Futbols
2016. gada 13. novembris, 23:42

Ronaldu Latvijai iesit divus. Mūsu futbolisti mazliet pabiedē Eiropas čempioni Portugāli

Jauns.lv

Latvijas futbola izlase 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē viesos svētdien B apakšgrupas ceturtās kārtas mačā ar 1:4 (0:1) piekāpās šī gada Eiropas čempionei Portugālei, kuras sastāvā divus vārtus iesita slavenais Krištianu Ronaldu.

Latvijas izlases labā vienīgos vārtus šajā mačā guva Artūrs Zjuzins, tikmēr Portugālei divreiz izcēlās Ronaldu, kamēr vēl pa reizei precīzi bija Viljams Karvaļu un Brunu Alvešs.

Mačs sākās diezgan mierīgā gultnē. Lai gan Portugāles valstsvienība kontrolēja bumbu, bet Latvija aizsargājās, bīstamu epizožu uz vārtiem nebija. Latvijas vārtsargam Andrim Vaņinam gan regulāri nācās iesaistīties spēlē, taču tas lielākoties bija pretinieku neprecizitāšu un neveiksmīgu sitienu dēļ. Devītajā minūtē Latvija tiek pie iespējas izpildīt stūra sitienu, tomēr portugāļu vārtsargs Ruī Patrīsiu tvēra bumbu pēc bīstama Igora Tarasova sitiena.

Portugāle turpināja kontrolēt notikumu gaitu laukumā, bet pēc viena no mājinieku uzbrukumiem Gints Freimanis soda laukumā nogāza Nani, kā rezultātā uz Latvijas izlases vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. To 28.minūtē ar spēcīgu sitienu realizēja Ronaldu, lai gan Vaņins uzminēja bumbas sitiena virzienu. Pirmā puslaika turpinājumā spēles gaita nemainījās, bet laukuma saimnieki bīstamus momentus neizveidoja, kamēr Latvijas valstsvienība nesekmīgi centās izveidot kādu pretuzbrukumu.

Mājinieki arī otrajā puslaikā turpināja kontrolēt spēles gaitu, turklāt 58.minūtē uz Latvijas vārtiem tika nozīmēts vēl viens 11 metru soda sitiens, taču Ronaldu trāpīja pa vārtu stabu. Dažas minūtes vēlāk viesiem izdevās labs uzbrukums, tomēr Artjomam Rudņevam neizdevās sitiens, bet pie atlēkušās bumbas pirmais bija Zjuzins, kurš ar ļoti spēcīgu sitienu 67.minūtēs panāca izlīdzinājumu.

Latvijas prieki gan nebija ilgi, jo tikai trīs minūtes vēlāk Karvaļu no jauna vadībā izvirzīja Portugāles valstsvienību. Turpinājumā mājinieki dominēja laukumā, un tas vainagojās ar vēl vieniem Ronaldu vārtiem, kurš 85.minūtē izmantoja lielisku Rikardu Kvarežmas centrējumu. Jau kompensācijas laikā Madrides "Real" pussargam bija iespēja gūt "hat-trick", bet viņa sitiens lidoja pret vārtu pārliktni.

Mača izskaņa Latvijai bija ļoti nesekmīga, jo kompensācijas laikā ceturto bumbu viesu vārtos raidīja Alvešs, sagādājot mājiniekiem pārliecinošu uzvaru.

Jau ziņots, ka pirms tam B apakšgrupas ietvaros svētdien savu ceturto uzvaru četrās spēlēs guva Šveice, kas savu skatītāju priekšā ar 2:0 (1:0) pārspēja Fēru salu izlasi, kamēr Ungārija ar 4:0 (2:0) savā laukumā sagrāva Andoru.

Uz Portugāli Latvijas izlase devās 23 futbolistu sastāvā. Pirms spēles ar Portugāli Latvijas izlases kandidātu sarakstā atgriezās uzbrucējs Artjoms Rudņevs un pussargs Roberts Savaļnieks. Savukārt komandā šoreiz nebija uzbrucēja Valērija Šabalas, kurš duelī ar Portugāli nepiedalījās dzelteno kartiņu limita dēļ. Tāpat starp kandidātiem netika iekļauts arī naturalizētais argentīniešu pussargs Kristians Damians Torress.

Tikmēr Portugāļi sastāvā bija iekļāvuši 24 futbolistus, 15 no kuriem šovasar bija Eiropas čempiones sastāvā. Portugāļiem šajā mačā palīdzēja arī superzvaigzne Krištianu Ronaldu. Tāpat no uzbrucējiem bija arī Eiropas čempionāta fināla uzvaras vārtu guvējs Eders, savukārt no pussargiem kandidātu sarakstā tika iekļauts arī daudzsološais Renatu Sanšešs.

Ronaldu šogad ne tikai kļuva par Eiropas čempionu, bet arī aizveda Madrides "Real" līdz UEFA Čempionu līgas uzvarētāju tronim. Tāpat abus titulus šogad ieguva arī aizsargs Pepe, kurš gan traumas dēļ mačā ar Latviju nepiedalījās. Eiropas čempionāta finālā Portugāle ar 1:0 pagarinājumā pieveica mājinieci Franciju, un tieši Pepe tika nosaukts par šīs spēles labāko spēlētāju.

Latvijas un Portugāles izlases savā starpā nu spēkojušās piecas reizes, visos mačos uzvaras svinot portugāļiem. 1996.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā portugāļi uzvarēja ar 3:1 un 3:2, bet 2006.gada Pasaules kausa kvalifikācijā viņi svinēja uzvaras ar 2:0 un 3:0. 2004.gadā mačā Rīgā vārtus guva tobrīd 19 gadus veicas Ronaldu.

Latvijas izlase kvalifikācijas ciklu sākusi neveiksmīgi, jo trīs spēlēs ir izcīnīta viena uzvara 1:0 pār Andoru, bet pēc tam mājās tika zaudēts 0:2 Fēru salām un ar tādu pašu rezultātu arī Ungārijai. Tikmēr Portugāle kvalifikācijas ciklu iesāka ar zaudējumu 0:2 Šveicei, bet pēc tam ar 6:0 tika sagrautas Andoras un Fēru salu izlases.

Septiņus no 16 portugāļu vārtiem šajā ciklā guvis Ronaldu, četri vārti Andrē Silvas kontā, divreiz precīzs bijis Žuāns Kanselu, bet viens precīzs sitiens Žuāu Moutiņu, Viljama Karvaļu un Brunu Alveša rēķinā.

"Estadio Algarve" stadions savas durvis vēra 2004.gadā, kad Portugālē norisinājās Eiropas čempionāta finālturnīrs. Šajā stadionā portugāļi septiņās spēlēs guvuši piecas uzvaras un divreiz cīnījušies neizšķirti. Mājinieki septiņās spēlēs šajā stadionā ielaiduši tikai divus vārtus, 2004.gadā pārbaudes spēlē pret Angliju (1:1) un 2013.gadā pārbaudes mačā pret Nīderlandi (1:1). Tāpat šajā stadionā mājas spēles aizvada arī Gibraltāra izlase.

Kvalifikācijas turnīra B apakšgrupas kopvērtējumā līdere Šveice guvusi maksimāli iespējamos 12 punktus četrās spēlēs, kamēr tai ar deviņiem punktiem seko Portugāle. Septiņus punktus iekrājusi Ungārija, bet ar četriem seko Fēru salas. Tikmēr Latvijai ir trīs punkti, bet četrus zaudējumus tikpat mačos piedzīvojusi Andora.

Pēc spēles ar Portugāli Latviju nākamā gada martā gaidīs izbraukuma duelis Šveicē.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Krievijā. No Eiropas zonas deviņu apakšgrupu uzvarētāji uzreiz tiks pie ceļazīmēm uz finālturnīru, bet astoņas labākās otro vietu ieguvējas izslēgšanas spēlēs noskaidros vēl četras finālturnīra dalībnieces.

Kvalifikācijas turnīrs Eiropas zonā notiks līdz 2017.gada 10.oktobrim.

Latvijas izlases sastāvs 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlē pret Portugāli: Andris Vaņins, Kaspars Gorkšs, Vitālijs Jagodinskis, Vladislavs Gabovs, Gints Freimanis, Vitālijs Maksimenko, Igors Tarasovs, Gļebs Kļuškins (Aleksejs Višņakovs, 79.min.), Oļegs Laizāns, Dāvis Ikaunieks (Artūrs Zjuzins, 59.min.), Artjoms Rudņevs (Vladislavs Gutkovskis, 87.min.).


LETA/Foto: Reuters/LETA/Scanpix