Mistika! Pasaules čempionu neiekļauj balsojumā par Latvijas populārāko sportistu
Pasaules čempions un bronzas medaļas ieguvējs pasaules čempionātā Edgars Bertuks nav olimpiskā sporta veida pārstāvis.
Citi sporta veidi
2012. gada 30. novembris, 12:17

Mistika! Pasaules čempionu neiekļauj balsojumā par Latvijas populārāko sportistu

Jauns.lv

Latvijas Orientēšanās federācija (LOF) paudusi sašutumu par orientierista Edgara Bertuka, kurš šogad izcīnīja pasaules čempionāta zelta un bronzas godalgas, neiekļaušanu interneta balsojumā, kurā nosaka 2012. gada populārāko Latvijas sportistu "Latvijas Gada balva sportā 2012" ietvaros, Kasjauns.lv informēja LOF preses dienests.

LOF norāda, ka no balsojumā desmit nominētajiem sportistiem neviens nepārstāv neolimpisko sporta veidu. "Tas ir īpaši savādi, ņemot vērā faktu, ka šogad pirmo reizi ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas vēsturē par pasaules čempionu orientēšanās sportā vidējā distancē un par bronzas medaļas laureātu garajā distancē kļuva Edgars Bertuks," teikts LOF izplatītajā paziņojumā.

Federācija uzskata, ka Bertuka panākumi ir ne mazāk kā vēsturiski, kas apliecina, ka orientēšanās sports ir starp pašiem populārākajiem tautas sporta veidiem. Federācija rakstveidā ir vērsusies pie pasākuma organizatoriem, lūdzot nediskriminēt neolimpiskos sporta veidus un novērtēt visus sporta veidus kā vienlīdzīgus, un iekļaut pasaules čempiona titulu ieguvušo Bertuku gada populārākā sportista balsojumā, bet no Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta Aldona Vrubļevska saņēma atbildi, ka rīkotāji šoreiz izvēlējušies citu moto, nosakot populārāko sportistu.

"Latvijas Olimpiskā komiteja ciena un novērtē jebkura Latvijas sporta veida un sportista vai komandas sasniegumus. Taču šogad LOK kā "Latvijas Gada balva sportā" pasākuma rīkotājs un finansētājs, ņemot vērā 2012. gada Londonas olimpiskās spēles un to, ka olimpiskās spēles nenotiek katru gadu, balsojumam par populārāko sportistu izvēlējās moto – nosakām populārāko starp labākajiem olimpiskajā gadā olimpiskajos sporta veidos. Tas nenozīmē, ka tāpat būs nākamajā gadā," atbildes vēstulē norādījis Vrubļevskis. Viņš arī uzsvēris, ka jebkura cita sporta veida, arī neolimpisko sporta veidu, pārstāvji tiks iekļauti potenciālo nominantu skaitā citās nominācijās, piemēram, labākais sportists vai sportiste, uzlēcošā zvaigzne, par cīņas gribu.

LOF uzsver, ka šāda nostāja orientēšanās sabiedrību neapmierina, jo pamatojums neatzīt minēto panākumu tiek saistīts ar to, ka tas ir izcīnīts gadā, kad ir olimpiskās spēles, nevis tā augstvērtības dēļ.

LOK speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Āķe-Vīksne pastāstīja, ka publiskā balsojuma nominanti uz Latvijas 2012. gada populārākā sportista godu netiks mainīti, jo balsojums jau ir sācies, bet 11. decembrī tiks noteikti trīs balsojuma finālisti. Balsot par populārākajiem sportistiem olimpiskajos sporta veidos var portālos "delfi.lv" un "olimpiade.lv".

BNS/Foto: EPA/LETA