2020. gada 11. februāris, 06:03

Džeina Fonda uz "Oskara" ceremoniju ierodas 6 gadus vecā kleitā un paziņo, ka jaunus apģērbus vairs nepirks

Jauns.lv

Džeina Fonda vienmēr bijusi ikona. Elegances un šarma etalons. 82 gadus vecā kinozvaigzne nākusi klajā ar spēcīgu vēstījumu šā gada “Oskara” balvu vakarā. Klimata pārmaiņu vārdā dīva izvēlējusies reiz jau redzētu tērpu un debitējusi ar jaunu frizūru – dabīgi sirmiem matiem.

foto: CAMERA PRESS/Theodore Wood / Vida Press
Džeina Fonda Kannu kinofestivālā 2014. gadā.

Aktrise Džeina Fonda šogad uz “Oskara” balvu ceremonijas vakaru bija uzaicināta, lai nosauktu uzvarētāju gada labākās filmas nominācijā. Uz skatuves dīva kāpa vīna sarkanā vakartērpā, ko darinājis modes nams “Elie Saab”. Šī kleita aktrisei pirmo reizi bija mugurā 2014. gadā, kad viņa apmeklēja Kannu kinofestivālu.

foto: Vida Press
Džeina Fonda “Oskara” balvu ceremonijas vakarā 2020. gadā.

Uz rokas Fonda turēja koši sarkanu mēteli, par kuru iepriekš izteikusies, ka tas ir “pēdējais jaunais apģērba gabals, ko nopērku”. Aktrise ir dedzīga vides aktīviste un šādi viņa pauž savu attieksmi pret nevajadzīgu resursu tērēšanu.

Dīva, kas vienmēr lepojusies ar blondām matu cirtām, nolēmusi arī matus vairs nekrāsot. Dabīgi sirmos matus viņas frizieris apgriezis stilīgā laumiņas frizūrā.  

Fonda nekad nav vairījusies iestāties pret klimata pārmaiņām un pati neskaitāmas reizes rīkojusi protesta akcijas. Aktrise arī vairākkārt arestēta par savu darbību. Tikai dažas dienas pirms “Oskara” balvu vakara viņa Losandželosā sarīkojusi kārtējo protesta akciju (15. pēc skaita!). Tajā viņai pievienojies arī labākā aktiera kategorijā nominētais Hoakins Fēnikss, kurš par klimata pārmaiņām runāja arī svētdienas vakarā, kad saņēma kāroto “Oskara” statueti.

foto: BACKGRID/All Over Press/ Vida Press
Hoakins Fēnikss un Džeina Fonda protesta akcijā dažas dienas pirms “Oskara” balvu vakara.

Džeina Fonda savas nesenākās protesta akcijas laikā uzrunāja sabiedrību, norādot, ka klimata krīze Kaliforniju jau piemeklējusi. “Tas, kas notiek šeit, var atstāt iespaidu uz visu valsti, kā arī visu pārējo pasauli,” norādījusi dīva.

Fonda nebija vienīgā kino zvaigzne, kura ar savu apģērbu “Oskara” balvu vakarā šogad paudusi attieksmi pret klimata pārmaiņām un centusies vērst sabiedrības uzmanību uz videi draudzīgāku dzīvesveidu. Keitlina Devera bija izvēlējusies apģērbu no videi draudzīga materiāla, Margota Robija ģērbusies “vintage” kleitā, bet Elizabete Benksa atkārtoti uzvilkusi vakartērpu, kas viņai bija mugurā jau 2004. gadā.

foto: MediaPunch / BACKGRID/All Over P/ Vida Press
Elizabete Benksa “Oskara” balvu ceremonijas vakarā 2020. gadā.

Džeina Fonda vienmēr dedzīgi iestājusies par to, ka vajadzētu patērēt mazāk, lai palīdzētu mūsu planētai. Šā mērķa vārdā viņa izvēlējusies “Oskara” balvu ceremonijai tērpu, kurā 2014. gadā apmeklēja filmas “Grace of Monaco” pirmizrādes vakaru Kannās. Šoreiz viņa vakarkleitu papildinājusi ar zīmola “Pomellato” juvelierizstrādājumiem.

foto: Vida Press
Elizabete Benksa “Oskara” balvu ceremonijas vakarā 2004. gadā.

Uz rokas nestais mētelis kalpojis kā simbols aktrises arestiem. Pēc tam, kad Fonda arestēta jau ceturto reizi, viņa uzrunājusi klātesošos, sakot: “Vai redzat šo mēteli? Man vajadzēja kaut ko sarkanu un es šo te atradu izpārdošanā. Šis ir pēdējais jaunais apģērba gabals, ko jebkad nopirkšu. Kad es cilvēkiem saku – ‘Mums nevajadzētu aizrauties ar iepirkšanos. Mums nevajadzētu skriet pa veikaliem savas identitātes meklējumu vārdā. Mums nav vajadzīgs vēl un vēl.’, man pašai ir jārāda tam piemērs. Tāpēc esmu izlēmusi, ka vairāk drēbes sev nepirkšu.”

foto: Vida Press
Džeina Fonda “Oskara” balvu ceremonijas vakarā 2020. gadā.

Fondai piemīt arī lieliska humora izjūta. Viņa agrāk ir pati pasmējusies par savu sarkanā paklāja izskatu. Dīva, kuru reiz dēvēja par fitnesa fenomenu un aizvien daudzi apskauž par lielisko izskatu un teicamo figūru, sociālajos tīklos allaž bijusi vaļsirdīga par gatavošanos sarkanā paklāja pasākumiem. 2018. gadā aktrise publiskoja humora pilnu fotogrāfiju, kas uzņemta nākamajā rītā pēc ceremonijas. Aktrise bija gulējusi vakartērpā, jo pašas spēkiem nav varējusi aizsniegt rāvējslēdzēju tā mugurpusē un kleitu novilkt.

Allaž elegantā Džeina Fonda uz ekrāna un dzīvē

gallery icon

“Lūk, es nākamajā rītā,” rakstīja Fonda. “Nevarēju atvērt kleitas rāvējslēdzēju, tāpēc gulēju tajā… Līdz pat šim brīdim nekad nebiju alkusi pēc vīra savā dzīvē.”