Lienes Tomsones 3 receptes - vienkāršai svētku maltītei "ar odziņu"
Liene Tomsone (pēc apprecēšanās - Liene Zemīte), zināma arī kā Lapsa, kas darbojas televīzijas virtuvē, nu ir iekārtojusi sev un savām kūkām īstu māju Āgenskalnā. OK! lasītājiem Liene rāda, kā saviem mīļajiem svētkos vai darbdienas vakarā pagatavot vienkāršu maltīti „ar odziņu”.
Vistas un kīnvas salāti
Kīnva ir lielisks putras augs, bioloģiski – sarkanās bietes un spinātu radinieks, bagātīgs ar aminoskābēm, dzelzi, magniju, fosforu, olbaltumvielām, taču bez graudaugiem raksturīgā lipekļa, tāpēc ļoti piemērots vegānu ēdienkartei. Ar kīnvu var aizstāt rīsus, griķus, arī kuskusu un bulguru. Kīnva vāroties uzbriest trīs, četras reizes, tāpēc to var piemest ēdieniem, kur nepieciešama lielāka „masa”.
4 porcijas
35 minūtes pagatavošanai + nakts kīnvas mērcēšanai
170 g kīnvas
150 g vistas filejas
120 g ķirbja
100 g salātlapu
50 g saulē kaltētu tomātu, kapātu
50 g Fetas siera
2 olas
25 g zaļo olīvu
½ vidēja šalotes sīpola, kapāta
1½ ēdamkarotes balzametiķa
1 ēdamkarote sezama sēklu, viegli pagrauzdētu
3–4 ēdamkarotes olīveļļas (nedaudz cepšanai un salātu mērcei)
1. Liec lielā bļodā kīnvu, pārlej ar 250 ml ūdens un atstāj uz nakti izmirkt. Pirms gatavošanas noskalo zem tekoša ūdens strūklas, liec katlā, pārlej ar ūdeni un vāri, kamēr mīksta (aptuveni 20 minūtes).
2. Vāri olas – tām jābūt cietām (jāvāra aptuveni 8 minūtes). Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Plānās šķēlēs sagriez ķirbi, nedaudz pārkaisi ar sāli un cep aptuveni 20 minūtes, kamēr mīksts.
3. Kamēr cepas ķirbis, vistas fileju sagriez strēmelēs, pārkaisi ar sāli, sapiparo un uz sakarsētas pannas olīveļļā apcep zeltaini brūnas.
4. Kamēr vārās kīnva, cepas ķirbis un vista, sagatavo salātus: bļodā liec salātlapas, iemaisi saulē kaltētos tomātus, olīvas, vārītās olas gabaliņus. Pievieno kīnvu, vistu, ķirbi, pārlej ar olīveļļu un balzametiķi, ja nepieciešams sapiparo un pasāli, pirms pasniegšanas pārkaisi ar sezama sēklām.
Cepti āboli ar rumā mērcētām dzērvenēm
Tradicionāls ziemas deserts, ko īpašu dara bagātīgas drupačas un rumā mērcētas dzērvenes.
50 minūtes pagatavošanai
Vajadzīgs
2 lieli āboli
½ tējkarote kanēļa, malta
6–8 krustnagliņas
60 g sviesta
Drumstalām
150 g miltu
100 g sviesta, istabas temperatūrā
75 g cukura
1 olas dzeltenums
Cepurītei
200 ml saldā krējuma
50 g cukura
2 šļaksti ruma
Sauja kaltētu dzērveņu
½ tējkarotes kanēļa
1. Liec dzērvenes rumā, lai izmirkst. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Cepešpannu izoderē ar cepampapīru. Āboliem izdob serdi, sadur krustnagliņas, liec pannā un serdes vietā iesmērē sviestu un ieber cukuru. Cep aptuveni 30 minūtes, kamēr ābols mīksts.
2. Pa to laiku pagatavo smilšu mīklu drumstalām. Uz darba virsmas vai bļodā ber miltus, cukuru, mazos gabaliņos sagrieztu sviestu, olas dzeltenumu un kārtīgi samīci viendabīgā mīklā. Tad mīklu sastrādā drupačās, liec uz pannas un cepeškrāsnī cep zeltaini brūnas.
3. Gatavās drumstalas liec burciņā vai traukā, kurā pasniegsi desertu, virsū uztupini cepto ābolu. Stingrās putās saputo saldo krējumu, liec to uz ābola, pāri ber rumā izmērcētas dzērvenes, pārkaisi ar kanēli un nekavējoties pasniedz!
Biezpiena plātsmaize
Vēl viens klasisks latviešu saldēdiens, kuru garšā bagātīgā našķī pārvērš modernā old school pildījums ar mūsu iecienītajiem produktiem – biezpienu, skābo krējumu, mannu.
8–10 gabaliņi
40 minūtes pagatavošanai + 1 stunda cepšanai
150 g miltu
100 g sviesta
100 g cukura
1 olas dzeltenums
400 g biezpiena
250 ml skābā krējuma
200 g ogu pēc gaumes
280 g cukura
6 olas
75 g mannas
50 g kukurūzas cietes
½ tējkarotes vanilīna
Šķipsna sāls
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Ar pirkstiem sastrādā sviestu un miltus drupačās, iemaisi cukuru, pievieno olas dzeltenumu un visu ātri samīci viendabīgā masā. Ieklāj mīklu veidnē, vienmērīgi plānā kārtā izspaidi pa trauku. Cep aptuveni 10–15 minūtes, kamēr mīklas groziņš zeltains. Izņem no krāsns.
2. Caur sietu izberz biezpienu. Olu dzeltenumus viegli sakul ar 180 gramiem cukura, pievieno skābo krējumu, vanilīnu, mannu. Samaisi.
3. Ogas sajauc ar 100 gramiem cukura un cieti. Ieklāj šo masu groziņa pamatnē.
4. Olas baltumus un šķipsnu sāls saputo stingrās putās. Olu, skābā krējuma un mannas masā viegli iecilā olbaltumu. Liec šo masu veidnē uz ogām, izlīdzini un cep aptuveni 50–60 minūtes, līdz plātsmaize viegli zeltaina (gar malām brūnīga, vidiņš gaišs) un viscaur nedaudz stingra.