Sieviešu izlasei trūkst naudas izbraukuma spēlēm; atskaita Brumermani, Jākobsoni un Eglīti
Aija Brumermane šogad izlasē nespēlēs savainojuma dēļ.
Basketbols
2012. gada 11. jūnijs, 13:07

Sieviešu izlasei trūkst naudas izbraukuma spēlēm; atskaita Brumermani, Jākobsoni un Eglīti

Jauns.lv

No Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāva pirms dalības 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā pirmdien atskaitītas Aija Brumermane, Zane Jākobsone un Baiba Eglīte, preses konferencē atklāja izlases galvenais treneris Aigars Nerips.

No Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāva pirms dalības 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā pirmdien atskaitītas Aija Brumermane, Zane Jākobsone un Baiba Eglīte, preses konferencē atklāja izlases galvenais treneris Aigars Nerips.

Līdz ar to tagad izlases sastāvā ir 14 spēlētājas, no kurām 12, kuras piedalīsies pirmajā turnīra spēlē otrdien pret Itāliju, tiks nosauktas pirmdienas vakarā.

Jau ilgstoši šajā sagatavošanās posmā izlasei nevar palīdzēt savainotā Brumermane, kura pašlaik pakļauta rehabilitācijai.

Kā uzsvēra Nerips, nepieciešamības gadījumā visām trim minētajām spēlētājam jābūt gatavām iesaistīties izlasē.

"Jau tagad liels paldies meitenēm par lielo pašatdevi gatavošanās ciklā. Brīžiem mums nācies lietas gatavot sasteigti, bet ir atbalsts no meitenēm izpildīt sev izvirzītos nosacījumus," izcēla Nerips. "Pārbaudes spēļu rezultāti ir negatīvi, tomēr spēles ir ar nelieliem mīnusiem - nekrītam panikā pēc šīm neveiksmēm. Līdz kvalifikācijas turnīram esam nonākuši ar sajūtu, ka mēs to varam - tas bija galvenais, kas jāpanāk."

Latvijas izlasē pirmo spēli šovasar tikai piektdien aizvadīja Zane Tamane, kura atlabusi no traumas.

"Pozitīvās pārmaiņas Tamanes faktorā ir tā, ka pastiprināsies cīņa zem groza. Jūtamies drošāk, ka viņa likvidēs briesmas. Pienesumu gribam uzreiz, bet domājam, ka lielākais būs vēl pēc nedēļas, divām spēlēm, jo pagaidām viņa aizvadījusi maz spēļu un tikai ieiet formā," izteicās Nerips. "Mans pienākums ir precīzi izplānot, cik viņa var nest labuma. Tomēr tas ir ievērojams spēks, kuru diemžēl neizdevās ātrāk iesaistīt. Zanes atdeve ir paraugs visiem, kuri šaubās par spēlēšanu Latvijas izlasē."

Pagājušajā nedēļā šuves tika uzliktas Anetei Horelikai, kura treniņos un spēlēs drīkst piedalīties pēc pašsajūtas, tomēr Nerips ir apmierināts gan ar viņas, gan pārējo spēlētāju raušanos cīņā. "Pārbaudes testi parādījuši, ka visas spēlētājas ir labā formā."

Tāpat treneris uzsvēra, ka valsts finansējuma trūkuma dēļ uz vairākām Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm Latvijas izlase dosies tikai desmit spēlētāju sastāvā, tomēr šis jautājums vēl tiks risināts.

"Ja vajadzēs, ņemsim līdzi 11.spēlētāju, mājās atstājot video treneri vai trešo treneri," absurdo situāciju skaidroja Nerips.

"Tās ir kopējās sporta politikas problēmas un izpratne. Valstij būtu jāatbalsta nacionālā izlase, kā noteikts likumā. Ceram, ka iznākums būs labvēlīgs, jo nav vairs aiz kalniem arī vīriešu izlase, kurai var gadīties līdzīgas problēmas," situāciju komentēja Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins, kurš gan uz gaidāmo turnīru raugās ar cerībām. "Ar atjauninātu sastāvu sākam jaunu cīņas posmu, bet cerams, ka tas spēlētājām neliegs turpināt labās tradīcijas ar iekļūšanu finālturnīrā. Izlasei pašlaik nav valsts atbalsta, bet šī problēma ir risināšanās stadijā. Valsts atbalsts šobrīd ir novirzīts sešām jaunatnes izlasēm. Tomēr tam nevajadzētu kardināli iespaidot mūsu rezultātus, tāpēc ceram, ka kvalifikācijas cikla noslēgumā būs laba oma. Treneru kolektīvs un spēlētājas darīs visu, lai sasniegtu to, ko gaidām."

"Spēles mums bija sīkstas, bet tas, ka zaudējām izskaņās, deva pārliecību, ka varam cīnīties. Tagad beigās koncentrācija būs lielāka. Meitenes ir sapratušas, uz ko ejam - lai arī bija zaudējumi, zinām, kas jāizdara," optimisma pilna bija viena no komandas līderēm Liene Jansone, kurai pašai ir neliela pirksta trauma. "Viss tiek darīts, lai rādītājpirkstam uz spēli būtu mazākas sāpes. Tika nedaudz Ungārijā palauzts uz sāniem, tomēr lauzts tas nav."

Gatavojoties kvalifikācijas ciklam, Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, izcīnot tikai vienu uzvaru.

Kvalifikācijas sacensības Latvijas izlase uzsāks otrdien ar spēli savā laukumā pret Itāliju.

"Itālijai ir līdzīga situācija kā mums ar daudzām jaunpienācējām, bet tur viņas jau pāris gadus spēlējušas savā līgā, tāpēc ir lielāka pieredze. Jābūt gataviem nepārtrauktam presingam. Pēc tam pārējām pretiniecēm iesim klāt pēc kārtas," gaidāmajā turnīrā ieskatījās Nerips. "Atšķirība ir viena - šeit mums būs jācīnās par katru punktu. Būs jāpatur prātā, ka būs arī atbildes cīņa, tāpēc viss beigsies tikai pēdējā spēlē."

No 12.jūnija līdz 11.jūlijam Latvijas komanda ar Itālijas, Grieķijas, Somijas un Luksemburgas izlasēm cīnīsies par divām ceļazīmēm uz 2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīru, kas notiks Francijā.

Finālturnīrā, kurā startēs 16 komandas, automātiski iekļuvušas Krievijas, Turcijas, Čehijas, Horvātijas un Lielbritānijas izlases, kā arī Francija, kas ir sacensību mājiniece.

25 atlikušās komandas sadalītas piecās grupās pa piecām vienībām katrā. Finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas.

Finālturnīrs 2013.gada jūnijā notiks Francijā.

Jau vēstīts, ka par Latvijas izlases galveno treneri pagājušā gada decembrī tika apstiprināts Nerips. Pagājušā gada Eiropas čempionātā Latvijas izlasi vadīja grieķu speciālists Georgs Dikeulaks, kurš amatā stājās 2010.gadā, nomainot Ainaru Zvirgzdiņu. Sacensībās Latvijas valstsvienība ierindojās astotajā vietā, bet Dikeulaks no amata atkāpās, kaut viņam līgums tāpat būtu beidzies.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs dalībai 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Kristīne Kārkliņa (Džejhanas "Belediye", Turcija), Anda Eibele, Santa Dreimane, Agnija Reke, Anete Horelika (visas "Cēsis"), Kristīne Vītola, Anete Šteinberga (abas - Teksasas universitāte, ASV), Ieva Krastiņa, Līga Šurkusa (abas - "TTT Rīga"), Liene Priede (Misūri universitāte, ASV), Sabīne Niedola ("Caja Rural Tintos de Toro", Spānija), Aija Putniņa (Kauņas "Viči-Aištes", Lietuva), Liene Jansone ("Pays d'Aix", Francija), Zane Tamane (Orenburgas "Nadežda", Krievija).

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA, Edijs Pālens/LETA