Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Tāds uztraukums, ka rokas trīc – psiholoģe skaidro, no kā piesargāties, sākot jaunas attiecības
foto: Shutterstock
Izrādās, mīlestība no pirmā acu skatiena ne vienmēr ir laba zīme.
Attiecības

Tāds uztraukums, ka rokas trīc - psiholoģe skaidro, no kā piesargāties, sākot jaunas attiecības

Jauns.lv

Pirmās tikšanās un iespējamu jaunu attiecību sākums ir satraucoša prieka, taču arī neziņas pilns laiks. Vai šī būs tā īstā reize, īstais cilvēks? Psiholoģe Jūlija Medvedeva savā "Instagram" profilā sniedz padomus, kā neapmaldīties savās izjūtās. Viņa nosauc arī lietas, kurām jau pirmajā randiņā vajadzētu tevi darīt uzmanīgu.

Tāds uztraukums, ka rokas trīc – psiholoģe skaidro...

1. Mīlestība no pirmā acu uzmetiena ne vienmēr ir laba zīme

Dažreiz pietiek ar vienu skatienu, lai saprastu: viņš (viņa) ir mans ideāls un dvēseles radinieks. Bet kuru mēs šajā brīdī patiesībā redzam? Kas mūs tā saista? Atbilde ir vienkārša – kaut kas sāpīgi pazīstams: žesti, acu krāsa, uzvedība, runas intonācija. Mēs kļūstam par neapzinātu asociāciju ķīlniekiem. Šīs asociācijas nāk no bērnības un noved pie pieaugušajiem, kuriem mūsu dzīvē bijusi būtiska nozīme: mamma, tētis, vecmāmiņa, vectēvs, māsa vai brālis. Šīs paralēles mūs ieliek pavisam citā cilvēkā. Un bieži vien tās nepalīdz saprātīgi novērtēt partneri.

2. Stereotipi tev traucēs

It īpaši, ja zemapziņā jau dzirdi mātes balsi - ar norādījumiem un gaidām par tavu iespējamo partneri. Pieņemsim, tava māte vienmēr teica, ka augstākā izglītība padara cilvēku cienījamāku. Ko darīt, ja vīrietim, kurš tev ir iepaticies, tādas nav? Vai tu vari apslāpēt vecāku balsi savā galvā? Vai dosi iespēju cilvēkam bez augstākās izglītības?

3. Ieklausies savā ķermenī

Neliels uztraukums, apmulsums un zināma modrība ir normāla parādība pirmajās iepazīšanās minūtēs un dažreiz pat stundās. Tavā priekšā ir jauns cilvēks, un tu nezini, ko sagaidīt. Ja viss ritēs labi, tu drīz vien atslābsi un jutīsies pārliecinātāks.

Bet trīcošām rokām, kamolam kaklā vai nebeidzamiem "tauriņiem" vēderā vajadzētu par kaut ko brīdināt. Jā, no vienas puses, seksuālā pievilcība var izpausties šādā veidā. Bet tajā pašā laikā tās var būt durvis uz atkarīgām attiecībām. It īpaši, ja tu jau fantazē par nākamo tikšanos, knapi atvadījusies pēc šī randiņa. Pajautā sev: "Kas šajā cilvēkā ir tāds, ka es izvēlos viņu, nevis sevi?".

4. Vēro partnera uzvedību

Pirmajos randiņos daudzi cilvēki (īpaši sievietes) mēdz meklēt skaidrojumus negatīvām darbībām un vārdiem. Kā šis vīrietis izturas pret citiem cilvēkiem un komunicē ar viņiem? Kā viņš reaģē uz stimuliem un kairinājumiem? Vai viņš atstāj dzeramnaudu viesmīlim? Kas no šī visa citos apstākļos varētu tevi aizvainot vai kaitināt?

Neatkarīgi no tā, kā pagāja jūsu pirmais randiņš, izturies piesardzīgi pret saviem iespaidiem. Nebaidieties uzticēties sev un uzdot jautājumus, ja jūti, ka kaut kas nav kārtībā.

Dažas lietas, kurām vajadzētu tevi darīt uzmanīgu pirmajā randiņā

  • Viņš runā par saviem trūkumiem. Piemēram: "Es tāds slikts...", "Es jau nezinu, kā randiņos jāuzvedas", "Man ar finansēm nav sevišķi spoži".
     
  • Viņš paziņo: "Es neesmu gatavs nopietnām attiecībām"
     
  • Slikti izsakās par savām iepriekšējām attiecībām
     
  • Runā tikai un vienīgi par sevi, nepainteresējoties par tevi
     
  • Jau pirmajā tikšanās reizē atzīstas, ka ir iemīlējies, un sāk būvēt nākotnes plānus saistībā ar tevi