Modernā un spilgtā simtgadniece Īrisa Apfela

Modes ikona Īrisa Apfela 29. augustā atzīmēja savu simto jubileju. Viņa pazīstama ar saviem krāšņajiem un negaidītajiem apģērbiem un aksesuāriem.

gallery icon
Mode
2024. gada 2. marts, 13:27

102 gadu vecumā mūžībā devusies dizainere un modes ikona Īrisa Apfela

Jauns.lv

1. martā 102 gadu vecumā mirusi amerikāņu dizainere un modes ikona Īrisa Apfela. Pašpasludinātā "geriatriskā zvaigzne" bija pazīstama ar saviem raksturīgajiem apgrieztajiem sirmajiem matiem, krāšņiem apģērbiem un milzīgiem, apaļiem briļļu rāmjiem, kā arī košu lūpu krāsu un kuplām pērlītēm.

Apfela slavas virsotni sasniedza 80. un 90. gados, bet Parīzes modes skatēs bija atpazīstama vairāk nekā pusgadsimtu.

Viņa apkalpoja daudzus slavenus klientus, tostarp Grētu Garbo un Estē Lauderi.

Par dizaineres nāvi viņas gandrīz trim miljoniem sekotāju tika paziņots vietnē "Instagram", kur ierakstā modes ikona tika attēlota ar savām slavenajām lielizmēra apaļajām brillēm.

ASV dizainers Tomijs Hilfigers bija viens no tiem, kas slavēja Apfelu kā "novatoru un līderi" tekstilizstrādājumu un stila pasaulē, kas "ieies vēsturē".

"Īrisa Apfela ir kļuvusi par pasaulslavenu modes ikonu, pateicoties viņas neticamajam talantam ne tikai kā māksliniecei, bet arī kā ietekmētājai," viņš teica.

"Viņai ir bijusi pārsteidzoša ietekme uz tik daudziem cilvēkiem ar savu milzīgo sirdi un maģisko pieskārienu visiem, ko viņa satiek."

Atzinību izrādīja arī ASV dziedātāja Lenijs Kravics un seriāla "Teda Lasso" aktrise Hanna Vadingema.

Apfela dzima ebreju ģimenē Ņujorkā 1921. gadā, sākotnēji studēja mākslas vēsturi un specializējās interjera dizainā, īpaši tekstilizstrādājumos.

Viņa vairākus gadu desmitus strādāja par interjera dizaineri, tostarp pie restaurācijas projektiem Baltajā namā, pirms 80 gadu vecumā kļuva par tendenču noteicēju un 97 gadu vecumā par profesionālu modeli.

foto: EPA/Scanpix
Īrisa Apfela ( 1921. gada 29. augusts - 2024. gada 1. marts).

Krāsu kaleidoskops

Apfelas aģente Lorija Seila sacīja, ka darbs kopā ar viņu bija "mūža gods".

"Man pietrūks viņas ikdienas zvanu, kas vienmēr tika sagaidīts ar pazīstamu jautājumu: "Ko tu man šodien sagādāji?" Apliecinājums viņas negausīgajai vēlmei strādāt," sacīja Seila.

"Viņa bija vizionāre ikvienā šī vārda nozīmē. Viņa redzēja pasauli caur unikālu objektīvu, kas bija izrotāts ar milzīgām, raksturīgām brillēm, kas atradās viņas deguna galā.

"Caur šīm lēcām viņa redzēja pasauli kā krāsu kaleidoskopu, rakstu un izdruku audeklu.

Stila ikona Airisa Apfela

gallery icon

"Viņas mākslinieciskā acs pārveidoja ikdienišķo par neparasto, un viņas spēja sajaukt netradicionālo ar eleganto bija īsta maģija."

2014. gadā par viņu tika uzņemta dokumentālā filma Irisa, ko veidoja atzītais režisors Alberts Meisls.

2015. gadā Īrisa sacīja, ka, viņasprāt, "pārģērbšanās ir jautra", un tā ir "iespēja spēlēt".

"Tā ir daļa no manas dzīves, jo es esmu radošs cilvēks un domāju, ka citiem cilvēkiem vajadzētu nodoties radošumam," viņa teica.

Kad dizainerei tika uzdots jautājums par to, ko viņa domā par ideju par vecumam atbilstošu kleitu, viņa atbildēja, ka "ja to var novilkt, tā ir piemērota".

Bērnība Lielās depresijas laikā

Apfela dzimusi 1921. gadā Ņujorkā, uzaugot Lielās depresijas jeb vispasaules ekonomiskās krīzes laikā. Viņas aizraušanās ar modi sākusies jau 11 gadu vecumā, kad kādā mazā pagraba veikaliņā viņa ieraudzījusi piespraudi, ko viņa ļoti vēlējusies. Tolaik mazā Īrisa cītīgi krājusi naudu, lai to varētu iegādāties.

Īrisai vienmēr prātā palicis padoms, ko viņai kā jaunai meitenei deva māte - iegādāties vienkāršu, melnu kleitiņu. Tādējādi viņai vienmēr būtu, ko vilkt, jo tā ir piemērota gan vienkāršākiem, gan smalkākiem notikumiem. Turklāt, izvēloties atšķirīgus aksesuārus, melnās kleitiņas tēlu var krasi mainīt.

95 gadus vecā stila ikona Airisa Apfela

Šī elegantā, dzīves pieredzējusī un viedā dāma Airisa Apfela ir stila, modes un dzīvesveida ikona.

gallery icon

Nemirstoša aizrautība

Vecumdienās Īrisa aizrautīgi meklēja krāšņus aksesuārus dažādos mazos privātajos veikaliņos, tirdziņos un lietoto apģērbu veikalos. Viņai patīk pārkāpt modes likumus, kombinējot kopā dažādus rakstus un formas, kas ierasti tiktu uzskatīti par nesaderīgiem.

Apfela savu apģērbu dizaina karjeru sāka salīdzinoši nesen. Vairākas desmitgades viņa strādāja kā interjera dizainere, turklāt viņas darbs bija ļoti pieprasīts dāžādu slavenību vidū. Viņa radījusi dizainus arī deviņiem ASV prezidentiem.

Savu iedvesmu krāšņajiem dizainiem viņa guvusi no ceļojumiem pa pasauli ar savu mūžībā aizgājušo vīru Karlu, ar ko viņa pavadīja 68 gadus laulībā.

100 gadu vecumā vēl nedomāja par pensiju

Pat sasniegusi 100 dzīves gadus, Īrisa Apfela vēl neplānoja pamest darbu. Viņa turpināja strādāt kā interjera dizainere un veidot savu briļļu kolekciju, kurā tika iekļautas arī lasāmās brilles ar lieliem un krāšņiem, apaļiem ietvariem, kādus viņa pati valkāja ikdienā.

Divas dienas pirms savas 100. dzimšanas dienas Īrisa izlaida jauno briļļu kolekciju, kas ir daļa no vairāku gadu sadarbības ar briļļu kompāniju "Zenni". Tajā ir 12 dažādi briļļu rāmji krāšņās krāsās - emeralda zaļā, sarkanā un tumši zilā - un interesantās formās - gan apaļas, gan "cat eye" formā. Visi briļļu ietvari piemērojami gan redzi koriģējošajiem, gan sauli aizsargājošajiem stikliņiem. Kolekcijai speciāli dizainēts arī briļļu futrālis par godu viņas apaļajai jubilejai, iedvesmojoties no Apfelas personīgās mākslas darbu, aksesuāru un tekstilu kolekcijas.

"Es uzskatu, ka ir svarīgi būt oriģinālam un patiesam pret sevi. Ļaudis mūsdienās ir tik līdzīgi stila ziņā, ka tas var kļūt garlaicīgi," sacīja Apfela.

“Vairāk ir vairāk, bet mazāk ir garlaicīgi,” mēdza sacīt Īrisa.

Modelēšana 97 gadu vecumā

Kad viņas vīrs Karls 2015. gadā, īsi pirms savas 101. dzimšanas dienas, aizgāja viņsaulē, Apfela pieķērās vairākiem jauniem projektiem. Viņa radīja juvelierizstrādājumus un aksesuārus vecāka gada gājuma personām, kurās ir iestrādāta īpaša tehnoloģija, kas pārbauda tā valkātāja veselības stāvokli un brīdina mediķus ārkārtas situācijās.

Turklāt 97 gadu vecumā viņa noslēdza savu pirmo modelēšanas līgumu. Viņa nespēj samierināties ar to, ka modes industrija aizmirst par vecākiem cilvēkiem, par modeļiem izvēloties tikai jaunus cilvēkus, un bieži uzsver, ka neviena vecāka sieviete nespēj identificēties ar pusaugu modelēm, kas prezentē jaunākās kolekcijas.