Aristokrātisks jutekliskums Valentīno stilā
2013. gada 4. janvāris, 08:33

Aristokrātisks jutekliskums Valentīno stilā

Jauns.lv

Viens no skaistākajiem sezonas aromātiskajiem jaunumiem Valentino Valentina Assoluto beidzot ir veikalu plauktos, un nu mēs drīkstam atklāt tā radīšanas nianses.

Tās un vēl šādu tādu ļoti interesantu informāciju rūpīgi turējām noslēpumā vairākus mēnešus – kopš ciemošanās pie aromāta stāsta varones Valentīnas viņas gleznainajā vasaras rezidencē Romas apkaimē.

Pieņemšana pilī

Jūnijā Pastaiga tika uzaicināta uz izsmalcinātu prezentāciju par godu Valentīnas stāsta turpinājumam jeb jaunajam aromātam Valentino Valentina Assoluto. Lai publika pilnībā izprastu aromāta leģendas būtību, prezentācija norisinājās pilī Villa Parisi netālu no Romas, kur tika fotografētas aromāta un arī Valentino rudens/ziemas sezonas kolekcijas reklāmas bildes. Bezgala skaistā vietā, kur vēstures elpa jūtama ik uz soļa, kur pils zāļu sienas un griestus rotā freskas un pagalmā greznojas svešām acīm slēpts noslēpumains dārzs ar senatnīgu baseinu, romantisku lapeni, baltu stīgojošo rožu krūmu un smaržīgu jasmīnu… Aristokrātiskā stilā ieturētās prezentācijas saimnieki Valentino nama vadošie mākslinieki Marija Grācija Kjuri un Pjerpaolo Pičioli vienprātīgi apgalvoja, ka šī pils perfekti atbilst Valentino stilam: “Pilī valda mistērijas noskaņa, tā apbur. Villa Parisi ir bezgala skaista vieta ar bagātu vēsturi. Tā lieliski atspoguļo Valentino stilu.”  

Kleitu kleita

Un abi mākslinieki pilnīgi noteikti vislabāk zina, kas atbilst Valentino stilam, jo savulaik strādājuši ar itāliešu modes metru roku rokā. Pēc Valentīno Garavani lēmuma pārtraukt aktīvas darba gaitas modes namā gāja visādi, bet līdz ar Marijas un Pjerpaolo iecelšanu atbildīgajos augstajos amatos iestājās harmonija, un skaistums Valentino stilā atkal uzplauka visā savā krāšņumā. Spilgts modes mākslinieku talanta un pietātes pret modes nama vēsturi un stilu paraugs ir Haute Couture kleita, kurā, bildējot reklāmas foto, ietērpta aromāta leģendas varone. Tiesa gan, uz prezentāciju Valentīna jeb pasaulslavenā dāņu modele Freja Beha bija ieradusies citā – melnā garajā vakarkleitā, kas loģiski saskanēja ar Marijas Grācijas Kjuri un Pierpaolo Pičioli tērpiem. Nākamajā dienā aromāta reklāmās redzamo meistardarbu varējām apskatīt Valentino Haute Couture darbnīcā Palazzo Mignanelli Romā, pie pašām Spāņu kāpnēm, un ielūkojāmies arī smalko tērpu tapšanas aizkulisēs. Tobrīd Valentino Ateliers bija kāzu sezona – vienlaikus tika šūdinātas vairākas pasakainas, tehniski ļoti sarežģītas līgavu kleitas no vissmalkākajiem tilla, mežģīnēm, šifona un zīda audumiem. Laikam tikai redzot, kā top šie meistardarbi, ir iespējams saprast, kādēļ tie maksā tos tūkstošus, ko maksā. Kliente parasti ierodoties uz vienu vai divām pielaikošanām, bet pēc mēru noņemšanas reālās klientes figūras proporcijas uzaudzē manekenam un turpmākā procesā tērpu veido uz tādējādi uzlabotās manekena figūras. Lieki piebilst, ka līdz vissmalkākajai detaļai izstrādāto tērpu darināšanai meistari patērē milzum daudz laika. Piemēram, Valentina Assoluto reklāmā redzamās kleitas tapšanai bija nepieciešams apmēram 500 darba stundu un desmitiem metru tilla un mežģīņu.

Valentīna jutekliskā noskaņā

Haute Couture kleita, nebanāla modeles izvēle, izcili gaumīgs flakons ar izsmalcinātām detaļām... Arī saturs neatpaliek – aromāts atbilst augstu uzliktajai latiņai. Šipra ziedu kompozīciju veido bergamote, Albas baltā trifele, persiks, jasmīns, tuberoze, vaniļa, ciedrs, ozola sūna un pačūlija. Parfimērs Olivjē Kreps ir lepns, ka Valentino zīmols ir devis iespēju izvēlēties kvalitatīvas sastāvdaļas: “Vaniļa nāk no Madagaskaras, pačūlija – no Indonēzijas. Manā paletē ir desmit dažādas pačūlijas, bet es izvēlējos vislabāko, viskvalitatīvāko un izsmalcinātāko, jo Valentino paģēr perfektu rezultātu.”

Salīdzinot ar priekšteci Valentina, aromāts Valentina Assoluto ir piesātinātāks, jutekliskāks, koncentrētāks. Valentina kompozīciju Olivjē Kreps radīja tandēmā ar parfimēru Alberto Moriljasu, un tieši Alberto piederot ideja aromātam pievienot ļoti neparasto, bet vienlaikus arī ļoti itālisko baltās trifeles noti. Savukārt Valentina Assoluto Olivjē Kreps komponēja viens pats, un rezultāts esot sasniegts pārsteidzoši ātri: “Zīmola pārstāvji vēlējās, lai jaunais aromāts būtu piesātinātāks, jutekliskāks. Nolēmu tam piešķirt šipra noskaņu. Kompozīcija tapa diezgan viegli – radīju dažas modifikācijas, nosūtīju tās Valentino mārketinga daļai, tie savukārt aizsūtīja paraugus Marijai Grācijai Kjuri, Pjerpaolo Pičioli un Frejai. Jau pēc diviem trim mēnešiem kompozīcija bija pilnībā gatava, jo atbilda tam, ko viņi meklēja. Biju pat mazliet apjucis, ka tas notika tik ātri. Freja uzreiz bija sajūsmā par šā aromāta šipra raksturu, viņai patīk tā koksnes notis. Šipra noskaņu veido ozola sūna, ciedrs un pačūlija. Šīs notis padara aromātu piesātinātāku. Savukārt persiks un vaniļa – siltāku. Valentina aromāts ir vertikāls. Iedomājieties torni! Savukārt Valentina Assoluto ir kā piramīda, ar izteiksmīgāku pamatni.”

Lai gan aromāts ir ar raksturu un nepavisam nelīdzinās meinstrīma darinājumiem, novērojām, ka tas patīk ļoti daudziem. Piemēram, Pastaigas aromātiskajā eksperimentā žurnāla septembra numurā Valentino Valentina Assoluto izpelnījās vispozitīvākās atsauksmes starp sieviešu aromātiem gan daiļā dzimuma, gan arī (un jo īpaši!) vīriešu vidū. Iespējams, tas tādēļ, ka Olivjē Krepa radītās smaržas mums ir asinīs – sarunas laikā slavenais parfimērs Pastaigai atklāja ļoti interesantus savus biogrāfijas faktus... Izrādās, ka 80. un 90. gados mesjē Kreps bijis ļoti biežs viesis Rīgā, jo palīdzējis tapt zīmola Dzintars smaržām. Pasaule tomēr ir ļoti maziņa! Tiesa gan, kopš tā laika parfimērs Rīgā nav ciemojies, bet sūta mums visām sveicienus ar sava jaunā Valentino Valentina Assoluto starpniecību!


Pastaiga.lv / Foto no publicitātes materiāliem

Tēmas