Lietuvā cilvēkiem, kuri strādā ar bērniem, reizi gadā pārbaudīs sodāmību
foto: Shutterstock
Šā gada pirmajā pusē Lietuvā konstatēti 67 gadījumi, kad personas ar atzīmēm reģistrā mēģinājušas iegūt darbu vietās, kur nepieciešams tiešs darbs ar bērniem.
Bērni
2024. gada 12. jūlijā, 11:40

Lietuvā cilvēkiem, kuri strādā ar bērniem, reizi gadā pārbaudīs sodāmību

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Lietuvā turpmāk katru gadu tiks pārbaudīta personu, kas strādā ar bērniem, sodāmība par dzimumnoziegumiem un citiem smagiem noziegumiem, paredz parlamenta ceturtdien pieņemtie likuma grozījumi.

Lietuvā cilvēkiem, kuri strādā ar bērniem, reizi g...

Grozījumus Bērnu tiesību pamata aizsardzības likumā, kas paredz minētās izmaiņas, atbalstīja 100 deputāti, pret balsoja viens, atturējušos nebija. Grozījumi stāsies spēkā 1.novembrī.

Sociālās aizsardzības un darba lietu ministrijas rosinātie grozījumi paredz, ka personām, kas strādā ar bērniem, obligāti būs jābūt īpašam elektroniskam dokumentam - QR kodam, ar kura palīdzību gan darba devēji, gan bērnu vecāki varēs pārbaudīt, vai persona pagātnē nav izdarījusi kādu smagu noziegumu.

"Mēs turpinām izstrādāt instrumentus, lai palīdzētu aizsargāt bērnus no seksuālās vardarbības draudiem. Darba devējiem, kuri pieņem darbā cilvēkus, lai strādātu, sniegtu pakalpojumus, veiktu brīvprātīgo darbu, stažētos vai jebkuru citu darbību, kurā iesaistīti bērni, būs jāizmanto preventīvs pasākums, pieprasot, lai persona uzrāda QR kodu, kas apliecinātu, ka viņi nav sodīti par seksuālām darbībām pret bērniem vai pieaugušiem vai citiem tīšiem smagiem un ļoti smagiem noziegumiem, un periodiski pārbaudīt, vai situācija nav mainījusies," komentēja sociālās drošības un darba lietu ministrs Vītauts Šilinsks.

Pašlaik personām ir aizliegts strādāt ar bērniem, sniegt pakalpojumus un veikt brīvprātīgo darbu, ja tās ir sodītas par dzimumnoziegumiem, tīšiem smagiem un ļoti smagiem noziegumiem. Šādas personas ir iekļautas aizdomās turēto, apsūdzēto un notiesāto reģistrā.

Sociālās drošības un darba ministrija jau iepriekš norādīja, ka ne visi darba devēji un pakalpojumu saņēmēji pirms pieņemšanas darbā pārbauda, vai persona ir iekļauta minētajā reģistrā.

Ne tikai par minētajiem noziegumiem notiesātās personas, bet arī tās, kuras, piemēram, ir atbrīvotas no kriminālatbildības pret drošības naudu vai izlīgušas ar cietušo, nevarēs strādāt ar bērniem vai iesaistīties brīvprātīgās darbībās.

Ar likuma grozījumiem tiek pastiprināta arī darba devēju atbildība. Paredzēts, ka iestādes vadītājiem būs pienākums pārbaudīt minēto QR kodu, pieņemot darbā personas, kuru darbība ir saistīta ar bērniem. Šāda pārbaude būs jāveic periodiski - vismaz reizi gadā.

Atbildīgās institūcijas - Bērnu tiesību aizsardzības un adopcijas dienests un Valsts darba inspekcija - jebkurā brīdī varēs pārbaudīt, kā darba devēji pilda likumā noteiktos pienākumus. Sociālo pakalpojumu uzraudzības departaments nodrošinās kontroli iestādēs, uzņēmumos un sociālo pakalpojumu organizācijās. Savukārt Valsts izglītības aģentūra būs atbildīga par izglītības un sporta iestādēm, bet Veselības aprūpes darbības akreditācijas valsts dienests - par veselības aprūpes nozari.

Par noteikto pienākumu nepildīšanu ir paredzēta administratīvā atbildība. Ja darba devējs nepārbaudīs personas QR kodu pirms tās pieņemšanas darbā vai reizi gadā, viņam draudēs naudas sods no 300 līdz 500 eiro.

Par atkārtotiem pārkāpumiem sods palielināsies no 500 līdz 1000 eiro. Lielāks naudas sods paredzēts, ja tiks konstatēts, ka darbību veic notiesāta persona - no 3000 līdz 5000 eiro, un, ja šāds gadījums tiks konstatēts atkārtoti, naudas sods būs no 5000 līdz 6000 eiro.

Ministrs Šilinsks informēja, ka šā gada pirmajā pusē konstatēti 67 gadījumi, kad personas ar atzīmēm reģistrā mēģinājušas iegūt darbu vietās, kur nepieciešams tiešs darbs ar bērniem.