Latvijas sieviešu basketbola izlase mača izskaņā piekāpjas Ungārijai
Aija Putniņa spēlē pret Ungārijas valstsvienību izcēlās ar 11 gūtiem punktiem.
Basketbols
2012. gada 2. jūnijs, 19:05

Latvijas sieviešu basketbola izlase mača izskaņā piekāpjas Ungārijai

Jauns.lv

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība, gatavojoties šovasar gaidāmajam 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, sestdien pārbaudes mačā atzina Ungārijas izlases pārākumu.

Spēlē, kas norisinājās Ungārijas pilsētā Šopronā, Latvijas komanda cieta neveiksmi pašās cīņas beigās ar rezultātu 56:59 (9:14, 14:19, 17:18, 16:8).

Mača pēdējā ceturtdaļā Latvijas vienība atspēlēja 11 punktu deficītu un pēdējā minūtē izlīdzināja rezultātu (56:56), tomēr ungārietes, pateicoties precīziem metieniem no soda metienu līnijas, uzvaru tomēr nosargāja.

Rezultatīvākā Latvijas vienībā ar 13 gūtajiem punktiem bija Ieva Krastiņa, Aija Putniņa tika pie 11 punktiem, bet desmit punktus iekrāja Kristīne Kārkliņa.

Šī Latvijas izlasei bija piektā pārbaudes spēle pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra.

Jau ziņots, ka ceturtdien turpat Šopronā Latvijas izlase ar 62:68 (20:19, 16:15, 17:23, 9:11) piekāpās Slovākijai.

Iepriekšējās pārbaudes spēlēs pirms divām nedēļām Panevēžā Latvijas izlase zaudēja Baltkrievijas izlasei (56:58; pēc vēl desmit papildus nospēlētajām minūtēm 69:74), bet uzvarēja Lietuvas komandu (77:74), savukārt pagājušajā nedēļas nogalē vienīgajā pārbaudes mačā savā laukumā ar 74:79 tika zaudēts Lietuvai.

Latvijas un Ungārijas sieviešu izlašu ceļi līdz šim bija krustojušies tikai divas reizes. 1994.gada 18.maijā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Viļņā latvietes zaudēja ar 50:60, bet 2009.gada 8.jūnijā Eiropas čempionāta pirmās kārtas mačā Liepājā uzvara bija Latvijas komandas pusē - 76:59.

Uz izbraukumu Ungārija Latvijas komanda bija devusies 13 spēlētāju sastāvā.

Mājās palika Aija Brumermane, kura pirms pēdējās spēles ar Lietuvu atsvaidzināja kājas savainojumu un tādējādi izkritusi no ierindas uz ilgāku laiku, kā arī Baiba Eglīte un Zane Jākobsone.

Kopumā pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra Latvijas izlasei plānotas astoņas pārbaudes spēles. Pēdējās pārbaudes cīņas Latvijas vienība aizvadīs no 6.līdz 8.jūnijam, kad turnīrā Lietuvā spēkosies pret Lietuvu, Spāniju un Zviedriju.

Pagaidām vēl nav zināms, vai Latvijas izlasei šovasar palīdzēs Zane Tamane, kura pagājušajā nedēļā tika atlaista no Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) komandas Fīniksas "Mercury". Viņas iespēja pievienoties izlasei tiks izvērtēta pēc medicīniskajām apskatēm.

Savukārt traumas dēļ izlasei atteikusi Elīna Babkina.

Kā ziņots, no 12.jūnija līdz 11.jūlijam Latvijas komanda ar Itālijas, Grieķijas, Somijas un Luksemburgas izlasēm cīnīsies par divām ceļazīmēm uz 2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīru, kas notiks Francijā.

Finālturnīrā, kurā startēs 16 komandas, automātiski iekļuvušas Krievijas, Turcijas, Čehijas, Horvātijas un Lielbritānijas izlases, kā arī Francija, kas ir sacensību mājiniece.

25 atlikušās komandas sadalītas piecās grupās pa piecām vienībām katrā. Finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas.

Finālturnīrs 2013.gada jūnijā notiks Francijā.

Jau vēstīts, ka par Latvijas izlases galveno treneri pagājušā gada decembrī tika apstiprināts Aigars Nerips. Pagājušā gada Eiropas čempionātā Latvijas izlasi vadīja grieķu speciālists Georgs Dikeulaks, kurš amatā stājās 2010.gadā, nomainot Ainaru Zvirgzdiņu. Sacensībās Latvijas valstsvienība ierindojās astotajā vietā, bet Dikeulaks no amata atkāpās, kaut viņam līgums tāpat būtu beidzies.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs pārbaudes spēlēm Ungārijā:

Kristīne Kārkliņa ("Cadi La Seu", Spānija), Anda Eibele, Santa Dreimane, Agnija Reke, Anete Horelika (visas "Cēsis"), Kristīne Vītola, Anete Šteinberga (abas - Teksasas universitāte, ASV), Ieva Krastiņa, Līga Šurkusa (abas - "TTT Rīga"), Liene Priede (Misūri universitāte, ASV), Sabīne Niedola ("Caja Rural Tintos de Toro", Spānija), Aija Putniņa (Kauņas "Viči-Aištes", Lietuva), Liene Jansone ("Pays d'Aix", Francija).

LETA/Foto: Edijs Pālens