Lienes Tomsones 3 receptes – vienkāršai svētku maltītei "ar odziņu"
Kafetērijas "Lapsas māja" saimniece Liene Zemīte (agrāk Tomsone).
2015. gada 4. februārī, 11:33

Lienes Tomsones 3 receptes - vienkāršai svētku maltītei "ar odziņu"

Jauns.lv

Liene Tomsone (pēc apprecēšanās - Liene Zemīte), zināma arī kā Lapsa, kas darbojas televīzijas virtuvē, nu ir iekārtojusi sev un savām kūkām īstu māju Āgenskalnā. OK! lasītājiem Liene rāda, kā saviem mīļajiem svētkos vai darbdienas vakarā pagatavot vienkāršu maltīti „ar odziņu”.

Lienes Tomsones 3 receptes – vienkāršai svētku mal...

Vistas un kīnvas salāti

Kīnva ir lielisks putras augs, bioloģiski – sarkanās bietes un spinātu radinieks, bagātīgs ar aminoskābēm, dzelzi, magniju, fosforu, olbaltumvielām, taču bez graudaugiem raksturīgā lipekļa, tāpēc ļoti piemērots vegānu ēdienkartei. Ar kīnvu var aizstāt rīsus, griķus, arī kuskusu un bulguru. Kīnva vāroties uzbriest trīs, četras reizes, tāpēc to var piemest ēdieniem, kur nepieciešama lielāka „masa”.

4 porcijas

35 minūtes pagatavošanai + nakts kīnvas mērcēšanai

Vajadzīgs

170 g kīnvas

25 g zaļo olīvu

½ vidēja šalotes sīpola, kapāta

1½ ēdamkarotes balzametiķa

1 ēdamkarote sezama sēklu, viegli pagrauzdētu

3–4 ēdamkarotes olīveļļas (nedaudz cepšanai un salātu mērcei)

Vistas un kīnvas salāti. Kīnva ir ļoti veselīgs augs, satur daudz aminoskābju, dzelzi, magniju, fosforu, olbaltumvielām.
Vistas un kīnvas salāti. Kīnva ir ļoti veselīgs augs, satur daudz aminoskābju, dzelzi, magniju, fosforu, olbaltumvielām.

1.     Liec lielā bļodā kīnvu, pārlej ar 250 ml ūdens un atstāj uz nakti izmirkt. Pirms gatavošanas noskalo zem tekoša ūdens strūklas, liec katlā, pārlej ar ūdeni un vāri, kamēr mīksta (aptuveni 20 minūtes).

2.     Vāri olas – tām jābūt cietām (jāvāra aptuveni 8 minūtes). Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Plānās šķēlēs sagriez ķirbi, nedaudz pārkaisi ar sāli un cep aptuveni 20 minūtes, kamēr mīksts.

3.     Kamēr cepas ķirbis, vistas fileju sagriez strēmelēs, pārkaisi ar sāli, sapiparo un uz sakarsētas pannas olīveļļā apcep zeltaini brūnas.

4.     Kamēr vārās kīnva, cepas ķirbis un vista, sagatavo salātus: bļodā liec salātlapas, iemaisi saulē kaltētos tomātus, olīvas, vārītās olas gabaliņus. Pievieno kīnvu, vistu, ķirbi, pārlej ar olīveļļu un balzametiķi, ja nepieciešams sapiparo un pasāli, pirms pasniegšanas pārkaisi ar sezama sēklām.

Cepti āboli ar rumā mērcētām dzērvenēm

Tradicionāls ziemas deserts, ko īpašu dara bagātīgas drupačas un rumā mērcētas dzērvenes.

2 porcijas

50 minūtes pagatavošanai

Vajadzīgs

2 lieli āboli

½ tējkarote kanēļa, malta

6–8 krustnagliņas

60 g sviesta

Drumstalām

150 g miltu

100 g sviesta, istabas temperatūrā

75 g cukura

1 olas dzeltenums

Cepurītei

200 ml saldā krējuma

50 g cukura

2 šļaksti ruma

Sauja kaltētu dzērveņu

½ tējkarotes kanēļa

Cepti āboli, kurus īpašus padara drumstalas un rumā mērcētas dzērvenes.
Cepti āboli, kurus īpašus padara drumstalas un rumā mērcētas dzērvenes.

1.     Liec dzērvenes rumā, lai izmirkst. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Cepešpannu izoderē ar cepampapīru. Āboliem izdob serdi, sadur krustnagliņas, liec pannā un serdes vietā iesmērē sviestu un ieber cukuru. Cep aptuveni 30 minūtes, kamēr ābols mīksts.

2.     Pa to laiku pagatavo smilšu mīklu drumstalām. Uz darba virsmas vai bļodā ber miltus, cukuru, mazos gabaliņos sagrieztu sviestu, olas dzeltenumu un kārtīgi samīci viendabīgā mīklā. Tad mīklu sastrādā drupačās, liec uz pannas un cepeškrāsnī cep zeltaini brūnas.

3.     Gatavās drumstalas liec burciņā vai traukā, kurā pasniegsi desertu, virsū uztupini cepto ābolu. Stingrās putās saputo saldo krējumu, liec to uz ābola, pāri ber rumā izmērcētas dzērvenes, pārkaisi ar kanēli un nekavējoties pasniedz!

Biezpiena plātsmaize

Vēl viens klasisks latviešu saldēdiens, kuru garšā bagātīgā našķī pārvērš modernā old school pildījums ar mūsu iecienītajiem produktiem – biezpienu, skābo krējumu, mannu.

8–10 gabaliņi

40 minūtes pagatavošanai + 1 stunda cepšanai

Vajadzīgs
Groziņam

150 g miltu

100 g sviesta

100 g cukura

1 olas dzeltenums

Pildījumam

400 g biezpiena

250 ml skābā krējuma

200 g ogu pēc gaumes

280 g cukura

6 olas

75 g mannas

50 g kukurūzas cietes

½ tējkarotes vanilīna

Šķipsna sāls

Izslavētais Lienes gardums - biezpiena plātsmaize.
Izslavētais Lienes gardums - biezpiena plātsmaize.

1.     Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Ar pirkstiem sastrādā sviestu un miltus drupačās, iemaisi cukuru, pievieno olas dzeltenumu un visu ātri samīci viendabīgā masā. Ieklāj mīklu veidnē, vienmērīgi plānā kārtā izspaidi pa trauku. Cep aptuveni 10–15 minūtes, kamēr mīklas groziņš zeltains. Izņem no krāsns.

2.     Caur sietu izberz biezpienu. Olu dzeltenumus viegli sakul ar 180 gramiem cukura, pievieno skābo krējumu, vanilīnu, mannu. Samaisi.

3.     Ogas sajauc ar 100 gramiem cukura un cieti. Ieklāj šo masu groziņa pamatnē.

4.     Olas baltumus un šķipsnu sāls saputo stingrās putās. Olu, skābā krējuma un mannas masā viegli iecilā olbaltumu. Liec šo masu veidnē uz ogām, izlīdzini un cep aptuveni 50–60 minūtes, līdz plātsmaize viegli zeltaina (gar malām brūnīga, vidiņš gaišs) un viscaur nedaudz stingra.

Signe Šēnfelde, žurnāls „OK!” / Foto: Andris Tone