foto: Shutterstock
Šis var palīdzēt vientuļiem cilvēkiem, kuriem nav neviena, ar ko vienkārši parunāt
Vientulība var skart jebkura vecuma cilvēkus.
Dzīvesstils
2022. gada 16. decembris, 16:13

Šis var palīdzēt vientuļiem cilvēkiem, kuriem nav neviena, ar ko vienkārši parunāt

"100 Labi Padomi"

Iespēju parunāt un būt sadzirdētam, kad jūties vientuļi, sniedz sociālais projekts "Parunāsim?". Projekta darbiniekus vieno kopīgs mērķis – atbalstīt un uzklausīt ikvienu, kam nepieciešama saruna ar līdzcilvēku.

2018. gadā šo projektu aizsāka Inga Muižniece, kas tobrīd studēja psiholoģiju un ievēroja, ka Latvijā ir pieejams krīzes atbalsta tālrunis, jurista un psihologa konsultācijas, taču nav tāda tālruņa, uz kuru piezvanīt, ja ir vientuļi un nav neviena, ar ko vienkārši parunāt. “Dažkārt ir nepieciešama saruna ar draugu, bet ne vienmēr viņš ir pieejams. Gadās, ka dzīvesbiedrs ir miris, tuvu draugu nav, un cilvēks tāpēc jūtas pavisam viens. Sabiedrība noveco, un, ja cilvēks neizmanto internetu, telefons ir viņa vienīgais komunikācijas līdzeklis,” stāsta Inga Muižniece.

Sākotnēji, 2018. un 2019. gadā, šo pakalpojumu pārsvarā izmantoja vecāka gadagājuma ļaudis, taču, sākoties pandēmijai, statistika mainījās. Šobrīd 50 % zvanītāju ir darbspējīgā vecumā, zvana arī jaunieši. Tas nozīmē, ka vientulība var skart jebkura vecuma cilvēkus. Katru mēnesi tiek saņemti 800–1000 zvani. Uz visiem nav iespējams atbildēt, tāpēc ikviens tiek aicināts neaizņemt līniju ilgāk par 30 minūtēm, kā arī zvanīt tikai vienu reizi dienā. Visbiežāk zvanītāji izvēlas aprunāties par savu dzīves gājumu, apspriest politiku, sadzīvi vai savu veselību. “Aicinu nepalikt vienam – zvanīt un parunāties. Šādas sarunas palīdz saprast, ka tu esi svarīgs un citi tevi pieņem tādu, kāds esi,” saka projekta veidotāja.

Zināšanai

Parunāsim? ir sociāls projekts, kas negūst peļņu, tāpēc, ja vēlies to atbalstīt, vari ziedot.

SIA Sonido
Reģistrācijas numurs: 40103664698 
LV46PARX0022536050002 
Ziedojums sociālajam projektam Parunāsim?