Itāļu virtuve. Kā pagatavot tiramisu?
Šis itāļu deserts, vienreiz nobaudīts, tā iegaršojas, ka daudziem kļūst par iecienītāko saldo ēdienu. Pamēģini arī tu vēso un atsvaidzinošo tiramisu!
Olas – 5 gab.
Cukurs – 70 g
Stipra kafija – 75–100 ml
Amaretto vai Moka liķieris (pēc garšas)
Siers Mascarpone – 350 g
Cepumi "Dāmu pirkstiņi" – 16 gab. (4 vienai porcijai)
1) Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus saputo ar cukuru, kamēr masa kļūst balta un stingra. Lai nogalinātu mikrobus, sastāvu, nepārtraukti maisot, uzkarsē ūdens peldē. Svarīgi ir nepārkarsēt, lai dzeltenums nesapārslo. Ļauj atdzist.
2) Tālāk masu vēlreiz puto kopā ar Mascarpone sieru tikmēr, kamēr tā kļūst gluda un viendabīga.
3) Tiramisu gatavošanai vislabāk izmanot espresso kafiju, bet mājas apstākļos to var aizvietot ar šķīstošo kafiju lielā koncentrācijā. Kafiju uzvāra, pievieno nedaudz cukura un pēc garšas Amaretto vai Moka liķieri; ja ir vēlēšanās, tos var aizstāt ar brendiju vai konjaku.
4) Glāzē vai kādā citā traukā ieliek nedaudz masas – pirmo kārtu. Pēc tam uz pussekundi kafijā iemērc cepumu. Svarīgi, lai tam saglabātos sauss vidus, jo citādi tiramisu var būt pārāk slapjš un sākt atslāņoties.
5) Saldā ēdiena traukā Mascarpone masai liek virsū cepumu un atkal pārklāj ar krēma kārtu. To atkārto tik reižu, cik nepieciešams, kamēr trauks ir pilns. Tad uz dažām stundām liek ledusskapī, lai masa sastingst un cepumi sasūcas.
6) Pasniedzot pārkaisa ar kakao un izrotā ar svaigām ogām.