91 gada vecumā miris modes dizainers Živanšī
Ibērs de Živanšī (1927-2018).
2018. gada 12. marts, 16:23

91 gada vecumā miris modes dizainers Živanšī

Jauns.lv

Franču modes dizaineris Ibērs de Živanšī devies mūžībā 91 gada vecumā, vēsta ārzemju mediji.

Par viņa nāvi aģentūrai "AFP" pavēstīja Živanšī partneris Filips Venets. "Dziļās sērās paziņojam, ka Živanšī ir miris," viņš pauda.

Modes leģenda vislabāk zināms kā "mazās melnās kleitiņas" autors aktrisei Odrijai Hepbernai, viņai filmējoties ikoniskajā lentē "Brokastis Tifānijā". Hepberna ar Živanšī draudzējas 40 gadu garumā - viņa bija dizainera mūza.

Živanšī, kurš 1952.gadā dibināja modes namu "Givenchy", savulaik veidoja lielāko daļu no kino leģendas Odrijas Hepbernas profesionālās un personīgās garderobes. Viņa tērpus valkāja arī ASV pirmā lēdija Džekija Kenedija un daudzi citi sabiedrībā zināmi cilvēki.

Živanšī darinātie tērpi noteica standartu elegantam ģērbšanās stilam pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados un joprojām ietekmē Lielbritānijas karalienes Elizabetes II un citu gados vecāko dāmu ģērbšanās stilu daudzviet pasaulē.

foto: AP
Dizaineris savā veikalā Parīzē 1951.gads.

Taču tieši draudzība ar Hepbernu, kuru Živanšī satika komēdijas "Sabrina" ("Sabrina") filmēšanas laukumā 1953.gadā, palīdzēja viņam kļūt par modes leģendu.

Tērpi, ko Živanšī darināja Hepbernai filmām "Funny Face" ("Smieklīgā seja") un "How to Steal a Million" ("Kā nozagt miljonu"), padarīja viņus abus par stila ikonām.

Līdzās Kristiānam Dioram Živanšī bija viens no slavenākajiem modes dizaineriem, kuri sāka darboties drīz vien pēc Otrā pasaules kara.