Basketbols
2011. gada 18. jūnijs, 15:52

Sieviešu basketbola izlase čempionātu sāk ar zaudējumu

Jauns.lv

Latvijas sieviešu basketbola izlase Eiropas čempionāta D apakšgrupas pirmās kārtas spēlē sestdien ar rezultātu 57:67 (14:16, 22:19, 10:13, 11:19) zaudēja Grieķijas valstsvienībai.

­­

Aizvadītajā mačā Latvijas izlases labā pa 12 punktiem guva Elīna Babkina, kurai arī septiņas rezultatīvas piespēles un septiņas kļūdas, Gunta Baško, kurai arī septiņas atlēkušās bumbas, bet realizēja no spēles vien četrus metienus no 14, un Zane Tamane, kura izcīnīja arī 13 atlēkušās bumbas, bet Ieva Kubliņa izcēlās ar septiņiem punktiem. Savukārt Grieķijas komandā rezultatīvākā bija Dimitra Kalencu, kura guva 20 punktus, bet Evantija Malci izcēlās ar 17 punktiem un 12 bumbām zem groziem.

Pirmos punktus šajā Eiropas čempionātā Latvijas komandas labā guva Elīna Babkina, atklājot mača rezultātu, bet turpinājumā latvietes ieguva trīs punktu pārsvaru, ko Grieķija gan ātri vien atspēlēja. Turpinājumā Latvija veica izrāvienu 7:2 un pirmās ceturtdaļas vidū atradās vadībā ar 12:7. Tomēr ceturtdaļas otro pusi nedaudz sekmīgāk nospēlēja Grieķijas basketbolistes, kas guva deviņus punktus, kamēr latvietes pretinieču grozā sameta vien divus punktus, līdz ar to pēc pirmās ceturtdaļas Latvijas izlasei bija divu punktu deficīts - 14:16.

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvijai izdevās izlīdzināt rezultātu, bet turpinājumā laukumā ritēja spraiga un līdzīga cīņa, abām komandām pieļaujot kļūdas gan uzbrukumā, gan aizsardzībā, līdz ar to rezultāts auga lēni. Ceturtdaļas vidū latvietēm izdevās iekrāt piecu punktu pārsvaru (25:20), taču Grieķijas komanda minūtes laikā guva septiņus punktus pēc kārtas un pārņēma vadību ar 27:25.

Nākamajā uzbrukumā Latvija izlīdzināja rezultātu, taču grieķietes atbildēja ar astoņiem punktiem pēc kārtas, izvirzoties vadībā ar 35:27. Tomēr pirmā puslaika pēdējā minūtē teicami nospēlēja Latvijas izlases kapteine Baško, kas realizēja trīs tālmetienus pēc kārtas, un pēc spēles pirmajām 20 minūtēm Latvija atradās minimālā vadībā ar 36:35.

Trešās ceturtdaļas sākumā Grieķija pārņēma vadību ar 41:38, tomēr Latvijas valstsvienība ātri vien atspēlējās un ieguva arī trīs punktu pārsvaru (44:41). Šajā brīdī Latvijas komandas uzbrukums iestrēga un grieķietes to veiksmīgi izmantoja, gūstot septiņus punktus pēc kārtas un iekrājot četru punktu pārsvaru (48:44). Līdz trešās ceturtdaļas beigām Latvijas izlasei neizdevās būtiski samazināt pretinieču pārsvaru, un pirms pamatlaika pēdējām desmit minūtēm latvietes bija iedzinēju lomā ar 46:48.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā ritēja līdzīga cīņa, tomēr Grieķijas basketbolistes uzbrukumā spēlēja mazliet sekmīgāk par latvietēm un pakāpeniski palielināja pārsvaru. Izšķirošo izrāvienu grieķietes veica ceturtdaļas vidū, kad no 52:52 panāca 58:53. Līdz mača beigām Latvijas izlasei pretinieču pārsvaru neizdevās atspēlēt, bet Grieķija līdz cīņas beigām pārsvaru nedaudz palielināja un svinēja uzvaru.

EČ spēle basketbolā sievietēm:

Grieķija - Latvija 67:57 (16:14, 19:22, 13:10, 19:11)

Grieķija: Kalencu 20, Malci 17+12 AB, Kalcidu 10+4 RP, Hacinikolau 8, Dimitraku 4, Papamihaila 4, Spiridopulu 2, Spanu 2

Latvija: Tamane 12+13 AB, Baško 12+7 AB, Babkina 12+7 RP, Kubliņa 7, Kārkliņa 5, Jansone 4+8 AB, Niedola 3, Eglīte 2

AB - atlēkušās bumbas, RP - rezultatīvas piespēles

Otrajā D grupas pirmās kārtas spēlē šovakar plkst.21.30 pašreizējā Eiropas čempionvienība Francija tiksies ar Horvātiju.

Grupu turnīra turpinājumā Latvijas izlase svētdien plkst.21.30 tiksies ar Francijas basketbolistēm, bet pirmdien plkst.16 latvietes spēlēs ar Horvātiju.

Kopumā Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlē piekto reizi. Līdz šim labākais rezultāts bijusi 2007. gadā sasniegtā ceturtā vieta, bet iepriekšējā čempionātā, kas pirms diviem gadiem risinājās Latvijā, mājinieces dažu neveiksmīgu maču dēļ noslēgumā palika tikai septītajā pozīcijā.

Tā kā iepriekšējā Eiropas čempionātā Latvijas izlasei neizdevās iekļūt pirmajā pieciniekā, tā nekvalificējās pasaules čempionātam un pagājušajā gadā tai nācās piedalīties kvalifikācijas turnīrā. Jau pagājušajā vasarā Latvijas izlasei nācās iztikt bez Anetes Jēkabsones-Žogotas, kura nolēma visu uzmanību veltīt Sieviešu nacionālajai basketbola asociācijai (WNBA), bet par valstsvienības galveno treneri kļuva grieķu speciālists Georgs Dikeulaks, kurš amatā nomainīja Ainaru Zvirgzdiņu.

Kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlase spēlēja vienā apakšgrupā ar Izraēlu, Serbiju un Rumāniju. Apakšgrupas noslēgumā Latvijas, Izraēlas un Serbijas izlases izcīnīja pa četrām uzvarām, bet Rumānija zaudēja visās sešās spēlēs. No šīs apakšgrupas finālturnīram kvalificējās Latvija un Izraēla.

Zīmīgi, ka iepriekšējā čempionātā Dikeulaks bija Grieķijas izlases galvenā trenera Konstantīna Misa palīgs, palīdzot komandai izcīnīt piekto vietu.

Vēl Eiropas čempionātā A grupā spēkiem mērosies Krievija, Turcija, Lietuva un Slovākija, bet B grupā ielozētas Baltkrievijas, Čehijas, Izraēlas un Lielbritānijas valstsvienības. Savukārt C grupā tiksies Spānija, mājinieces Polija, Melnkalne un papildu kvalifikācijas turnīrā uzvarējusī Vācija. A un B grupu komandas apakšgrupu spēles aizvadīs Bidgoščā, bet C un D grupas spēlēs Katovicē. Pēc viena apļa spēlēm katras apakšgrupas trīs spēcīgākās komandas iekļūs sacensību otrajā posmā, kurā tiksies ar otras pilsētā spēlējošās grupas trīs spēcīgākajām vienībām. Ceturtdaļfināla spēlēm kvalificēsies otrā posma katras grupas četras spēcīgākās komandas.

Kā ziņots, jau pirms gatavošanās Eiropas čempionātam kļuva skaidrs, ka Latvijas izlasei šogad atkal nepalīdzēs vairākas spēlētājas - Jēkabsone-Žogota šajā vasarā nolēma atpūsties no basketbola, bet Aija Brumermane un Dita Krūmberga nevar spēlēt traumu dēļ. Tāpat neilgi pirms finālturnīra kļuva zināms, ka traumas dēļ izlasei nevarēs palīdzēt arī Santa Dreimane. Kopumā šovasar aizvadītajās desmit pārbaudes spēlēs Latvijas izlase izcīnīja tikai trīs uzvaras. Pēc šīm cīņām Dikeulaks uzsvēra, ka uz rezultātiem neskatās, tomēr atzina, ka gaidījis daudz lielāku ieguldījumu no jaunajām basketbolistēm.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlasei čempionātā izvirzīts mērķis iekļūt ceturtdaļfinālā.

Eiropas čempionāta otrā posma mači sāksies 22.jūnijā, izšķirošās spēles, kas risināsies Lodzā, tiks izspēlētas no 29.jūnija, bet finālspēle risināsies 3.jūlijā.

Sekmīgākā Eiropas čempionāta komanda kvalificēsies 2012.gada Londonas olimpiskajām spēlēm, bet 2.-5.vietā palikušās komandas nākamajā gadā spēlēs papildus kvalifikācijas turnīrā.

Latvijas sieviešu izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīrā:

Elīna Babkina (Gdiņas "Lotos", Polija), Kristīne Kārkliņa ("Cadi La Seu", Spānija), Zane Eglīte ("Termocarispe", Itālija), Gunta Baško (Krakovas "Wisla Can-Pack", Polija), Sabīne Niedola (Nantes "Reze", Francija), Liene Priede ("Lady Pirates", ASV), Zane Jākobsone ("TTT Rīga"), Ieva Kubliņa (Ģēras "Seat Lami-Ved", Ungārija), Aija Putniņa ("Arras", Francija), Karlīne Nīmane ("TTT Rīga"), Zane Tamane (Šopronas "MKB Euroleasing", Ungārija), Liene Jansone (Komenses "Pool", Itālija).

kasjauns.lv/ LETA/Foto: EPA/LETA