foto: Shutterstock
Mēness dienu, svinamdienu, latvisko ticējumu un Saules rita kalendārs no 7.11. līdz 13.11.
Cita pasaule
2022. gada 7. novembris, 05:46

Mēness dienu, svinamdienu, latvisko ticējumu un Saules rita kalendārs no 7.11. līdz 13.11.

"Tautas Veselības Avīze"

Ieskaties "Tautas Veselības Avīzes" kalendārā un uzzini, kas būtisks gaidāms šonedēļ - no 7. līdz 13. novembrim. Mēness dienas, svinamdienas, Saules un Mēness aptumsumi, tradīcijas, vēsturiskās piemiņas dienas un mūsu senču Saules rita kalendārs.

Pirmdiena, 7. novembris

Robežsargu diena

1919. gada 7. novembrī Latvijas armijas virspavēlnieks izdeva pavēli par robežapsardzības posteņa izveidošanu pie armijas štāba. Pēc nedēļas sākta Latvijas robežu apsardzība. 7. novembris uzskatāma par Robežsardzes dibināšanas dienu. Vispirms robežu apsargāja karaspēka vienības, pēc tam robežapsardzību pārņēma Iekšlietu ministrijas Administratīvā departamenta Robeapsžardzības nodaļa. Jaunajam dienestam pirmie gadi bija ļoti grūti. Taču vēlāk, īpaši kopš tās vadībā 1928.gadā stājās nākamais robežsardzes ģenerālis Ludvigs Bolšteins un tā tika militarizēta, Robežsardzes attīstība notika strauji. Līdz Latvijas okupācijai 1940. gada 17. jūnijam, izveidotā Robežsargu brigāde bija pilnveidojusies un kļuvusi par labi organizētu dienestu ar dzelzs disciplīnu. Latvijas Valsts robežsardze tika atjaunota 1991.gada 13. decembrī.

Vārdadienu svin Helma, Lotārs

Pilnmēness Vērša zvaigznājā, kulminācija 8. novembrī.

Labvēlīgs laiks manikīram, pedikīram, uzacu, skropstu krāsošanai, pieaudzēšanai, pīlingam, sejas tīrīšanai, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam.

Nelabvēlīgs laiks vaksācijai, solārijam, attīrošām sejas un ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 14. diena no pulksten 16:16 – ILGU DIENA. Ļoti veiksmīga diena jebkuriem svarīgiem darbiem. Varat sākt nozīmīgus darbus, bet tiem jābūt labi sagatavotiem. Studējiet svētos rakstus, ieklausieties saņemtajā informācijā un izmantojiet to. Var pārņemt skumjas, nepiepildītas ilgas – nepakļaujieties tām. Nezīlējiet, nelietojiet smaržas, pārlieku neskatieties spogulī.

Pašsajūta. Saudzējiet redzi, acis un galvu. Nelietojiet alkoholu. Iespējama izveseļošanās pēc ieilgušas slimības.

Čika laiks: 0:30-7:15

Saule lec pulksten 7:53

Saule riet pulksten 16:19

Otrdiena, 8. novembris

Pilns Mēness aptumsums

Redzams Džonstona atolā, virs Klusā okeāna, Austrālijā, daļā Āzijas Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā. Maksimums 10:50 pēc UTC, jeb 12.59 pēc Latvijas laika.

Vēro laiku!

Ja 8. novembrī diena ir silta – būs barga ziema.

Ja 8. novembrī ar ratiem brauc, tad 9. decembrī varēs braukt ar ragavām.

Ja diena ir auksta un sniegaina, tad pavasaris būs vēls un auksts.

Ja atkusnis – ziema un pavasaris būs silti.

Vārdadienu svin Aleksandra, Agra

Pilnmēness Vērša zvaigznājā, kulminācija pulksten 0:57.

Labvēlīgs laiks manikīram, pedikīram, uzacu, skropstu krāsošanai, pieaudzēšanai, pīlingam, sejas tīrīšanai, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam.

Nelabvēlīgs laiks vaksācijai, solārijam, attīrošām sejas un ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 15. diena no pulksten 16:25 – KĀRDINĀJUMU DIENA. Katrā no mums aktivizējas iekšējā čūska – kārdinātāja, un mēs ieraugām visādu veidu kārdinājumus. Cilvēki ir neaizsargāti, laiski, ietekmējami, pakļauti seksuālajām izpausmēm. Uzdzīvei var būt nelabvēlīgas sekas. Nostipriniet pašdisciplīnu. Aktīvi aizstāviet taisnību. Esiet godīgi un atklāti. Varat izbaudīt svētlaimi mīlestībā.

Pašsajūta. Uzmaniet vēdera dobuma orgānus. Atsakieties no āboliem un citiem iņ tipa produktiem. Uzturā lietojiet diētiskus produktus karstā veidā. Ieteicami pākšaugi, graudaugi, japāņu ēdieni. Diētas diena. Drīkst baudīt nedaudz vīna. Saslimušie ātri atlabs.

Pilnmēness 24 stundu lielā atslodze no 8. novembra pulksten 1:02 līdz 9. novembra pulksten 1:02.

Saule lec pulksten 7:56

Saule riet pulksten 16:17

Trešdiena 9. novembris

Mārtiņvakars, beidzas Veļu laiks

Vakarā pirms Mārtiņdienas mūsu senči jau sāka svinēt – gāja budēļos, notika lielā izēšanās (vistas vai zoss cepetis, zirņi, pupas, kaņepes). Seni ticējumi vēsta, ka šajā vakarā nedrīkst adīt, malt, bārties, vajag siltināt un sakopt māju.

Vārdadienu svin Teodors

Pilnmēness Vērša zvaigznājā, kulminācija 8. novembrī

Labvēlīgs laiks manikīram, pedikīram, uzacu, skropstu krāsošanai, pieaudzēšanai, pīlingam, sejas tīrīšanai, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam.

Nelabvēlīgs laiks vaksācijai, solārijam, attīrošām sejas un ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 16. diena no pulksten 16:38 – MĒRENĪBAS DIENA. Taisnprātība, līdzsvars un harmonija starp astrālo un fizisko ķermeni. Enerģija īpaši harmoniska, saudzējiet šo mieru un iekšējo komfortu. Uzvedieties klusu un ievērojiet mērenību it visā. Idejas, kas iešaujas prātā, būs veiksmīgas. Iespējams atrisināt ilgstošas finanšu problēmas. Savukārt naidīgums, agresija, skaudība var gremdēt morāli.

Pašsajūta. Veselīga mierīga pastaiga, duša. Iespējamas kaulu slimības. Neēdiet gaļu, sēnes. Asins atjaunošanas diena, lietojiet dzelzi saturošus produktus.

Pilnmēness 24 stundu lielā atslodze no 8. novembra pulksten 1:02 līdz 9. novembra pulksten 1:02.

Čika laiks: 14:-15:37

Saule lec pulksten 7:58

Saule riet pulksten 16:15

Ceturtdiena, 10. novembris

Mārtiņi jeb Mārtiņdiena

Seni latviešu ziemas sagaidīšanas svētki, kad beidzās pieguļas un ganu laiks. Mārtiņos beidzās Veļu laiks un sākās Ledus laiks. Senlaikos tas nozīmēja, ka staignāji nu kļuva izbraucami un varēja gaidīt zirgos sēdošu bruņotu vīru sirojumus.

Mārtiņu nedēļā lācis dodas uz ziemas guļu un pamodīsies tikai Pavasara Mārā – 25. martā.

Ja Mārtiņos miglaina diena, tad ziema būs silta.

Ja Mārtiņos salst – Katrīnas (25. novembris) un Andreji (30. novembris) būs slapji.

Ja nedēļā ap Mārtiņiem ir atkušņi – visa ziema būs ar atkušņiem.

Ja Mārtiņi ir skaidri – ziemā būs sali, bet kopumā gaidāms labs gads.

Ja ap Mārtiņiem ir skaidras mēness naktis, būs skaidrs siena laiks.

Vārdadienu svin Mārtiņš, Mārcis, Markuss, Marks

Pilnmēness Dvīņu zvaigznājā, kulminācija 8. novembrī.

Nelabvēlīgs laiks solārijam, attīrošām sejas un ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 17. diena no pulksten 16:57 – LĪKSMES DIENA. Dienu pavadiet jautrā, atraisītā noskaņā kopā ar draugiem. Līksmojiet, bet bez žūpošanas un ālēšanās. Laba diena, kad noslēgt laulību vai harmonizēt iemīļoto attiecības.

Pašsajūta. Dziesmu, spēka vingrinājumu, dzimumtieksmes sublimācijas diena. Zāles labāk nelietot. Visjutīgākās – nieres un sirds asinsvadu sistēma.

Pirtij labvēlīga diena

Saule lec pulksten 8:00

Saule riet pulksten 16:13

Piektdiena, 11. novembris

Lāčplēša diena

Iededz svecīti par tiem, kas 1919. gada 11. novembrī savas dzīvības ziedoja Latvijas neatkarībai, kad Latvijas valsts armija izcīnīja uzvaru pār Bermonta karaspēku.

Daudzi svecītes iededz logos, daudzi aizdedz āra sveces pie savām mājām, un tūkstošiem cilvēku dodas uz 11. Novembra krastmalu, lai tās aizdegtu pie Rīgas pils mūriem. Laiks no Latvijas Republikas proklamēšanas dienas 1918. gada 18. novembrī līdz 1919. gada 11. novembrim bija viens no sarežģītākajiem Latvijas vēsturē. Tikai 1919. gadā, kad Latvijas Brīvības cīņu laikā Latvijas armija iekarotājus – Bermonta karaspēku – padzina no Rīgas, kļuva skaidrs – neatkarība ir iegūta. Latvijas brīvības cīnītāji bija skaitliskajā mazākumā, turklāt sliktāk bruņoti. Drosme, varonīgums un dziļa mīlestība pret tikai pirms gada proklamēto Latviju ļāva paveikt brīnumu.

Vārdadienu svin Ojārs, Nellija, Rainers

Dilstošs mēness Dvīņu zvaigznājā

Labvēlīgs laiks solārijam, pedikīram, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam, attīrošām ķermeņa maskām un procedūrām, pīlingam, sejas tīrīšanai, vaksācijai, pretcelulīta un striju profilakses pasākumiem, ietīšanai, masāžai, solārijam.

Nelabvēlīgs laiks mitrinošām, atjaunojošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 18. diena no pulksten 17:27 – SPOGUĻOŠANĀS DIENA. Ja kādā kaut kas patīk, padomājiet – vai tas nav par jums. Ja krīt uz nerviem, tad varbūt laiks arī sevī tikt galā ar šo īpašību. Šī diena ir arī māņu un intrigu diena. Atsakieties no godkārīgām iecerēm, egoistiskām tieksmēm, pasīvas pakļaušanās, svešām ietekmēm, no ļaunprātīgiem plāniem.

Pašsajūta. Pasīva, arī grūta diena. Gavējiet, attīriet gremošanas orgānus. Jutīgas – nieres, āda. Nelietojiet alkoholu, nesmēķējiet! Ieteicama masāža, ūdens procedūras.

Saule lec pulksten 8:02

Saule riet pulksten 16:11

Sestdiena, 12. novembris

Vārdadienu svin Kaija, Kornēlija

Dilstošs mēness Vēža zvaigznājā

Labvēlīgs laiks vaksācijai, masāžai, vakuummasāžai, pretcelulīta un striju profilakses pasākumiem, ietīšanai, pedikīram, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam, attīrošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Nelabvēlīgs laiks manikīram, pedikīram, solārijam, pīlingam, sejas tīrīšanai, mitrinošām, atjaunojošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 19. diena no pulksten 18:12 – APJUKUMA DIENA. Jutīsieties garīgi iztukšots, smaga saskarsme, var iestāties garīgs apjukums. Viegli krist kārdināšanā. Atbrīvojieties no meliem un lepnības. Neļaujieties ilūzijām un svešai ietekmei. Nepieņemiet lēmumus un neskaidrojiet attiecības. Nesāciet sarunas par kopdzīvi, neslēdziet laulību. Piemērota diena mājas kārtošanai, vecu lietu izmešanai.

Pašsajūta. Smaga diena. Uzmanīgi ar zālēm un alkoholu. Jutīgi reproduktīvie orgāni, zarnas – iespējama saindēšanās. Pārtikā priekšroku dodiet augļiem un ogām.

Čika laiks: 0:28-2:22

Saule lec pulksten 8:05

Saule riet pulksten 16:09

Svētdiena, 13. novembris

Pasaules laipnības diena

Vārdadienu svin Eižens, Jevgeņijs, Jevgeņija

Dilstošs mēness Vēža zvaigznājā.

Labvēlīgs laiks vaksācijai, masāžai, vakuummasāžai, pretcelulīta un striju profilakses pasākumiem, ietīšanai, pedikīram, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam, attīrošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Nelabvēlīgs laiks manikīram, pedikīram, solārijam, pīlingam, sejas tīrīšanai, mitrinošām, atjaunojošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 20. diena no pulksten 19:12 – IZLĒMĪBAS DIENA. Sāciet ko jaunu. Viegli, atmetot visas šaubas, beidzot pieņemiet svarīgu lēmumu. Enerģētika dod spēku garīgajai izaugsmei. Dienu pavadiet mājās, uzmanību veltot saimnieciskām un ģimenes lietām. Ievērojiet tradīcijas. Lasiet svētos rakstus. Nenodarbojieties ar dziedniecību, ja vien nav lieli enerģijas uzkrājumi. Enerģija var izsīkt. Bīstami būt lepnam, īgnam un augstprātīgam.

Pašsajūta. Īstais laiks atteikties no sliktiem ieradumiem. Nepārpūlējiet redzi. Atturieties no gaļas.

Saule lec pulksten 8:07

Saule riet pulksten 16:07