guva Milans Barošs un Mihals Kadlecs.

I grupas kopvērtējumā Spānijas izlase ar 15 punktiem piecās spēles saglabāja pārliecinošu pirmo vietu, bet Čehija ar deviņiem punktiem ir otrā. Trešajā un ceturtajā pozīcijā ar četriem punktiem četrās spēlēs ir Skotijas un Lietuvas izlases, bet noslēdzošajā, piektajā vietā bez punktiem ir Lihtenšteinas izlase.

A grupā panākumu guva Turcijas izlase, kas savā laukumā ar 2:0 (1:0) uzvarēja Austrijas izlasi.

Spēles rezultāts tika atklāts 28. minūtē, kad precīzi sita Arda Turans, bet 78. minūtē divu vārtu pārsvaru panāca Gohans Gonuls. 85. minūtē Austrijas izlases spēlētājs Štefans Maierhofers nespēja realizēt 11 metru soda sitienu, bet viņa komanda piedzīvoja zaudējumu.

Tikmēr otrā šīs grupas mačā Beļģija ar 4:1 (3:1) pieveica Azerbaidžānas izlasi. Uzvarētājiem ar precīziem sitieniem izcēlās Jans Vertongens, Tomijs Simonss, Nasers Čadli un Jelle Vosens, bet Azerbaidžānas komandas labā precīzi sita Ruslans Abuševs.

A grupas kopvērtējuma pirmajā vietā ir Vācijas izlase, kas piecās spēlēs tikusi pie 15 punktiem. Tai ar desmit punktiem punktiem sešās spēlēs spēlēs seko Beļģijas izlase, bet ar deviņiem punktiem piecās spēlēs trešā ir Turcija. Austrijas izlase piecās spēlēs tikusi pie septiņiem punktiem, piektā ar trim punktiem četrās spēlēs ir Azerbaidžāna, bet pēdējā, sestajā vietā ir Kazahstāna, kas pagaidām pie punktiem nav tikusi.

D apakšgrupas pastarīšu cīņā Rumānijas valstsvienība ar 3:1 (1:1) pieveica Luksemburgu.  Uzvarētājiem divus vārtus guva Adrians Mutu, bet reizi precīzs bija Ianis Zicu, savukārt Luksemburgas labā vārtus guva Larss Gersons.

Grupas kopvērtējumā līdere ar 12 punktiem piecās spēlēs ir Francija, kurai ar astoņiem punktiem seko Baltkrievija un Albānija. Ceturtā ar septiņiem punktiem ir Bosnija un Hercegovina, kas aizvadījusi četras spēlēs, piektajā vietā ar pieciem punktiem ir Rumānija, bet ar vienu punktu sešās spēlēs ir sestā ir Luksemburga.

E grupas mačā Nīderlandes izlase ļoti rezultatīvā cīņā ar 5:3 (1:0) uzvarēja Ungāriju.

Uzvarētājiem ar diviem precīziem sitieniem izcēlās Dirks Kuijts, bet pa vieniem vārtiem guva Robins van Pērsijs, Veslijs Snaijders un uz maiņu iznākušais Rūds van Nīstelrojs. Tikmēr Ungārijas vienības labā divas reizes precīzi sita Zlotāns Gera, bet reizi Gergejs Rudolfs.

Vēl šīs grupas spēlēs Zviedrija ar 2:1 (1:0) pārspēja Moldovas futbolistus. Spēles rezultāts tika atklāts 30. minūtē, kad Zviedrijas izlases aizsargs Mikaēls Lūstings ar precīzu sitienu bumbu raidīja vārtos. Pēc 13 minūtēm 11 metru soda sitienu nerealizēja Zlatans Ibrahimovičs, un pēc pirmā puslaika rezultāts palika 1:0 Zviedrijas labā.  Otrajā puslaikā Sebastians Larsons panāca jau 2:0, kad 82. minūtē pārspēja pretinieku vārtsargu, tomēr Moldvas futbolisti kompensācijas laika otrajā minūtē spēja atgūt vienus vārtus, bet mačā nācās piedzīvot zaudējumu.

E grupas kopvērtējumā Nīderlandes izlase sešās spēlēs tikusi pie 18 punktiem, bet Zviedrija četros mačos izcīnījuši deviņus punktus. Tikpat punktu ir arī Ungārijai, taču tā aizvadījusi sešas spēlēs. Ceturtā ar pieciem punktiem ir Moldovas komanda, piektā ar trim punktiem ir Somija, bet Sanmarīno pagaidām cīnās bez punktiem un ir pēdējā, sestajā vietā.

Kā ziņots, F apakšgrupā, kurā spēlē arī Latvija, otrdien Izraēlas izlase ar 1:0 (0:0) pieveica Gruziju.

Pavisam 2012. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā piedalās 51 Eiropas futbola valstsvienība. Kvalifikācijas turnīrs risināsies līdz šī gada oktobrim, savukārt finālturnīrā, kas 2012. gada jūnijā notiks Polijā un Ukrainā, iekļūs visu deviņu apakšgrupu uzvarētāji, kā arī viena labākā otrās vietas ieguvēja. Savukārt pārējo apakšgrupu otrās vietas ieguvējas pārspēlēs 2011. gada novembrī cīnīsies vēl par četrām ceļazīmēm uz finālturnīru. Polija un Ukraina kā rīkotājas finālturnīram kvalificējušās automātiski.

LETA