foto: Shutterstock
Par daudz ekrānlaika, par maz cilvēcisko saikņu - iznākusi grāmata "Ekrāna smadzenes"
Kāpēc intensīvas mobilā telefona lietošanas dēļ mēs kļūstam neieinteresēti apkārt notiekošajā? Cik bīstami šie jaunie paradumi ir bērniem un pusaudžiem? Šie un citi jautājumi analizēti grāmatā "Ekrāna smadzenes".
Attiecības
2024. gada 11. marts, 11:26

Par daudz ekrānlaika, par maz cilvēcisko saikņu - iznākusi grāmata "Ekrāna smadzenes"

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

“No pirmā līdz pēdējam elpas vilcienam tavas smadzenes cenšas atbildēt uz vienu vienīgu jautājumu: “Ko lai es tagad daru?”” saka zviedru psihiatrs un vairāku grāmatu autors Arturs Hansens.

Lai gan dzīvojam labklājīgā un drošā vidē, strādājam siltās telpās, esam paēduši un droši par rītdienu, mūs, Rietumu pasaules iemītniekus, arvien biežāk piemeklē nespēja fokusēties un koncentrēties, trauksme, izdegšana un depresija. 

Kā tas iespējams? Andersam Hansenam ir brīnišķīgs, asprātīgs un vieds skaidrojums tam, kāpēc mūsu lieliskās smadzenes nespēj adaptēties mūsdienu dzīvē: evolūcija. Mūsdienu pasaule ar tās tehnoloģijām ir pienākusi tik ātri, ka mūsu ķermenis vēl nav pat sācis tai pielāgoties. Jā, jā, tieši tā: vēl nav pat sācis!

“Kaut arī dzīvojam digitālā pasaulē, mums joprojām ir mednieku-vācēju smadzenes, kas visapkārt redz briesmas, ātri pakļaujas stresam un kļūst izklaidīgas un diezgan slikti darbojas, kad cenšamies darīt vairākas lietas vienlaikus.

Citiem vārdiem, mums nav ekrāna smadzeņu, un tas arī ir iemesls, kāpēc es uzrakstīju šo grāmatu,” raksta A. Hansens.

Bet mēs taču esam pilnībā digitalizējušies! Jā, un, iespējams, tieši te slēpjas problēmas sakne: pārāk daudz ekrānlaika, pārāk maz cilvēcisko saikņu, domā Hansens. Viņš savā grāmatā apkopojis daudzu beidzamajos gados veiktu nopietnu pētījumu rezultātus par elektronisko ierīču lietošanas paradumiem un ietekmi uz indivīda miegu, labsajūtu un vispārējo labbūtību. Pārsteidzoši, cik šie rezultāti visā pasaulē ir līdzīgi!

Kāpēc ilglaicīgs stress atstāj tik smagas sekas uz mūsu pašsajūtu? Kāpēc intensīvas mobilā telefona lietošanas dēļ mēs kļūstam neieinteresēti apkārt notiekošajā?

Cik bīstami šie jaunie paradumi ir bērniem un pusaudžiem? Kā sociālie tīkli iedarbojas uz mūsu pašvērtējumu? Kāpēc mēs sliktāk guļam, ja mobilais telefons stāv uz naktsgaldiņa? Vai atgriešanās pie dabiskā būtu glābiņš? Tie ir jautājumi, kurus uzdod grāmatas autors, meklējot atbildes pētījumos un piedāvājot uz tiem pamatotus risinājumus.

Anderss Hansens ir zviedru psihiatrs, publicists un autors, kura grāmatas ir bestselleri. Tās ir tulkotas daudzās pasaules valodās. Viņa pētnieciskie darbi tiek publicēti laikrakstos “Dagens Industri” un “Läkartidningen”, kā arī “British Medical Journal”. Latviešu valodā lasiet arī grāmatas “UDHS priekšrocības” un “Smadzeņu spēks”.

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Paula Prauliņa.

foto: Publicitātes foto