Kāda ir jaunākā tendence, kas palīdz ķermenim atjaunoties pēc sporta?
2021. gada 26. marts, 10:07

Kāda ir jaunākā tendence, kas palīdz ķermenim atjaunoties pēc sporta?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Treniņu programma sastāv ne tikai no pašiem vingrinājumiem. Ja cilvēka mērķis ir sasniegt labus rezultātus, tad svarīgi pievērst uzmanību arī ieradumiem pirms un pēc treniņa. Viens no noteicošajiem faktoriem, kas ietekmē treniņa rezultātu, ir uzturs. Starptautiskās uztura kompānijas Herbalife Nutrition eksperti skaidro, kāpēc atjaunošanas pēc sportošanas ir būtisks treniņu programmas posms un kāda ir jaunākā uztura tendence, kas var ērti palīdzēt ķermenim atjaunoties pēc fiziskās slodzes.

Uztura nozīme treniņa rezultātu uzlabošanā

Uzturam ir vitāla nozīme ikdienā, ietekmējot teju visus mūsu dzīves aspektus. Lai gan daudzi no mums jau apzinās, cik vērtīgi ir ieturēt veselīgas brokastis un sabalansētu maltīti pirms treniņa, mēs bieži vien aizmirstam, cik svarīgs ir uzturs arī pēc treniņa, kas nodrošina un no jauna apgādā mūsu ķermeni ar tam nepieciešamo enerģiju. Turklāt, jāņem vērā, ka tikai pareizā un atbilstošā mikroelementu un makroelementu kombinācija palīdzēs ķermenim efektīvi atjaunoties pēc treniņa.

Par savu ķermeni ieteicams parūpēties, sākot jau ar pašu pirmo dienas maltīti – brokastīm. Ideālā gadījumā brokastu sastāvā vajadzētu būt 20 gramiem olbaltumvielu. Olbaltumvielām bagātas brokastis var sabalansēt enerģijas plūsmu dienas laikā, uzlabot labsajūtu un palīdzēt organismam izveidot piemērotu vidi atjaunošanās procesam. Savukārt pēc treniņa ir īpaši būtiski ēst ne tikai olbaltumvielas, bet arī ogļhidrātus.

“Olbaltumvielas ir pamats visām šūnām mūsu organismā. Baltoties uz savu profesionālo pieredzi, esmu novērojusi, ka mūsdienās cilvēki bieži cieš no kvalitatīvu olbaltumvielu trūkuma, kas ir tipiska moderno diētu pazīme. Tomēr, pēc sporta ir svarīgi uzņemt ne tikai olbaltumvielas, bet arī mērenu daudzumu ogļhidrātu,” tā Herbalife Nutrition uztura eksperte Anastasija Kurginiana.

Funkcionālais uzturs palīdz ķermenim viegli atjaunoties pēc treniņa

Vienmēr jāpievērš uzmanība, vai uzturā, ko uzņemam pēc treniņa, ir olbaltumvielas un ogļhidrāti. Tā kā intensīva fiziskā slodze izraisa muskuļu nogurumu un glikogēna daudzuma pazemināšanos muskuļos, ogļhidrāti veicina optimālu muskuļu funkciju atjaunošanos pēc treniņa. Ogļhidrātus ieteicams uzņemt 4-6 stundu laikā pēc intensīvas fiziskās piepūles, kopumā uzņemto ogļhidrātu daudzumam sasniedzot 4 gramus uz katru ķermeņa kilogramu. Savukārt olbaltumvielas veicinās muskuļu masas uzturēšanu.

Herbalife Nutrition fitnesa eksperte Linda Patkovska norāda, ka sportošana un atjaunošanās ir bezgalīgs cikls. “Piemērotu atjaunošanās principu neievērošana pēc treniņa kā, piemēram, pareizs uzturs, atslodzes dienas, labs miegs, ūdens uzņemšana pietiekošā daudzumā, var veicināt traumas un izraisīt kā mentālu, tā fizisku izdegšanu,” tā L.Patkovska.

Fitnesa eksperte piebilst, ka mūsdienu straujā un modernā dzīvesveida dēļ, ne visi atrod laiku sabalansētu maltīšu pagatavošanai, turklāt ne visi no mums zina, kā aprēķināt savam organismam nepieciešamo makroelementu un mikroelementu daudzumu. Tāpēc lielisks risinājums ir funkcionālais uzturs, kas radīts tieši šādam mērķim un ir pielāgots mūsu specifiskajam dzīvesveidam un vajadzībām.

Starptautiskā uztura kompānija Herbalife Nutrition, jau kopš tās dibināšanas 1980.gadā, nodrošina specializētu uzturu miljoniem cilvēku visā pasaulē. Tā ir radījusi arī modernu risinājumu, kas palīdz ķermenim atjaunoties pēc sporta - Herbalife24 Rebuild Strength. Tas ir atjaunojošs dzēriens ar augstu olbaltumvielu saturu ar pievienotu l-glutamīnu un BCAA aminoskābēm, kas paredzēts lietošanai pēc spēka treniņiem. Šis produkts ir radīts, balstoties uz zinātniskiem pētījumiem, un to ir izstrādājuši eksperti, kuri  paši ir nodarbojušies ar sportu profesionālā līmenī un skaidri zina, kā un kad patērēt noteiktas uzturvielas.*


Herbalife Nutrition produkti tiek izstrādāti saskaņā ar visaugstākajiem standartiem – sākot ar rūpīgu izejvielu izvēli līdz gala produkta izstrādei. Viena porcija Herbalife24 Rebuild Strength satur tikai 190kcal, nodrošinot ķermeni ar nepieciešamajām barības vielām, lai tas spētu atjaunoties pēc treniņa. Produkts satur 4 veidu olbaltumvielas, kas palīdz uzturēt un audzēt muskuļu masu, tā sastāvā esošie ogļhidrāti atjauno enerģiju, savukārt dzelzs veicina enerģijas vielmaiņu, sarkano asins ķermenīšu veidošanos un skābekļa transportēšanu organismā. Produktu ieteicams lietot 30–45 minūšu laikā pēc treniņa.

*Hronisku saslimšanu vai notiekoša ārstniecības procesa gadījumā, konsultējieties ar savu ārstu pirms Herbalife Nutrition produktu lietošanas.

Raksts tapis sadarbībā ar Herbalife.