Sieviešu basketbola izlase atkārtoti sagrauj Luksemburgu
Sabīne Niedola aizvadīja veiksmīgu spēli, gūstot 15 punktus.
Basketbols
2012. gada 4. jūlijs, 21:09

Sieviešu basketbola izlase atkārtoti sagrauj Luksemburgu

Jauns.lv

Latvijas sieviešu basketbola izlase 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrā apļa otrajā mačā trešdien savā laukumā ar rezultātu 70:44 (20:9, 22:15, 13:10, 15:10) viegli uzvarēja pārliecinošo apakšgrupas pastarīti Luksemburgu.

Šī Latvijas izlasei bija ceturtā uzvara sešās kvalifikācijas turnīra spēlēs.

Aizvadītajā mačā Latvijas izlases labā 16 punktus guva Liene Jansone, Sabīne Niedola iekrāja 15 punktus un 11 atlēkušās bumbas, bet pie 11 punktiem tika Ieva Krastiņa.

Spēles ievadā Luksemburga izvirzījās vadībā ar 3:0, bet Latvijas izlase atbildēja ar astoņiem punktiem pēc kārtas un pārņēma vadību ar 8:3. Turpinājumā viesu komandas spēlētājas pietuvojās līdz 7:8, taču pirmās ceturtdaļas otro pusi Latvijas basketbolistes aizvadīja ļoti pārliecinoši un iekrāja 11 punktu pārsvaru - 20:9.

Otrajā ceturtdaļā Latvijas izlase pakāpeniski audzēja pārsvaru un piecas minūtes pirms puslaika beigām tas sasniedza 13 punktu atzīmi (27:14), bet turpinājumā Luksemburgai neizdevās izrādīt pienācīgu pretestību un pēc pirmajām 20 minūtēm Latvijas izlase bija vadībā ar 18 punktu pārsvaru - 42:24.

Pēc pārtraukuma spēles scenārijs būtiski nemainījās - Latvijas izlase droši kontrolēja mača gaitu un neļāva pretiniecēm būtiski samazināt rezultāta starpību. Trešajā ceturtdaļā laukuma saimnieces iekrāja 20 punktu pārsvaru, bet pirms pēdējām desmit minūtēm Latvijas izlase bija vadībā ar 55:34.

Mača pēdējā ceturtdaļā latvietes pārliecinoši turējās vadībā ar 20-22 punktu pārsvaru un Luksemburgas basketbolistēm nebija nekādu izredžu uz panākumu, līdz ar to Latvijas izlase svinēja vieglu uzvaru.

Šajā mačā laukumā atgriezās savainojumu izārstējušā Aija Putniņa. Savukārt Latvijas izlasi atstājusi Kristīne Vītola, kura atgriezusies savs ASV universitātes rīcībā.

Abu komandu pirmā apļa spēlē Latvijas izlase sagrāva pretinieces izbraukumā ar 95:60.

Pārējos pirmā apļa mačos Latvijas valstsvienība ar 71:52 savā laukumā pieveica Itāliju, ar 63:46 savu skatītāju priekšā uzvarēja Grieķiju un ar 62:65 viesos zaudēja Somijas izlasei.

Savukārt pirmajā otrā apļa cīņā Latvija aizvadītajā sestdienā ar 57:60 piekāpās Itālijai.

Vēl vienā šīs grupas mačā trešdien Grieķija izbraukumā ar 66:52 (16:11, 9:8, 23:13, 18:20) pieveica Somijas izlasi.

Līdz ar to E grupas kopvērtējumā pašlaik četras uzvaras piecās spēlēs ir Itālijai, Latvija sešās cīņās iekrājusi četrus panākumus, Grieķijas kontā trīs panākumi piecos mačos, Somijas valstsvienība sešos mačos tikusi pie trim uzvarām, bet Luksemburga piedzīvojusi zaudējumus visās sešās aizvadītajās spēlēs.

Latvijas izlasei kvalifikācijas turnīrā vēl 7.jūlijā izbraukumā būs jātiekas ar Grieķiju, bet 11.jūlijā savā laukumā jāuzņem Somija. Ja somietes trešdien būtu uzvarējušas Grieķiju, tad Latvijai, lai kvalificētos finālturnīram, pietiktu ar panākumu savu skatītāju priekšā pret Somiju. Savukārt tagad Latvijas valstsvienībai abos atlikušajos mačos obligāti būs nepieciešamas uzvaras.

2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīram, kas notiks Francijā, kvalificēsies grupas divas labākās komandas.

Kā ziņots, iepriekš no Latvijas izlases sastāva tika atskaitītas Zane Jākobsone, Baiba Eglīte un traumas dēļ arī Aija Brumermane, bet viņām visām jābūt gatavām arī kvalifikācijas cikla laikā nepieciešamības gadījumā atkal pievienoties Latvijas izlasei.

Gatavojoties kvalifikācijas turnīram, Latvijas izlase uzvarēja tikai vienā no astoņām pārbaudes spēlēm, bet visi mači noslēdzās ļoti sīvā cīņā.

2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kurā startēs 16 komandas, automātiski iekļuvušas Krievijas, Turcijas, Čehijas, Horvātijas un Lielbritānijas izlases, kā arī Francija, kas ir sacensību mājiniece.

25 atlikušās komandas sadalītas piecās grupās, pa piecām vienībām katrā.

Latvijas izlase piedalījusies iepriekšējos četros Eiropas čempionātos. Pēc pērn notikušā finālturnīra, kurā latvietes palika astotajā pozīcijā, karjeru valstsvienībā noslēdza Gunta Baško un Ieva Kubliņa. Tāpat šogad izlasei traumu dēļ nevar palīdzēt Anete Jēkabsone-Žogota un Elīna Babkina.

Jau vēstīts, ka par Latvijas izlases galveno treneri pagājušā gada decembrī tika apstiprināts Aigars Nerips. Pagājušā gada Eiropas čempionātā Latvijas valstsvienību vadīja grieķu speciālists Georgs Dikeulaks, kurš amatā stājās 2010.gadā, nomainot Ainaru Zvirgzdiņu. Sacensībās Latvija ierindojās astotajā vietā, bet Dikeulaks no amata atkāpās, kaut viņam līgums tāpat būtu beidzies.

LETA / Foto: Evija Trifanova/LETA