foto: Shutterstock
Kāds risks pastāv, kļūstot par bērna tēvu, vīrietim gados?
Attiecības
2023. gada 10. jūnijs, 07:07

Kāds risks pastāv, kļūstot par bērna tēvu, vīrietim gados?

Jauns.lv

Aktierim Alam Pačīno 83 gadu vecumā ar draudzeni būs bērns. Arī viņa ilggadējais kolēģis un kino veterāns Roberts De Niro 79 gadu vecumā paziņoja, ka ir kļuvis par tēvu savam septītajam bērnam. Ko zinātne saka par vecāka gadagājuma tēva ietekmi uz auglību, grūtniecības zaudējumiem un slimību risku?

Kļūšana par tēvu vecāka gadagājuma vīriešiem ir saistīta ar risku.

Jūtas Universitātes un citu institūciju pētnieki 2022. gada decembrī publicēja visaptverošu pārskatu par "tēvu vecumu" un tā ietekmi uz auglību, grūtniecības problēmām un bērnu veselību.

83 gadus vecais Als Pačino ar 29 gadus veco draudzeni Nūru Alfallu

gallery icon
8

Lai gan daudzos pētījumos, visticamāk, nebūtu iekļauti daudzi vīrieši Pačīno vecumā, jo tie ir reti sastopami, pierādījumi liecina, ka 40 un 50 gadus vecu vīriešu sperma jau ir zemākas kvalitātes - apjoma, skaita, kustīguma un mutāciju ziņā.

Šīs izmaiņas nozīmē, ka tēvu vecums "ir cieši saistīts ne tikai ar augstu neauglības, bet arī grūtniecības zaudēšanas risku pēc dabiskas ieņemšanas", raksta pētnieki. Viņi norāda, ka vairāki pētījumi liecina, ka vecāks tēvs ievērojami palielina spontānā aborta risku.

Vēl ir slimības risks pēc piedzimšanas. "Ir kļuvis arvien skaidrāks, ka vecāks tēva vecums, tāpat kā vecāks mātes vecums, ir saistīts ar sliktu ietekmi uz pēcnācēju veselību," raksta Jūtas pētnieki.

Stenfordas universitātes pētnieki, piemēram, atklāja, ka vecāki tēvi ir saistīti ar paaugstinātu zema dzimšanas svara un krampju risku jaundzimušajiem. Vecāks tēva vecums ir saistīts arī ar paaugstinātu dažādu bērnu saslimstību ar vēzi, kā arī ar iedzimtiem sirds defektiem.

Tomēr ir vērts atcerēties, ka, tāpat kā daudzos pētījumos, kuros tiek pētītas saiknes starp veselību un iespējamiem cēloņiem, mehānismi ir neskaidri. Iespējams, ka nozīme ir arī citiem komplicējošiem faktoriem, piemēram, vecāku dzīvesveidam un vides piesārņojumam.

Tomēr pētnieki ir atklājuši, ka, vīriešiem novecojot, šūnās, no kurām veidojas sperma, var rasties mutācijas un DNS bojājumi, kas var tikt nodoti nākamajai paaudzei.

Šādi pētījumi liek mainīt ārstu un zinātnieku domāšanu par auglību kopumā. Vēsturiski ir bijusi tendence koncentrēties uz sievieti un viņas vecumu, kad pārim ir problēmas ar ieņemšanu. Patiesi, liela daļa pētījumu ir vērsti uz sieviešu auglību. Taču tagad kļūst skaidrs, ka, lai gan vīriešu auglība var samazināties lēnāk un vēlāk nekā sievietēm, tēva vecums joprojām ir svarīgs.

Visvecākajam tēvam, vismaz saskaņā ar Ginesa rekordu datiem, bija 92 gadi, lai gan neoficiāli tiek apgalvots, ka dažkārt ir vēl vecāki vīrieši.