foto: Shutterstock
Mātes piena banka palīdzējusi jau 56 bērniem; kopumā māmiņas ziedojušas 130 litrus sava piena
Bērni
2024. gada 10. maijs, 18:31

Mātes piena banka palīdzējusi jau 56 bērniem; kopumā māmiņas ziedojušas 130 litrus sava piena

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Mammas piens ir labākais uzturs jebkuram zīdainim viņa pirmajos dzīves mēnešos, turklāt vismazākajiem bērniņiem tas ir kritiski nozīmīgs. Tomēr ne visām māmiņām, mazulim piedzimstot pirms laika, ir savs piens.

Kopš Latvijā 2022.gadā atklāta Mātes piena banka, kas atrodas Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, 56 bērni ir saņēmuši kopumā vairāk nekā 130 litrus piena, pavēstīja Bērnu slimnīcas fonda komunikācijas projektu vadītāja Linda Anna Dāldere.

Mammas piens ir labākais uzturs jebkuram zīdainim viņa pirmajos dzīves mēnešos, turklāt vismazākajiem bērniņiem tas ir kritiski nozīmīgs ne vien izdzīvošanai, bet arī turpmākās dzīves kvalitātei. Tomēr ne visām māmiņām, mazulim piedzimstot pirms laika, ir savs piens, tāpēc visur Eiropā darbojas mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu tām mammām, kurām piena nepietiek.

Pārsvarā donoru pienu saņem priekšlaikus dzimuši bērniņi ar zemu dzimšanas svaru līdz 1,5 kilogramiem, kā arī bērni ar zarnu iekaisumu vai pēc tā un bērni, kuriem dzemdību laikā bijis skābekļa bads un nepieciešama terapeitiskās hipotermijas procedūra.

Mātes piena bankas pirmajā darbības gadā zarnu iekaisuma nekrotiskā enterokolīta risks mazuļiem samazinājies par 50%, un pašlaik slimības izplatība saglabājas tikpat zema.

Divu gadu laikā, augot Mātes piena bankas darbības aktivitātei, lielāks kļuvis arī tās kolektīvs, un komandai ir pievienojusies vēl viena medicīnas māsa. Savukārt pienu ziedojušas 57 sievietes, un šobrīd Mātes piena bankā aktīvi darbojas 15 donores.

Neiznēsātajiem bērniem pienu var ziedot pilngadīgas māmiņas, kurām ir zīdaiņi līdz 12 mēnešu vecumam un kurām piena ir tik daudz, ka pietiek gan pašas bērniņam, gan arī paliek pāri. Pirms ar krūti barojoša māmiņa var kļūt par piena donori, viņai jākonsultējas ar neonatalogu un jānodod analīzes, lai apliecinātu savu veselības stāvokli. Tāpat jārēķinās ar vairākus mēnešus ilgu sadarbību.

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa uzsver, ka Mātes piena banka ir ļoti vērtīgs palīgs priekšlaikus dzimušiem bērniņiem un atbalsts šo bērnu vecākiem, kuri noteikti var justies drošāk, zinot, ka šāda veida palīdzība bērniņam ir pieejama arī Latvijā. Viņa atzīst, ka ceļš uz Mātes piena bankas izveidošanu ir bijis garš un izaicinošs, taču esam ļoti gandarīti, ka mums ir bijuši uzticami partneri un ka šis darbs ir izrādījies vajadzīgs, palīdzot augt lieliem vairākiem desmitiem bērnu.

Donoru piens, kas atrodas turpat nodaļas ledusskapī, daudzām jaunajām mammām sniedz drošības izjūtu, piebilst BKUS Mātes piena bankas vadītāja Dace Sniedze.

Lai atklātu Mātes piena banku Latvijā, Bērnu slimnīcas fonds, partneri un individuālie ziedotāji 2021.gada labdarības kampaņā "Katra lāsīte palīdz augt" savāca nepieciešamos vairāk nekā 150 000 eiro iekārtu un aprīkojuma - piena analizatora un sonifikatora, CO2 inkubatora, automātiska mātes piena pasterizatora, piena pudeļu aizvalcētāja, laboratorijas ledusskapja un trīs saldētavu, bioloģiskās drošības laminārās plūsmas skapja, aukstumelementu, transportēšanas aukstumsomu un uzglabāšanas trauku - iegādei.