Šonakt gaidāma vēsturiska nakts Latvijas basketbolam. FOTO
Pirmo reizi Latvijas basketbola vēsturē NBA spēlēs divi mūsu basketbolisti.
Basketbols
2016. gada 25. oktobris, 13:26

Šonakt gaidāma vēsturiska nakts Latvijas basketbolam. FOTO

Jauns.lv

Šodien sākas 71.Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona, kas turklāt Latvijai būs vēsturiska, jo pirmo reizi pasaules spēcīgākajā līgā ir uzreiz divi latvieši - Ņujorkas "Knicks" komandas līdera lomu savā otrajā sezonā gatavs uzņemties Kristaps Porziņģis, kamēr Dāvis Bertāns savā debijas gadā centīsies izkarot stabilu vietu spēcīgās Sanantonio "Spurs" rindās.

Porziņģis un Bertāns sezonu sāks jau pirmajā dienā - "Knicks" sagaida pārbaudījums viesos pret pašreizējo NBA čempioni Klīvlendas "Cavaliers", kamēr "Spurs" arī izbraukumā tiksies ar vareno Goldensteitas "Warriors", kas tiek uzskatīta par galveno favorīti uz titulu. Šīm spēlēm tiešraidēs - attiecīgi 02:30 un 05:30 pēc Latvijas laika -  būs iespējams sekot līdzi "Lattelecom" televīzijā pieejamajā "Best4Sport" kanālā.

Pirms mača Klīvlendā notiks īpašs brīdis, jo pirmo reizi pilsētas vēsturē pie basketbola arēnas griestiem tiks uzvilkts čempionu baneris, kā arī katram basketbolistam pasniegts čempionu gredzens.

Porziņģa pārstāvētā "Knicks" starpsezonā bija ļoti aktīva, turklāt vasaras sākumā par komandas galveno treneri tika apstiprināts Džefs Hornačeks. Šis speciālists stājās galvenā trenera vietas izpildītāja Kurta Rembisa vietā, kurš savukārt iepriekšējās sezonas gaitā nomainīja Dereku Fišeru. Savā trenera karjerā 53 gadus vecais Hornačeks ar augstiem sasniegumiem nav izcēlies, bet viņa vienīgā pieredze galvenā trenera darbā ir ar Fīniksas "Suns" komandu, ko viņš vadīja no 2013. līdz pat šim gadam. Divarpus sezonu laikā Fīniksas klubs šī speciālista vadībā 213 mačos tika pie 101 uzvaras (47,4%), bet komanda izslēgšanas turnīram kvalificēties nespēja. Tiesa, kā aģentūrai LETA pirms pāris nedēļām apliecināja Kristapa brālis Jānis Porziņģis, latvietim ar Hornačeku izveidojušās labas attiecības un valda savstarpēja sapratne, kas nozīmē, ka treneris spēlētājam uzticēsies. Tikmēr Rembiss pēc neilga laika pavadīšanas galvenā trenera amatā šobrīd atgriezies palīga lomā.

Ievērojamas izmaiņas notikušas ne tikai "Knicks" treneru, bet arī spēlētāju sastāvā. Ņujorkas klubā vairs nespēlēs viens no pagājušās sezonas līderiem aizsargs Ārons Aflalo (pārcēlies uz Sakramento "Kings"), pieredzējušais spāņu saspēles vadītājs Hosē Kalderons (Losandželosas "Lakers"), centrs Robins Lopess, saspēles vadītājs Džerians Grānts (abi - Čikāgas "Bulls"), Kevins Serafans (Indiānas "Pacers") un Deriks Viljamss (Maiami "Heat"), kā arī vēl citi basketbolisti, kuriem gan iepriekšējā sezonā nebija būtiskas lomas.

Līdz ar lielo aizgājušo skaitu "Knicks" rindas papildinājuši tikpat daudz citu basketbolistu. Nozīmīgākais ieguvums ir 2011.gada līgas vērtīgākais spēlētājs Deriks Rouzs, kurš apjomīgā maiņas darījumā tika iemainīts no "Bulls", taču iepriekšējās sezonās viņš regulāri guvis savainojumus, kas liedzis atgriezties iepriekšējos augstumos. Ņujorkas komandas sastāvā tagad spēlēs arī francūzis Žoakims Noā, kurš kā brīvais aģents arī pārnāca no "Bulls", kā arī tādi pazīstami basketbolisti kā Brendons Dženingss (Orlando "Magic") un Kortnijs Lī (Šarlotes "Hornets"). Tāpat vienībai pievienojušies divi Eiropā pazīstami basketbolisti - kādreizējais Porziņģa komandas biedrs Spānijas klubā "Sevilla" Villijs Ernangomess un viens no Lietuvas izlases līderiem Mindaugs Kuzminsks, kurš iepriekšējos gadus pārstāvēja spāņu vienību Malagas "Unicaja".

No iepriekšējās sezonas "Knicks" rindās palikuši tikai pieci basketbolisti - Porziņģis, Karmelo Entonijs, Kails O’Kvins, Lenss Tomass un Saša Vujačičs.

Eksperti un līdzjutēji lēš, ka šīs sezonas Ņujorkas "Knicks" modelis ir talantīgāks un individuāli spēcīgāks, kam noteikti ir pa spēkam sasniegt vismaz izslēgšanas turnīru un veiksmes gadījumā pārvarēt konferences ceturtdaļfinālu. Par to starpsezonā runāja arī paši komandas basketbolisti, starp rindām piebilstot, ka būs nepieciešams laiks, kamēr viens ar otru atradīs saskaņu laukumā un izveidosies vienots kolektīvs. Daudz ko varētu noteikt arī Rouza veselība - ja viņu nevajās traumas, viņš būs bieds ikvienam pretiniekam, turklāt atbrīvos rokas arī komandas biedriem, tostarp Porziņģim. Visticamākais, šis basketbolists sezonas pirmajos mačos vēl nebūs optimālā gatavībā, jo tiesas prāvas dēļ viņš izlaida gandrīz visu sagatavošanās posmu. Rouzs tika apsūdzēts grupveida izvarošanā, taču viņu attaisnoja.

Ziemeļamerikas mediji prāto, ka jaunā sezona Porziņģim individuāli varētu būt sekmīgāka nekā iepriekšējā, kurā viņš 72 mačos izcēlās caurmērā ar 14,3 punktiem un 7,3 atlēkušajām bumbām, kā arī 1,9 bloķētiem metieniem. Augumā raženais latvietis pirms jaunās sezonas izpelnījies arī visas līgas ievērību, jo klubu ģenerālmenedžeri viņu pirms jaunās sezonas novērtēja kā ceturto labāko starptautisko spēlētāju - priekšā bija tikai tādas zvaigznes kā grieķis Džanis Antetokoumpo (Milvoki "Bucks"), spānis Marks Gasols (Memfisas "Grizzlies") un pieredzējušais vācietis Dirks Novickis (Dalasas "Mavericks"). Porziņģa vērtību neilgi pirms sezonas novērtēja arī "Knicks", kas izmantoja iespēju pagarināt līgumu ar talantīgo basketbolistu arī uz 2017./2018.gada sezonu. Tāpat komandai pēc nākamās sezonas būs iespēja vienpusēji pagarināt līgumu ar latvieti vēl par vienu gadu.

Porziņģis šovasar izvēlējās nepalīdzēt Latvijas izlasei Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, to pamatojot ar vēlmi strādāt individuāli un pilnvērtīgi sagatavoties savai otrajai NBA sezonai. Latviešu basketbolists daļu vasaras pavadīja dzimtajā Liepājā, kur turklāt uz paša organizēto jauniešu nometni bija uzaicinājis arī vairākus "Knicks" basketbolistus. Kā medijiem norādījis Porziņģis, viņš starpsezonā strādājis pie ķermeņa lejasdaļas un izturības, turklāt pirms oficiālo treniņnometņu sākuma viņš jau ASV trenējās kopā ar vairākiem citiem NBA basketbolistiem, piemēram, Oklahomasitijas "Thunder" zvaigzni Raselu Vestbruku, kurš tiek minēts kā viens no galvenajiem pretendentiem uz jaunās sezonas vērtīgākā spēlētāja balvu. Vasarā ieguldīto darbu varēja redzēt arī pirmssezonas pārbaudes spēlēs, kurās Porziņģis bija starp komandas līderiem, turklāt viņš bija kustīgs, protot pretinieku apspēlēt dažādos veidos.

Latvijas basketbolists piedalījās visās sešās "Knicks" pirmssezonas pārbaudes spēlēs, kurās vidēji iemeta 13,8 punktus un izcīnīja 4,5 atlēkušās bumbas, kā arī bloķēja gandrīz divus pretinieku metienus. Ņujorkas klubs šajos sešos mačos tika pie četrām uzvarām.

Šajā sezonā sagaidāmas izmaiņas arī Porziņģa vizuālajā tēlā, jo šoruden noslēdzās viņa reklāmas līgums ar ekipējuma piegādātāju "Nike". Pirms pāris nedēļām parādījās informācija, ka latvietis devis priekšroku turpmākai sadarbībai ar vācu zīmolu "adidas", lai gan interese esot bijusi arī no "Nike" un ātri augošās ASV kompānijas "Under Armour". Tomēr "adidas" piedāvājusi visizdevīgākos nosacījumus, kas turklāt Porziņģim ik gadu ienesīšot no trim līdz sešiem miljoniem dolāru (2,7-5,5 miljoni eiro). Šis kontrakts paredz, ka ar laiku Latvijas basketbolists var tikt pie sava brenda apaviem, turklāt tik ienesīgu līgumu pirms tam neesot noslēdzis neviens Eiropas basketbolists.

Šī būs pirmā reize Latvijas vēsturē, kad vienlaicīgi NBA laukumos redzami uzreiz divi pašmāju basketbolisti. Lai gan Dāvis Bertāns Sanantonio "Spurs" komandā šobrīd nevar pretendēt uz tādu lomu, kāda Ņujorkas "Knicks" vienībā ir Porziņģim, viņš droši var būt kā stabils rotācijas spēlētājs. Latvietis piedalījās piecās no sešām vienības pirmssezonas pārbaudes spēlēm, vidēji tajās iemetot 6,6 punktus un izcīnot 2,3 atlēkušās bumbas. Bertāns, kurš NBA spēlēs ar 42.numuru, izcēlās arī Sanantonio kluba treniņmačā, kurā sameta 18 punktus. Savukārt pārbaudes spēļu ciklu viņš noslēdza ar 14 gūtiem punktiem pret Hjūstonas "Rockets" komandu.

No savām sešām pārbaudes spēlēm "Spurs" uzvarēja četrās.

Kā Bertāna ierocis tiek minēts lieliskais metiens no distances, uz ko viņam būs jākoncentrējas arī "Spurs" sastāvā. Tiesa, komandas galvenais treneris Gregs Popovičs pieprasa, lai latvietis spēlētu arī zem groza un cīnītos par atlēkušajām bumbām.

Pašlaik 23 gadus vecais rūjienietis "Spurs" rindām pievienojās pēc tam, kad divus gadus bija pavadījis Spānijas augstākās līgas (ACB) komandā Vitorijas "Laboral Kutxa". Sanantonio klubs tiesības uz Bertānu ieguva 2011.gada NBA draftā, kad viņu sākotnēji otrajā kārtā ar 42.numuru izvēlējās Indiānas "Pacers", kas gan šo spēlētāju uzreiz aizmainīja uz "Spurs". Zīmīgi, ka šajā maiņas darījumā tika iekļauts arī togad draftētais Kavi Lenards, kurš šobrīd ir viens no Sanantonio kluba līderiem, turklāt tika nosaukts par 2014.gada NBA finālsērijas vērtīgāko basketbolistu, aizvedot vienību līdz čempiontitulam.

Bertāns karjeras laikā divas reizes atguvies no ceļgala krustenisko saišu plīsuma, turklāt abas reizes viņš ārstējies tieši pie "Spurs" speciālistiem. Spēlētāja iepazīšana šādā veidā noteikti kalpojusi arī kā viens no iemesliem, kāpēc latvietis pašlaik iekļauts komandas sastāvā. Tiek lēsts, ka Bertāns ar "Spurs" noslēdzis divu gadu līgumu par kopējo summu divi miljoni dolāru (1,83 miljoni eiro).

Arī Bertāns šajā vasarā nolēma nepievienoties Latvijas valstsvienībai cīņā par olimpisko ceļazīmi, tā vietā labāk veltot laiku individuāliem treniņiem. Tobrīd gan vēl nebija oficiāli zināms, ka viņš parakstīs līgumu ar "Spurs".

Šajā starpsezonā "Spurs" klubā noslēdzās vesela ēra, jo punktu profesionālajai karjerai nolēma likt šīs komandas simbols un leģenda Tims Dankans. Viņš visu savu 19 gadus ilgušo NBA karjeru bija pavadījis tikai Sanantonio vienībā, atnesot tai piecus līgas čempiontitulus - 1999., 2003., 2005., 2007. un 2014.gadā. Tiesa, basketbolists pārāk tālu no šīs komandas nav aizgājis, jo nu nolēmis izmēģināt spēkus trenera arodā.

Pēc Dankana ēras beigām "Spurs" bija nepieciešams meklēt viņam aizstājēju, un tas tika atrasts pieredzējušā spāņa Po Gasola personā. Pašlaik 36 gadus vecais Spānijas spēka uzbrucējs kā brīvais aģents pārnāca no Čikāgas "Bulls", parakstot līgumu uz diviem gadiem par aptuveni 30 miljoniem dolāru (27,5 miljoniem eiro).

No tiem, kuri starpsezonā atstāja "Spurs" komandu, izceļams franču uzbrucējs Boriss Diāvs, kurš tika aizmainīts uz Jūtas "Jazz". Par viņu Sanantonio klubs saņēma tiesības uz kanādiešu aizsargu Oliveru Henlenu, kurš iepriekšējā sezonā spēlēja Lietuvas klubā Kauņas "Žalgiris". Tiesa, šis darījums vairāk tika veikts, lai atbrīvotu vietu algu griestos Gasola apjomīgajam līgumam.

"Spurs" galvenais treneris ir slavenais Gregs Popovičs, kurš šo vienību vada jau kopš 1996.gada, turklāt pēc Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm viņš pārņēmis arī ASV valstsvienības grožus. Šis speciālists Sanantonio klubu aizvedis līdz pieciem NBA čempionu tituliem, regulārajā čempionātā kopumā 1574 spēlēs izcīnot 1089 uzvaras un ciešot vien 485 zaudējumus (69,2%). Savukārt izslēgšanas turnīrā šī bilance ir 256 mači, 158 uzvaras un 98 zaudējumi (61,7%).

Sanantonio komanda NBA izslēgšanas turnīru sasniegusi jau 19 sezonas pēc kārtas, bet iepriekšējā sezonā tā regulārajā čempionātā ar 82 spēlēs gūtām 67 uzvarām bija otrā Rietumu konferences kopvērtējumā. Tiesa, izslēgšanas sacensībās nācās piedzīvot neveiksmi konferences pusfinālā pret Oklahomasitijas "Thunder".

Līdz šim NBA drafta vēsturē ir izraudzīti četri Latvijas basketbolisti. 2004.gadā ar kopējo 11.numuru Goldensteitas "Warriors" izraudzījās Andri Biedriņu, bet 2011.gadā ar 42.numuru Indiānas "Pacers" izvēlējās Bertānu, kurš gan uzreiz pēc tam nonāca Sanantonio "Spurs" paspārnē. Savukārt 2013.gadā Jāni Timmu ar 60.numuru izraudzījās Memfisas "Grizzlies", kamēr pērn ar augsto ceturto numuru tika izvēlēts Kristaps Porziņģis, kurš nonāca Ņujorkas "Knicks" klubā.

Pie spēlēšanas NBA gan pagaidām tikuši trīs Latvijas basketbolisti - Gundars Vētra, kurš deviņdesmito gadu sākumā neilgu brīdi pārstāvēja Minesotas "Timberwolves", Biedriņš un Porziņģis. Sagaidāms, ka ar otrdienu šai trijotnei varētu pievienoties arī Bertāns.

Ietekmīgais Ziemeļamerikas sporta medijs ESPN par šī sezonas NBA favorīti uzskata 2015.gada čempioni Goldensteitas "Warriors", kas sastāvu starpsezonā papildinājusi ar vienu no līgas labākajiem basketbolistiem Kevinu Durantu. Savukārt nedaudz mazākas izredzes aizsargāt pērn iegūto titulu ir Klīvlendas "Cavaliers", kamēr kā trešā ir Bertāna pārstāvētā "Spurs". Tikmēr "Knicks" komandai ESPN paredz drošu vietu izslēgšanas turnīrā - pirms sezonas sākuma tā savā Austrumu konferencē ierindota piektajā vietā. Iepriekšējā sezonā Ņujorkas klubs guva 32 uzvaras 82 spēlēs un konferencē palika tikai 13.pozīcijā.

Arī šajā NBA sezonā formātā nav izmaiņu, katra komanda regulārajā turnīrā aizvadīs pa 82 spēlēm, kamēr katras konferences labākās astoņas iekļūs izslēgšanas turnīrā. Regulārā turnīra noslēgums gaidāms nākamā gada 12.aprīlī, kamēr cīņa pat titulu sāksies trīs dienas vēlāk. Izslēgšanas turnīra sērijas ilgs līdz vienas komandas četrām uzvarām.

Savukārt NBA Visu zvaigžņu spēle iecerēta 19.februārī Ņūorleānā. Zīmīgi, ka sākotnēji šis mačs bija ieplānots Šarlotē, taču Ziemeļkarolīnas štata noteikumi diskriminē transpersonas to iespējās izvēlēties tualeti, tādēļ, līgai solidarizējoties arī ar šo sabiedrības daļu, tas tika pārcelts uz Ņūorleānu.

LETA/Foto: Vida Press, AP/Scanpix/LETA, AFP/Scanpix/LETA, Reuters/Scanpix/LETA