Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Futbols

Zambija pārsteidzoši uzvar Kotdivāru, triumfējot Āfrikas Nāciju kausā futbolā

Jauns.lv

Par Āfrikas Nāciju kausa futbolā turnīra uzvarētājiem svētdien pirmo reizi vēsturē kļuva Zambijas pārstāvji, kas finālā negaidīti pēcspēles sitienu sērijā uzvarēja galveno turnīra favorīti Kotdivuāru.

Zambija pārsteidzoši uzvar Kotdivāru, triumfējot Ā...

Mača pamatlaiks un papildlaiks noslēdzas ar bezvārtu neizšķirtu 0:0 (0:0, 0:0), taču pēcspēles sitienu sērijā Zambija triumfēja ar rezultātu 8:7.

Zīmīgi, ka Kotdivuāras izlase titulu neizcīnīja pat par spīti tam, ka visa turnīra gaitā komanda neielaida nevienus vārtus.

Īpaši lielas mieles par zaudējumu palikušas Kotdivuāras izlases līderim Didjē Drogbā, kurš mača 70. minūtē nespēja realizēt tiesneša piešķirto 11 metru soda sitienu.

Pēcspēles sitienu sērijā izšķirošos vārtus guva Stopila Sunzu, bet brīdi pirms tam kļūdu bija pieļāvis Kotdivuāras izlases uzbrucējs Žerviņo.

"Esam paveikuši kaut ko neiedomājami lielu, kaut ko tādu, par ko pirms turnīra nedrīkstējām uzdrīkstēties pat sapņot," pēc mača izteicās Zambijas izlases galvenais treneris Ervē Renārs.

Zambija iepriekš Āfrikas Nāciju kausa finālā bija spēlējusi divas reizes - 1974. gadā tā pārspēlē piekāpās Zairai, bet 20 gadus vēlāk atzina Nigērijas pārākumu.

Pēdējā fināla sasniegšanas reizē tas notika tikai 12 mēnešus pēc tam, kad lidmašīnas avārijā bija nositusies visa Zambijas valstsvienība un komandu nācās pilnībā izveidot no jauna.

Arī Kotdivuāra iepriekš līdz turnīra izšķirošai spēlei bija tikusi divas reizes - 1992. gadā finālā tā uzvarēja Ganu, bet 2006. gadā izšķirošajā mačā zaudēja Ēģiptei.

Sestdien mačā par trešo vietu Mali valstsvienība ar rezultātu 2:0 (1:0) pārspēja Ganu.

Āfrikas Nāciju kausa turnīrs notiks arī nākamajā gadā, kad sacensības uzņems DĀR. Turnīrs turpmāk notiks ik nepāra gadu. Līdz šim sacensības risinājās pāra gados, tomēr tas radīja pretenzijas komandām, kas kvalificējas Pasaules kausa finālturnīriem, jo nozīmēja, ka sešu mēnešu laikā jāaizvada divas nozīmīgas sacensības.

2013. gada turnīru sākotnēji tika uzticēts rīkot Lībijai, tomēr nestabilās politiskajās situācijas dēļ valstij šīs tiesības tika atņemtas. 2010. gada Āfrikas Nāciju kausa turnīrā triumfēja Ēģipte, kas finālā ar 1:0 uzvarēja Ganu. 2012. gada turnīram Ēģiptes futbolisti nespēja kvalificēties.

LETA