Futbols
2016. gada 10. oktobris, 23:52

Latvijas futbola izlase neizmanto iespējas, ielaiž divreiz un zaudē ungāriem. FOTO

Jauns.lv

Latvijas futbola izlase pirmdien "Skonto" stadionā neizmantoja vairākas labas iespējas vārtu gūšanai un 2018.gada Pasaules kausa (PK) kvalifikācijas turnīra spēlē ar 0:2 (0:1) zaudēja Ungārijas valstsvienībai.

Pretinieki pa vieniem vārtiem guva katrā no puslaikiem. Cīņas desmitajā minūtē Ādams Ģurčo atklāja rezultātu, bet 77.minūtē Ādams Salai pārsvaru dubultoja.

Latvijas izlase otro maču pēc kārtas nespēj gūt vārtus un otro maču zaudē ar 0:2, jo piektdien ar šādu rezultātu mājās tika atzīts arī Fēru salu izlases pārākums.

Mariana Pahara trenētā komanda PK kvalifikācijas turnīrā piedzīvoja otro zaudējumu trīs spēlēs.

Viesi rezultātu atklāja jau spēles desmitajā minūtē un viņiem sākumā piederēja izteikts pārsvars, taču pēc tam cīņas gaita izlīdzinājās un ļoti labas iespējas bija arī mājiniekiem.

Pirmos vārtus ungāriem guva Ādams Ģurčo, kurš desmitajā minūtē spēcīgi un precīzi sita no soda laukuma vidus. Teicamu piespēli partnerim atdeva Nemanja Nikoličs, kurš labajā pusē apspēlēja Latvijas izlases kapteini Kasparu Gorkšu, pēc tam atspēlējot bumbu brīvajam Ģurčo.

Ungāri vairāk kontrolēja bumbu un uzbruka bīstamāk, taču puslaika vidū aktīvāk sāka spēlēt arī Latvija. Bīstamu brīvsitienu izpildīja Oļegs Laizāns, savukārt teicama iespēja 26.minūtē panākt neizšķirtu bija Valērijam Šabalam, kad tas no tuvas distances sita kritienā, tomēr bumba paripoja garām tālajam vārtu stabam.

 

Vēl vienu teicamu iespēju laukuma saimnieki neizmantoja 43.minūtē, kad pēc Šabalas piespēles uzbrukuma smailē tika izvirzīts Dāvis Ikaunieks, taču viņa sistā bumba aizlidoja ne tikai garām vārtsargam, bet arī vārtiem.

Vēl viena laba iespēle Šabalam bija otrā puslaika sākumā, kad viņš izskrēja vienatnē pret Ungārijas izlases vārtsargu Pēteru Gulāči, tomēr tas laicīgi bija atstājis savu cietoksni, tāpēc Latvijas izlases aktīvais uzbrucējs bumbu uzsita viņam virsū.

Ungārijas izlase otrā puslaika vidū sāka presingot, atkal iegūstot iniciatīvu, kas arvien biežāk spēlē lika iesaistīties Vaņinam. Vienā no epizodēm ungāri trāpīja pa vārtu stabu, tomēr savu panāca cīņas 77.minūtē, kad precīzi ar galvu pēc stūra sitiena sita Ādams Salai. Brīdi pirms tam Latvijas izlasi glāba Vaņins, kurš lēcienā bumbu novirzīja uz stūra sitienu, taču tieši pēc tā Salai ar galvu raidīja bumbu pretinieku vārtu augšējā stūrī.

Atlikušajā laikā iespēja gūt goda vārtus bija uz maiņu nākušajam Artūram Karašauskam, taču viņam sitiens īsti neizdevās.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo maču pret Fēru salām Latvijas futbola izlases galvenais treneris Marians Pahars bija veicis divas izmaiņas sākumsastāvā, tajā iekļaujot Igoru Tarasovu un Dāvi Ikaunieku.

Tarasovs pussargu līnijā bija iekļauts Ivana Lukjanova vietā, savukārt uzbrukumā Dāvis Ikaunieks darbojās tandēmā ar Valēriju Šabalu, kurš iepriekšējo maču piektdien sāka kopā ar valstsvienības debitantu Vladislavu Gutkovski.

D.Ikaunieks laukumā devās arī pret Fēru salām, kad viņš 77.minūtē nomainīja Lukjanovu.

Tikmēr Latvijas izlases vārtus, kā ierasts, sargāja pieredzējušais Andris Vaņins, bet aizsardzībā spēlēja komandas kapteinis Kaspars Gorkšs, Vitālijs Jagodinskis, Vitālijs Maksimenko un Vladislavs Gabovs. Savukārt pussargu līniju bez Tarasova veidoja arī Gļebs Kļuškins, Oļegs Laizāns un Aleksejs Višņakovs, kuri iesāka arī maču pret Fēru salām.

Latvijas un Ungārijas izlases atlases ciklu bija iesākušas ļoti neveiksmīgi, tāpēc tām šī spēle bija vitāli svarīga - piektdien Latvija mājās ar 0:2 atzina Fēru salu pārākumu, zaudējumam sekojot pēc septembrī nepārliecinošā cīņā gūtas uzvaras ar 1:0 pār Andoru. Savukārt Ungārijas izlase septembrī spēlēja neizšķirti 0:0 ar Fēru salām, bet piektdien ar 2:3 tika zaudēts Šveicei, turklāt izšķirošie vārti tika ielaisti jau kompensācijas laikā.

Vēl pirmdien šajā grupā Šveice ar 2:1 (1:0) viesos uzvarēja Andoru, bet Portugāle pretinieku laukumā ar 6:0 (3:0) sagrāva Fēru salas.

Kvalifikācijas B apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar deviņiem punktiem trīs spēlēs ir Šveice, bet tai ar sešiem punktiem seko Portugāle. Ungārijai un Fēru salām ir pa četriem punktiem, Latvijai trīs, bet Andoras izlase visās trīs spēlēs cietusi neveiksmes.

Latvijas izlasei šogad vēl atliek viena spēle - novembrī būs jāviesojas pie Portugāles.

Latvijas izlasei oktobra sabraukumā bija jāiztiek bez vairākiem potenciālajiem līderiem, jo traumu dēļ komandai nevarēja palīdzēt Aleksandrs Cauņa, Deniss Rakels, Kaspars Dubra un Artjoms Rudņevs.

Tikmēr izlasē bija jaunas, vai sen neredzētas sejas. Piektdien debiju valstsvienībā piedzīvoja šosezon rezultatīvi spēlējošais uzbrucējs Gutkovskis, bet pēc ilgāka pārtraukuma izsaukumu saņēma arī Lukjanovs un Latvijas virslīgas rezultatīvākais futbolists Ģirts Karlsons, kuri arī dabūja uzspēlēt pret Fēru salām. Tāpat piektdien sākumsastāvā bija Kļuškins, kurš līdz šim vienīgo reizi valstsvienībā bija spēlējis 2013.gada maijā pret Kataru.

Latvija ar Ungārijas izlasi līdz šim bija tikusies sešas reizes, izcīnot divas uzvaras, bet četros mačos zaudējot. Abas komandas tikās arī Latvijai tikai veiksmīgajā 2004.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kad uzvaras tika dalītas uz pusēm, jo abas vienības savā laukumā uzvarēja ar 3:1. Iepriekšējais savstarpējais mačs tika aizvadīts 2007.gadā pārbaudes turnīrā Kiprā, kurā ar 2:0 uzvarēja ungāri.

Ungārijas izlase šovasar piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīrā, kur spēlēja pēc 44 gadu pārtraukuma. Vācieša Štorka trenētā komanda aizvadīja teicamu apakšgrupu turnīru, tajā ar 2:0 uzvarot Austriju, bet spēlējot neizšķirti 1:1 ar Islandi un 3:3 ar vēlāko čempioni Portugāli. Savukārt astotdaļfinālā ungāri ar 0:4 cieta fiasko pret Beļģiju.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Krievijā. No Eiropas zonas deviņu apakšgrupu uzvarētāji uzreiz tiks pie ceļazīmēm uz finālturnīru, bet astoņas labākās otro vietu ieguvējas izslēgšanas spēlēs noskaidros vēl četras finālturnīra dalībnieces.

Kvalifikācijas turnīrs Eiropas zonā notiks no šī gada 4.septembra līdz 2017.gada 10.oktobrim.

Latvijas izlases sastāvs mačam pret Ungāriju:

Andris Vaņins, Kaspars Gorkšs, Vitālijs Jagodinskis, Vladislavs Gabovs, Vitālijs Maksimenko, Igors tarasovs, Oļegs Laizāns (Artūrs Karašausks, 77.min.), Gļebs Kļuškins (Jānis Ikaunieks, 68.min.), Aleksejs Višņakovs (Artūrs Zjuzins, 57.min.), Dāvis Ikaunieks, Valērijs Šabala.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA