Ko iesākt ar ēdamajiem kastaņiem? 5 lieliskas idejas
Tie kastaņi, kas nopērkami veikalos, nebūt nav tie, kas pie mums karājas koku zaros, bet gan tie, kas aug zemēs ar siltāku klimatu nekā Latvijā un ir piemēroti ēšanai dažādos veidos – cepti, malti, sasmalcināti biezenī, turklāt vairumā gadījumu kalpo par izejmateriālu gan saldu, gan pikantu ēdienu gatavošanai.
Agrākos laikos Itālijā, Šveicē un citur, kur ēdamie kastaņi aug, tie skaitījās nabaga ļaužu ēdiens, ar ko izvilkt dzīvību rudenī un ziemā. Tagad dažviet kastaņi ir ieguvuši gandrīz vai delikateses statusu.
Ir vairāku veidu ēdamie kastaņi. Vieni ir nelieli, pēc formas mazliet atgādina sirdi, toties ir garšīgāki nekā citi – apaļīgie. Kā vieni, tā otri satur daudz kālija, magnija, virkni vitamīnu (B1, B2, B6, C un E), kā arī citas cilvēka organismam noderīgas vielas.
Populārākās kastaņu izmantošanas iespējas:
* cepti;
* kā pildījums zoss, pīles, vistas, tītara cepetim;
* kā pamats saldajiem ēdieniem;
* ja kastaņu biezeni atšķaida ar buljonu un skābo krējumu, iznāk garšīga zupa;
* kastaņi labi sader ar āboliem un rožkāpostiem kā piedeva gaļas ēdieniem.
Cepti kastaņi
Cepšanai vispiemērotākā ir smaga čuguna panna ar vāku, taču tikpat labi noder arī cepeškrāsns. Mizu krusteniski iegriez, kastaņus liec karstā pannā un cep 8–10 minūtes. Siltus, pat karstus nolobi un ēd.
Vārīti kastaņi
Vārot kastaņi kļūst saldi un garšīgi. Mizu krusteniski iegriez, kastaņus nelielās porcijās liec verdošā sālsūdenī, uz lēnas uguns 3–4 minūtes pavāri un nokās. Griezuma vietā būs izveidojusies tāda kā cepurīte, to noņem un izspied kastani laukā no mizas.
Glazēti kastaņi
Katliņā izkausē un apbrūnini 50 g cukura, tajā uz brīdi iegremdē nomizotus kastaņus (arī 50 g). Tad pievieno 3 ēdk. medus un maisi, līdz kastaņi pārklājas ar glazūru. Pielej 60 ml baltvīna un rūpīgi samaisi.
Kastaņu biezenis
Katlā samaisi 100 ml liellopa buljona ar 200 ml krējuma un pievieno 300 g nomizotu kastaņu. Uz lēnas uguns vāri pusstundu, līdz kastaņi kļūst mīksti. Pievieno sāli, nedaudz cukura un malta muskatrieksta un visu sablendē, pēc tam izberz caur sietu. Ja biezenis ir par šķidru, vēl mazliet pavāri. Pievieno 1 ēdk. ķiršu degvīna un 1 ēdk. saputota krējuma.
Kastaņu krēms sviestmaizēm
Gaisīgs krēms, kas krāsas, konsistences un garšas ziņā atgādina labu aknu pastēti. Lieliski garšo uz grauzdētas maizītes.
150 g kastaņu
sāls
1 l ūdens
50 g skābā krējuma
1–2 tējk. citronu sulas
malti melnie piparimalts muskatrieksts
1. Kastaņiem krusteniski iegriez mizu, ieber verdošā sālsūdenī un vāri 30–40 minūtes. Pēc tam kastaņus nokās, nomizo un nolobi tumšo plēvīti.
2. Karstus kastaņus sablendē vai sasmalcini biezenī un atdzesē. Pēc tam samaisi ar krējumu, citronu sulu un garšvielām.