
Pārbaudi sevi: no kādiem "veselīgiem" ieradumiem un produktiem ir vērts uzmanīties?

Ar pareizu uzturu ir saistīti vairāki mīti, kurus daudzi no mums uztver kā patiesību. Eksperts skaidro, kā patiesībā ir ar tā sauktajiem vērtīgajiem produktiem un ieradumiem, jo realitāte vienmēr ir daudz sarežģītāka.
Olbaltumvielas
Ja paskatāmies uz veikalu plauktiem, kur par pircēju uzmanību cīnās pudiņi, biezpiens un proteīna batoniņi, varētu domāt, ka mēs visi ciešam no nopietna olbaltumvielu trūkuma.
Patiesībā daudzi cilvēki jau tā iegūst vairāk olbaltumvielu, nekā viņiem nepieciešams, norāda uztura speciāliste Marjana Pustinena. Olbaltums kļuvis populārs, jo daudzi nodarbojas ar sportu vai fitnesu.
Patiešām, muskuļiem ir nepieciešamas olbaltumvielas, tomēr vidējam pieaugušam cilvēkam nevajadzētu to lietot vairāk, nekā prasa organisms. Pētījumi par olbaltumvielu piedevu pārmērīgu patēriņu saista, piemēram, ar nieru problēmām.
Tipiskāka problēma ir tā, ka olbaltumvielu pārpalikums izspiež no uztura citas svarīgas uzturvielas, tostarp šķiedrvielas.
Olas
Aizraušanās ar olbaltumvielām īpaši bieži saistīta ar lieko olu lietošanu. Tas tiešām ir labs olbaltumvielu avots, turklāt olās ir kvalitatīvi tauki, D vitamīns, minerālvielas un jods.
Pēc Pustinenas teiktā, olas ir veselīgs uzturs, taču tās nevajadzētu lietot pārlieku bieži. Saskaņā ar jaunajiem uztura ieteikumiem nav ieteicams dienā apēst vairāk par vienu olu, jo olu dzeltenums satur daudz holesterīna.
Produkti ar zemu tauku saturu
Daudzi izvēlas produktus ar pazeminātu tauku saturu, automātiski uzskatot tos par veselīgākiem. Piemēram, attaukoti piena produkti bieži vien ir ierasta "veselības groza" daļa soctīklos. Patiesībā ir svarīgi izvērtēt visu uzturu kopumā, norāda Pustinena.
Piemēram, dažas netauku siera šķirnes var saturēt vairāk sāls nekā pilnvērtīgi trekni produkti. Dažiem cilvēkiem beztauku siera lietošana izraisa to, ka viņi sāk ēst vienkārši vairāk.
Svarīgi pievērst uzmanību arī tauku kvalitātei: piesātināto tauku (piemēram, dzīvnieku izcelsmes) patēriņu ir vērts ierobežot, bet priekšroku dot nepiesātinātajiem taukiem, piemēram, augu eļļai, riekstiem un zivīm.
Saldumi bez cukura
Kad gribas saldo, cilvēki bieži izvēlas produktus bez cukura - vai tie būtu enerģijas dzērieni, proteīna saldējums vai konfektes bez cukura. Šādi produkti ir guvuši popularitāti sociālajos tīklos.
Tomēr pagaidām nav zināms, vai produkti ar mākslīgajiem saldinātājiem patiešām ir veselīgāki par saldajām alternatīvām, pat neskatoties uz to, ka tajos ir mazāk kaloriju, raksta "Postimees.ee".
Marjana Pustinena norāda, ka tieksme pēc saldā bieži saistīta ar ogļhidrātu trūkumu - organismam steidzami nepieciešama enerģija. Bieži vien no ogļhidrātiem izvairās, baidoties, ka tās ir tukšas kalorijas, un atsakās no maizes, makaroniem vai kartupeļiem.
Patiesībā ogļhidrāti organismam ir ārkārtīgi svarīgi, īpaši pilngraudu produkti, kas ir bagāti ar vērtīgām pārtikas šķiedrām. Tie veicina normālu zarnu darbību un regulē cukura līmeni asinīs.
Ja cilvēki vēlas paaugstināt savu izturību, bet patērē pārāk maz ogļhidrātu, viņi riskē saskarties ar nogurumu un spēku kritumu, uzsver Pustinena. Arī sportošanai ogļhidrāti ir nepieciešami.
Ēdiena kompensācija ar treniņiem
Pēdējā laikā sociālajos tīklos popularitāti iemantojis tā dēvētais "skinnytok" - video, kur tiek slavēts pārmērīgs tievums un propagandēta ideja par ēdiena kompensēšanu ar treniņiem.
Savā "Ilta-Sanomat" publicētajā rakstā Pustinena brīdina no šāda domāšanas veida. Ēst vajag regulāri un daudzveidīgi, arī dienās, kad fizisko aktivitāšu ir mazāk. Tā vietā, lai no kaut kā atteiktos, svarīgāk ir padomāt, ko labu un noderīgu jūs varētu pievienot savam uzturam.
"Atteikšanās no ēdienreizēm tieši ietekmē enerģijas un izturības līmeni. Veselīgs uzturs nav pastāvīgi ierobežojumi, bet balanss," uzsver eksperte.