Ar grandiozu ceremoniju noslēdzas Londonas paraolimpiskās spēles. FOTO
Trīs stundas ilgo ceremoniju klātienē vēroja ap 80 000 skatītāju.
Citi sporta veidi
2012. gada 10. septembrī, 11:59

Ar grandiozu ceremoniju noslēdzas Londonas paraolimpiskās spēles. FOTO

Jauns.lv

Ar grandiozu ceremoniju un pazīstamu mākslinieku koncertiem svētdien noslēdzās Londonas paraolimpiskās spēles, beidzot pusotru mēnesi ilgušo olimpisko un paraolimpisko spēļu maratonu.

Ar grandiozu ceremoniju noslēdzas Londonas paraoli...

Latvijas karogu paraolimpisko spēļu noslēguma ceremonijā nesa Aigars Apinis, kurš Londonā tika pie divām medaļām.

Trīs stundas ilgajā ceremonijā 80 000 skatītāju klātbūtnē centrālās bija britu rokgrupas "Coldplay", barbadosiešu dziedātājas Rianas un amerikāņu repera "Jay-Z" uzstāšanās.

Tāpat skatītājiem bija iespēja vērot uguns metēju, fantastisku braucamrīku, skrituļslidotāju kareivju un apreibinošu gaisa akrobātu priekšnesumus. Pasākumu palīdzēja veidot 1336 brīvprātīgie.

Lāpu nodzēsa pazīstamie britu sportisti - jaunā peldētāja Elija Simondsa un sprinteris Džonijs Pīkoks, signalizējot par formālām olimpiskā cikla beigām un sākot skaitīt laiku līdz 2016.gada Riodežaneiro spēlēm.

Londonas olimpisko spēļu organizācijas komitejas (LOCOG) priekšsēdētājs Sebastjans Ko atzina, ka olimpiskās un paraolimpiskās spēles bijušas "vēsturiska odiseja cilvēku sasniegumiem un pūlēm", kas "iedvesmoja" visus iesaistītos.

"Paraolimpiskajās spēlēs katru dienu tika sasniegti jauni rekordi - sportiskie rekordi, apmeklētības rekordi, televīzijas auditorijas rekordi," viņš teica pūlim. "Šajā valstī mēs vairs nekad nedomāsim par sportu kā iepriekš un mēs vairs nekad nedomāsim par cilvēku nespēju kā iepriekš."

50 miljonus ierakstu pārdevusī grupa "Coldplay" ar vislielāko prieku piekrita spēlēt savus lielākos hitus paraolimpisko spēļu noslēguma ceremonijā, kurā ieejas biļete maksāja vienu mārciņu (88 santīmus).

"Uzaicinājums spēlēt paraolimpisko spēļu noslēguma ceremonijā mūsu dzimtajā pilsētā ir liels gods," atzina grupas solists Kriss Mārtins. "Šī ir lielākā nakts mūsu dzīvē."

Par nupat aizvadītajām sešām nedēļām sajūsmā ir arī britu prese.

Laikraksts "The Times" paraolimpisko spēļu noslēguma ceremoniju pirmdien aprakstījis kā "aizsmakušu sprādzienu", bet vispārdotākais tabolīds "The Sun" iznācis ar lielu virsrakstu "Mums patika!" centrālajā lapā.

Laikraksts "Daily Mirror" raksta: "Tas bija sprādziens." Savukārt "Independent", atsaucoties uz rokgrupas "The Smiths" dziesmu "Gaisma, kas nekad neizdzisīs" ("There Is A Light That Never Goes Out"), raksta: "Lāpa, kas nekad neizdzisīs ("There is a flame that will never go out")."

"Guardian" piebilst: "Ardievu, britu zelta vasara." "Daily Telegraph" piebalso: "Mīlestības vasara."

Kā ziņots, Latvija gan Londonas olimpiskajās, gan paraolimpiskajās spēlēs izcīnīja pa divām medaļām.

Olimpiskajās spēlēs, kas ilga no 27.jūlija līdz 12.augustam, BMX riteņbraucējs Māris Štrombergs tika pie zelta, bet pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš/Jānis Šmēdiņš pievienoja bronzu, savukārt paraolimpiskajās spēlēs (29.augusts-9.septembris) Apinis izcīnīja zeltu lodes grūšanā un sudrabu diska mešanā.

Londonas paraolimpisko spēļu noslēguma ceremonija

Londonā atklāj paralimpiskās spēles

LETA/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA