Ermale: filmā "Pūt, vējiņi!" uz galda bija nēģi un zuši
Atšķirībā no tālā 1973. gada ēdieni, ko gatavo Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonā iekārtotajā raidījuma “Garšīgi dzīvojam” virtuvē, ir ļoti svaigi, tikko gatavoti no labākajiem produktiem, kurus bieži vien bez starpniekiem var nopirkt no pašiem audzētājiem tepat Rīgas Centrāltirgū filmēšanas dienā.
2014. gada 23. februāris, 11:01

Ermale: filmā "Pūt, vējiņi!" uz galda bija nēģi un zuši

Jauns.lv

Raidījumā “Garšīgi dzīvojam” tā vadītājs, gardēdis un diriģents Jānis Ozols iztaujāja savu viešņu aktrisi Esmeraldu Ermali par ēdieniem, kas bija redzami filmas “Pūt, vējiņi!” dzīru skatā. “Es pat priecājos, ka tēloju bārenīti, kura pēc scenārija pie gada netika aicināta,” atzīst Baibiņas lomas tēlotāja.

“Kas īsti bija uz galdiem filmas “Pūt, vējiņi!” dzīru skatā? Vai ēdieni bija īsti?” interesējās Ozols. “Jā. Pirms filmēšanas tie bija ēdami,” atklāj Ermale. “Tur bija nēģi, kūpināti zuši, kas tajos laikos ne katram bija pieejami. Pirms filmēšanas mēs, aktieri, snaikstījāmies gar gardumiem, un nevarējām vien sagaidīt, kad tos varēs nobaudīt. Tomēr tajā dienā režisors Gunārs Piesis dzīru skata filmēšanu atcēla – neesot iedvesmas. To filmēja nākamajā dienā. Saglabājiet kaut kā to visu, teica režisors. Tad nu pa nakti gardos ēdienus ielika pagrabā. Tur gan bija krietni vēsāks nekā ārā, bet tajā gadā vasara bija ļoti karsta. Ēdieni tomēr sabojājās un smirdēja, ka aktieriem bija grūti nosēdēt pie galdiem. Es pat priecājos, ka man ir bārenītes loma, ka esmu norāta un pie gada netieku aicināta. Pie galda sēdošie ātri piedāvāja viens otram un padeva uz priekšu šķīvjus. Režisors pat sadusmojās un teica – ēdiet taču! Daži drosmīgie pat dabūja kumosus līdz mutei,” atceras aktrise.

Tomēr atšķirībā no tālā 1973. gada ēdieni, ko gatavo Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonā iekārtotajā raidījuma “Garšīgi dzīvojam” virtuvē, ir ļoti svaigi, tikko gatavoti no labākajiem produktiem, kurus bieži vien bez starpniekiem var nopirkt no pašiem audzētājiem tepat Rīgas Centrāltirgū filmēšanas dienā.

Raidījumā gatavoto ēdienu receptes

Īrisu cepumi

Viegli pagatavojams gardums, kas sevī apvieno īrisu un cepumu labākās īpašības.

Laiks pagatavošanai 20 minūtes

Tev vajadzēs:

170 g sviesta

120 g cukura

2 olas dzeltenumi

50 g maltu mandeļu

100 g īrisu

220 g miltu

2 tējkarotes cepamā pulvera

150 ml piena

Dari tā:

Viendabīgā masā sajauc 170 g sviesta un 120 g cukura. Masā iemaisa olas dzeltenumus, maltās mandeles, īrisus palielos gabalos, miltus un cepamo pulveri. Visu sajauc un samīca mīklā. Saveido bumbiņas, saplacina un liek cepties atstatus vienu no otras vai arī speciālā pannā. Pirms liek cepumus krāsnī, tos var apsmērēt ar pienu vai, ja cep formītēs, pārlej ar ēdamkaroti piena. Cep apmēram 10–15 minūtes 185 grādu temperatūrā. Uzmanību! Īrisi karstumā kūst un veido karameli, tāpēc no formiņām cepumi jāizgāž vēl karsti.

Jēra gaļas lodītes

Aromātisks un gards ēdiens, kurā skaistā harmonijā savijas jēra gaļas, tomātu un garšvielu aromāts.

4 personām

Laiks pagatavošanai 45 minūtes

Tev vajadzēs:

450 g maltas jēra gaļas

400 g konservētu tomātu savā sulā

300 ml dārzeņu buljona

1 ķiploka daiviņa

4 ēdamkarotes eļļas

1 sīpols

1 tējkarote maltu koriandra sēklu

1 tējkarote maltu ķimeņu

1 tējkarote paprikas pulvera

1 tējkarote rīvētas citrona miziņas

2 ēdamkarotes svaiga koriandra

250 g kuskusa

Dari tā:

Pannā uzkarsē pusi no eļļas. Apcep kubiņos sagrieztu sīpolu un sasmalcinātu ķiploku aptuveni 4 minūtes. Pievieno maltās ķimenes, koriandra sēklas, paprikas pulveri. Visu uzkarsē, pēc tam noliek malā, lai atdziest.

Pusi no sīpolu maisījuma sajauc ar jēra gaļu, pieber sāli, piparus. Labi izmīca un ar rokām veido nelielas lodītes. Uzkarsē pannā atlikušo eļļu un apcep lodītes no abām pusēm, līdz tās ir brūnas. Uz pannas gaļas lodītēm pievieno atlikušo garšvielu un sīpolu maisījumu, konservētos tomātu gabaliņus ar visu šķidrumu un pielej buljonu. Apmaisa un vāra uz mazas uguns 30 minūtes. Gatavā mērcē iemaisa rīvētu citrona miziņu un sakapātu koriandru. Pasniedz ar uzbriedinātu kuskusu.

Tomātu, mocarellas un avokado siltie salāti

Ļoti laba salātu recepte, kas īpaši priecē aukstā laikā.

2 personām

Laiks pagatavošanai 15 minūtes

Tev vajadzēs:

250 g mocarellas siera

1 ēdamkarote kapātu garšaugu (pētersīļi, baziliks, koriandrs)

2 lieli gatavi avokado

400 g ķirštomātiņu

3 ēdamkarotes balzametiķa

6 ēdamkarotes olīveļļas

1 tējkarote kaltētu raudeņu

2 daivas ķiploka

Sāls un melnie pipari pēc garšas

Dari tā:

Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Tomātus pārgriež uz pusēm. Cepešpannu izklāj ar cepamo papīru. Ķiploka daivas rupji sakapā. Sagrieztos tomātus liek uz pannas, pārber ar sāli, pipariem un ķiploku, viegli apslaka ar olīveļļu. Liek krāsnī uz 5 minūtēm, lai izsilst.

Ar putojamo slotiņu sakul balzametiķi, raudeni un olīveļļu, pieber sāli un piparus. Mocarellas sieru sadala palielos gabaliņos. Lielā traukā liek izceptos tomātus un nolej no pannas sulu, kas izdalījusies cepoties. Liek klāt mocarellas siera gabaliņus, zaļumus un visu apmaisa. Nomizo avokado un sagriež četrās daļās. Uz šķīvja liek avokado, kas gareniski sagriezts ceturtdaļās, pieliek karstos salātus, pārlej ar mērci.

Upeņu bezalkoholiskais karstvīns

Eleganta un efektīva sildoša garša šajā dzērienā ļauj nepamanīt vīna trūkumu.

2 personām

Laiks pagatavošanai 7 minūtes

Tev vajadzēs:

300 ml upeņu sulas

Medus vai cukurs pēc garšas

2 kanēļa standziņas

6 krustnagliņas

Ingvera gabaliņš

½ citrona sulas

Rozīnes, 50 g

Mandeles, 50 g

Dari tā:

Visas izejvielas katlā lēnām sakarsē gandrīz verdošas. Mazliet nostādina un pasniedz karstu.

 Raidījumu Garšīgi dzīvojam skatieties TV3 svētdienās pulksten 9.25 no rīta vai arī atkārtojumu TV3 Play, kā arī Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma precīzas ēdienu receptes publicējam portālā www.kasjauns.lv un Rīgas Centrāltirgus mājaslapā http://www.rct.lv/lv/tv-garsigi-dzivojam/ vai www.centraltirgus.lv

Anda Leiškalne/Foto: Jānis Saliņš