Vēsture, ticējumi: kāpēc cilvēki baidās no piektdienas 13. datumā?
foto: Shutterstock
Piektdiena, 13. datums.
Cita pasaule

Vēsture, ticējumi: kāpēc cilvēki baidās no piektdienas 13. datumā?

Zanda Rītuma

Jauns.lv

Vai tev ir triskaidekafobija? Bailes no skaitļa trīspadsmit. Tu neesi vienīgais. Tā ir viena no visizplatītākajām māņticībām Rietumu kultūrā, līdzās tam, ka ielu nedrīkst šķērsot, ja pārskrējis pāri melns kaķis, vai iešanai zem kāpnēm, vēsta “Euronews”.

Vēsture, ticējumi: kāpēc cilvēki baidās no piektdi...

Tiek lēsts, ka Amerikas Savienotajās Valstīs 17 līdz 21 miljons cilvēkiem ir triskaidekafobija. Daži cilvēki atsakās lidot vai slēgt biznesa darījumus šajā datumā, savukārt citi atsakās iziet no mājas. Dažās ēkās nav 13. stāva, ir 12. un pēc tam uzreiz seko 14., ir viesi, kas atsakās sēdēt pie galda, kur ir 13 viesi, un dažas aviokompānijām nav 13. rindas lidmašīnās.

Bet kāpēc šis skaitlis un datums tiek uzskatīti par nelaimīgo?

Tāpat kā vairumam māņticību, ir grūti pateikt, kad tieši precīzi tas izcēlās. Jēdziens par nolādētu skaitli ir atrodams skandināvu mitoloģijā. Pēc vikingu leģendas, Valhallā 12 dieviem bija bankets. Kad ieradās 13. viesis, blēdības dievs Loki, viņš piemānīja aklo tumsas dievu Hodru, lai tas nošautu prieka un laimes dievu Balderu ar bultu, kurai āmuļa lapas uzgalis.

Šī māņticība vēlāk izplatījās uz dienvidiem Eiropā un nostiprinājās līdz kristietības laikmeta sākumam. Tad nāca cits stāsts. Pēdējās vakariņas, kurās piedalījās Jēzus Kristus un viņa mācekļi. 13. viesis bija Jūda, māceklis, kurš nodeva Jēzu, kas noveda pie Jēzus krustā sišanas Lielajā piektdienā.

Vēl senāk Bībelē piektdiena tiek uzskatīta par dienu, kad Ādams un Ieva ēda aizliegto augli, kā arī dienu, kad Kains nogalināja savu brāli Ābelu. Ārpus mītiem un reliģijas, daudziem skaitlis 13 ir nelaimīgs tikai tāpēc, ka tas seko skaitlim 12. Numerologi uzskata, ka 12 ir pilnīgs skaitlis: gadā ir 12 mēneši, 12 stundas pulkstenī, 12 Zodiaka zīmes, 12 Hērakla darbi, 12 Olimpa dievi... Salīdzinot ar to, skaitlis 13 ir neregulārs.

Kas attiecas uz piektdienu, daudzi uzskata, ka tā ir bijusi nelaimīga diena kopš 14. gadsimta, kad Džefrijs Čosers rakstīja “Kenterberijas stāstus” – “Un piektdienā notika visas nelaimes.” Tomasa Viljama Losona 1907. gada romāns "Piektdiena, trīspadsmitais" stāsta par akciju brokeri, kurš rada haosu Volstrītā; vāciešu bombardēšana Bekingemas pilī notika piektdien, 13. septembrī 1940. gadā; neveiksmīgā Apollo 13 misija uz Mēnesi.

Taču ne visur attieksme ir vienāda 

Hispāņu un grieķu kultūrā parasti uzskata, ka nelaimīgā diena ir otrdiena, 13. datums. Grieķijā otrdiena ir saistīta ar kara dievu Aresu, un grieķu vārds otrdiena ir “Triti”, kas nozīmē trešais. Šo māņticību apstiprina arī fakti - Konstantinopole divreiz krita otrdienā – 1204. gadā Ceturtā krusta karagājiena laikā un 1453. gadā, kad pilsētu ieņēma Osmaņu impērija. 

Itālijā skaitlis 13 patiesībā tiek uzskatīts par veiksmīgu, un slikta slava ir piektdienai, 17. datumam. 17 ar romiešu skaitļiem rakstās XVII, kad simboli tie tiek pārkārtoti, veidojas vārds VIXI, kas nozīmē "es esmu dzīvojis" – pagātnes laiks, kas norāda uz nāvi. Tāpēc itāļu aviokompānijas “Alitalia” lidmašīnās nav 17. rindas.

Pagāni un Teilore Svifta

Gan piektdienas, gan skaitlis 13 ne vienmēr ir bijuši nelaimīgi. Pagāni piektdienu uzskatīja par īpašu dienu, kas saistīta ar sievišķo dievišķību. Tāpēc piektdiena tika uzskatīta par veiksmīgu laulību dienu skandināvu un ģermāņu tautās. Kas attiecas uz skaitli 13, tas bija veiksmes vēstnesis pirmskristietiskajās un dievietes pielūgsmes kultūrās, jo tas bija saistīts ar mēness un menstruālo ciklu skaitu gadā. Organizētās reliģijas un mizogīnija gadsimtu gaitā apspieda pagānismu un sieviešu svinības, tādējādi veidojot stāstījumu par piektdienu, 13. datumu, kā nelaimīgu dienu.

Un tad nāk Teilore Svifta…

Svifta uzskata 13 par savu laimīgo skaitli un savas karjeras sākumā bieži uzstājās ar šo skaitli, uzrakstītu uz rokas. "Es piedzimu 13. datumā. Man apritēja 13 gadi piektdien, 13. Manam pirmajam albumam vajadzēja 13 nedēļas, lai kļūtu par zelta albumu. Manai pirmajai Nr. 1 dziesmai bija 13 sekunžu ievads," viņa teica MTV 2009. gadā. "Katru reizi, kad esmu ieguvusi balvu, esmu sēdējusi 13. vietā, 13. rindā, vai rindā M, kas ir 13. burts. Būtībā, kad manā dzīvē parādās skaitlis 13, tas ir pozitīvi." Varbūt piektdiena 13. datumā var iegūt ar laiku arī pozitīvu nozīmi?