foto: Ģirts Raģelis
"Gribēju savu vecāko dēlu nosaukt viņa vārdā!" Ko lasa Una Rozenbauma?
Dzīvesstils
2024. gada 12. janvāris, 15:46

"Gribēju savu vecāko dēlu nosaukt viņa vārdā!" Ko lasa Una Rozenbauma?

jauns OK

Radošā direktore, autore un mini komēdijseriāla “Pilna pastkaste” režisore Una Rozenbauma ir aizrautīga grāmatu lasītāja. Viņai ir izkopta literārā gaume un niķis lasīt grāmatas vannā. 

“Tas, ko es lasu, nonāk pie manis caur draugu rokām un ieteikumiem, grāmatu atklāšanas pasākumu prelūdijām sociālajos tīklos, fiziskām un nepazīstamām grāmatām veikalos, kas pēkšņi iedegas man rokās. Šo sajūtu var ierosināt gan autors, gan nosaukums, gan vienkārši vāka krāsa.

Vislabprātāk es lasu vannā (lai man piedod visi grāmatu dievi!), nākamie divi mīļākie varianti ir gultā un kafejnīcā. Gultas mīnuss ir tāds, ka tā vilina aizmigt, bet kafejnīcā mēdz būs spilgti cilvēki vai sarunas, kuras novērš uzmanību.

Divi iecienītākie žanri ir detektīvs un dzeja. Tie ir aizraujoši un prātu atbrīvojoši.

Labā detektīvā tu nonāc kādā paralēlā pasaulē ar augstām likmēm, saprotamu struktūru un iespēju būt pārsteigtam aiz katra stūra. Lai lasītu dzeju, prāts ir jānomierina, tam jāļauj elpot un nedomāt. Dzejas lasīšana ir tāds kā vingrinājums, lai atrastu mieru šajā satrauktajā laikā.

Autore, kuras grāmatas nekad neliek vilties, ir Freda Vargasa – franču rakstniece, vēsturniece un arheoloģe. Viņas detektīvos ļoti spilgti un neparasti ir ne tikai galvenie varoņi, bet arī otrā un trešā plāna tēli. Izmeklētājs Žans Batists Adamsbergs ir pilnīgs pretstats Erastam Fandorinam vai Šerlokam Holmsam. Viņā nav dedukcijas, tikai plūsma un izpratne par cilvēkiem. Katrs no Vargasas tēliem ir autentisks, nekur neredzēts iepriekš, un katram piemīt pavisam neparasta humora izjūta.

Pēdējā grāmata, ko izlasīju, ir Erinas Morgensternas Nakts cirks. Grāmatu man aizdeva Rīgas cirka direktore Māra Pāvula. Tā noteikti domāta ne tikai mums, cilvēkiem, kas ir saslimuši ar cirka maģiju, tajā ir vizuāli satriecoša pasaule, eleganta fantastika, kura uzdod neikdienišķus un arī ļoti triviālus jautājumus. Un sacensība ar augstāko – dzīvības likmi, kurai pa vidu iejaucas mīlestība.”

Džeroms Deivids Selindžers Jaunie cilvēki

Glāsu ģimene ir mani neredzamie draugi kopš bērnības. Viņu asprātīgie sevis un patiesības meklējumi ir bijusi neatņemama mana domāšanas ceļa sastāvdaļa jau daudzdesmit gadus. Es zinu, ka ir daži, kas “izaug” no Selindžera, es vēl neesmu un arī netaisos.

foto: Publicitātes foto

Lāna Trīnu Skeleta Juhana gaitas

Šī grāmata pavisam līksmā veidā un brīnišķīgā valodā mudina gan pieaugušos, gan bērnus domāt par nāves neizbēgamību. Un tik simpātisku skeletu es ļoti labprāt turētu pie mums mājās.

foto: Publicitātes foto

Merabs Mamardašvili Domātprieks

Autors, kurš raisījis manī “domdarbību”, kurš atļāvis man sevi ieraudzīt kā cilvēku, kurš valda pār savu likteni, jo cita liktenis ar mani nenotiks. Es gribēju savu vecāko dēlu nosaukt šī autora vārdā, tik svarīgs man tas ir.

foto: Publicitātes foto

Barbru Lindgrēne Loranga

Attiecības ar šo grāmatu ir līdzīgas zināmai apsēstībai. Es esmu nopirkusi vismaz 30 eksemplāru un uzdāvinājusi tos cilvēkiem, kuri, šķiet, varētu saprast šo absurdo un tīras mīlestības pārpilno pasauli. Ar zelta podiem, žirafēm, vectētiņu, kuram stipri šalc galvā, un popmūziku.

foto: Publicitātes foto

Freda Vargasa Zilo apļu vīrs

Par šo grāmatu Vargasa saņēmusi Kriminālromānu rakstnieku asociācijas starptautisko dunča balvu (International Dagger Award), kas tiek piešķirta par labāko tulkoto kriminālromānu. Grāmatas darbība norisinās Parīzē, kur uz ielām parādās dīvaini priekšmeti, kas tiek apvilkti ar zilu krītu.

foto: Publicitātes foto

Monta Kroma Trotuārs

Dzejas izlase, kurā apkopoti dzejnieces modernistiskā posma dzejoļi. Tā gluži vienkārši ir grāmata, kuru turu pie gultas un atšķiru jebkurā brīdī, kad pietrūkst elpas vai gaisa.

foto: Publicitātes foto

Aktuāli! Pilna pastkaste

Pie skatītājiem nonācis jauns LMT mini komēdijseriāls Pilna pastkaste, kas tapis pēc scenāristu – Jāņa Skuteļa, Reiņa Pizika – un režisores Unas Rozenbaumas idejas. Notikumu centrā ir četrdesmitgadīgais Ādams Rieksts, kurš nupat vēl bija populāra ētera personība kādā no Rīgas radiostacijām, taču pēc tiešraides konflikta ar klausītāju no provinces darbu vairs turpināt nevar. Emociju uzplūdā viņš pamet Rīgu un apstākļu sakritības rezultātā kļūst par kāda piejūras ciema pasta nodaļas darbinieku. Sākas jauna ēra gan viņa dzīvē, gan ciemata vēsturē...

Seriāla “Pilna pastkaste” pirmizrāde

2. oktobrī “Kino Bize” aktieru, radošās komandas, atbalstītāju, draugu un citu domubiedru lokā līksmi nosvinēta jaunā mini komēdijseriāla “Pilna pastkaste” ...

gallery icon