foto: Edija Pālens/LETA
"Nu nav jātēlo sieviete." Etiķetes speciāliste barga par ievēlēto deputātu stilu, tiekoties ar prezidentu
Problēmas ar lietišķās etiķetes ievērošanu, vairāk vai mazāk, konstatējamas visos ievēlētajos politiskajos spēkos.
Mode
2022. gada 5. oktobris, 05:47

"Nu nav jātēlo sieviete." Etiķetes speciāliste barga par ievēlēto deputātu stilu, tiekoties ar prezidentu

Jauns.lv

Kļūstot skaidriem 14. Saeimas vēlēšanu rezultātiem, ievēlētie deputāti, kā ierasts, steidz pucēties audiencei ar Valsts prezidentu. Šogad oficiālā vizītē devās kā parlamenta veterāni, tā jaunpienācēji, un, pēc etiķetes speciālistes domām, sanāca kā nu kuram.

Jau nedēļas sākumā Valsts prezidents Egils Levits tikās ar šajās parlamenta vēlēšanās uzvarējušajiem un 5% barjeru pārvarējušajiem.

Starp tiem, kā zināms, “Jaunā vienotība” (JV), “Apvienotais saraksts” (AS), “Nacionālā apvienība” (NA), “Zaļo un zemnieku savienība” (ZZS), “Latvija pirmajā vietā” (LPV), “’Progresīvie” (P) un “Stabilitātei!” (S!).

Levits tiekas ar 14. Saeimā ievēlēto politisko partiju pārstāvjiem

Valsts prezidents Egils Levits pirmdien pilnvaroja "Jaunās vienotības" pārstāvi, Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sākt konsultācijas ar pārējām partijām par ...

gallery icon
58

Neskatoties uz to, ka, priekšvēlēšanu perioda uzbudināti, daži no jaunievēlētajiem Egilu Levitu bija paguvuši apsaukt visādos vārdos, oficiāla tikšanās ar Valsts prezidentu tomēr paģērē kārtīgu saģērbšanos un etiķetes ievērošanu.

To, cik labi tas izdevies politiķiem, laipni atbildot uz Jauns.lv lūgumu, izvērtēja pasniedzēja, pieredzējusī etiķetes un stila eksperte Aija Strautmane.

“Šleseram jau nu būtu jāsaprot...”

Sociālajos tīklos ļaužu uzmanību izpelnījās tieši NA, LPV, ZZS, P un S! politiķi.

Tika norādīts uz virkni apģērba izvēlēšanās fiasko, ar kuriem šo politisko spēku pārstāvji aizčāpoja līdz pat Rīgas pilij.

foto: Edija Pālens/LETA
Aināru Šleseru par jaunpienācēju politikā gluži nenosauksi, taču etiķetes kļūdas - kā vienam no tādiem. Melns krekls, iztrūkst kaklasaite, iespējams, pārāk garas žaketes piedurknes. Ramona Petraviča atkārtoti centusies izcelties un būt sievišķīga pasākumā, kurš ir izteikti lietišķs, spriež Strautmane. Ar Burova kungu viss esot kārtībā. Linda Liepiņa - arī gājusi pareizajā virzienā.

Eksperte Aija Strautmane sāk izvērtēt ar LPV, sakot, ka tās pieredzējušajam līderim jau nu gan vajadzējis zināt, kur viņš dodas.

“Dodoties pie prezidenta, ir jāievēro lietišķā etiķete. Šleseram jau nu būtu jāsaprot – kaklasaite, balts krekls. Bet jāatzīst, ka šeit, iespējams, redzam viņa, tā teikt, iepozēšanu,” teic eksperte, norādot uz to, ka Šlesers priekšvēlēšanu laikā bijis ļoti kritisks un nelabvēlīgs pret Levitu.

“Nākamā ir Linda Liepiņa. Šeit es teikšu tā – grūti kaut kur piekasīties. Uz pārējo fona... lai ir. Tad nu mums ir Ramona Petraviča. Viņai vajadzētu saprast, ka nav tik uzstājīgi visu laiku jātēlo sieviete. Kurpes vajadzēja uzvilkt, nevis puszābakus. Prasījās nopietns kostīms, nevis šāds. Ar šādu var pie draudzenēm...” skarba ir Strautmane.

Oļegam Burovam viss esot bijis labi.

Viktors Valainis un viņa mazais krekliņš

Kā nākamais ekspertes acīs iekrīt ZZS pārstāvis Viktors Valainis.

foto: Edija Pālens/LETA
Arī ZZS pārstāvis Viktors Valainis prezidentu saticis žaketē, kurai ir pārāk garas piedurknes. Vēl kāda nianse - abi stāv kājās, taču žaketes nav līdz galam aizpogātas.

“Skatos, Valaiņa kungs, kā vairums vīriešu, pieturas pie nepareizā pieņēmuma, ka žaketi pogā tikai ar augšējo pogu. Tas tā nebūt nav šajā gadījumā. Saprotu, ka sabiedrībā tas ir pamatīgi iesakņojies, taču pareizi, kājās stāvot, ir aizpogāt žaketi pavisam. Krekliņš viņam ir par mazu... žakete nosedz piedurknes,” vērtē eksperte.

Rosļikovs – vissolīdākais no visiem

Interesanti, ka daudzu zākātā, par prokrievisku dēvētā partija “Stabilitātei!”, kuru pārstāv politiķis, bijušais Rīgas domnieks Aleksejs Rosļikovs, pēc ekspertes domām, izskatās vispieņemamāk.

foto: LETA
Aija Strautmane atzīst, ka vislabāk sanācis ir Alekseja Rosļikova "Stabilitātei!" komandai. Vienam no kungiem gahn iztrūkst kaklasaite. Kundze varēja izvēlēties kostīmu, nevis kleitu, taču krāsa - pareizais virziens.

“Rosļikovam viss šeit ir labi. Malā stāvošajam [Amils Salimovs] trūkst kaklasaites, kundzei prasītos lietišķs kostīms, bet vismaz krāsa ir pieņemama – tumša kleita. Jāteic, ka Rosļikova komanda šeit izskatās vissolīdāk no visiem,” atzīst Strautmane.

Raivja Dzintara kaklasaišu boikots

Visbeidzot etiķetes speciāliste pievēršas NA politiķiem.

“Raivis Dzintars, cik skatos, arī šeit ignorē kaklasaiti. Saeimā viņš arī ilgstoši atrodas bez kaklasaites. Ir jāsaprot, ka neviens nav atcēlis tās nepieciešamību, ja runājam par lietišķo etiķeti. Saprotams, ka tai ir jābūt arī, dodoties pie Valsts prezidenta. Pārējie – tā neko. Mitrevica kungam žaketes piedurknes par garu.”

foto: Edija Pālens/LETA
No NA rindām Raivis Dzintars ekspertes acīs jau sen iekritis kā kaklasaišu nenēsātājs. Mitrevica kungam tikmēr žaketes piedurknes esot pārāk garas.

Fotogrāfijās, kuras tapušas Rīgas pilī, redzams, ka arī Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, JV pārstāvim, žaketes piedurknes ir uz jautājuma zīmes.

Līdzīga situācija ir arī ar AS pārstāvi Edvardu Smiltēnu, kuram žaketes piedurknes ir acīmredzami par garu.

foto: Edija Pālens/LETA
Starp AS vīriem izceļas Edvards Smiltēns žaketes garo piedurkņu dēļ.

Papildus tam – JV pārstāve un Ministru prezidenta parlamentārā sekretāre Evika Siliņa ir uzvilkusi, iespējams, viskošāko žaketi, kāda todien redzēta pils gaiteņos.

foto: Edija Pālens/LETA
Kariņa žaketes piedurkņu garums, domājams, ir uz jautājuma zīmes. Tikmēr Ministru prezidenta parlamentārā sekretāre izraudzījusies nudien košu žaketi, dodoties uz lietišķu tikšanos.

Bet kādu piemēru rāda pats prezidents?

Vērtējot jaunievēlētos deputātus, Aija Strautmane gan norāda, ka arī pašam Egilam Levitam redzamajās fotogrāfijās ne viss ir perfekti.

Prezidentam, tāpat kā Viktoram Valainim, ir aizpogāta tikai viena žaketes poga.

Taču eksperte norāda, ka šī ir vīriešu aprindās nudien ļoti iesakņojusies un bieži pieļauta kļūda, kungiem turklāt domājot, ka viņi rīkojas ļoti pareizi.

Jāatgādina arī vēl kāds Covid-19 pandēmijas laiku Levita misēklis, kuru pamanīja visa valsts.

Atklāj brīvības cīnītājam Gunāram Astram veltītu pieminekli "Nebaidies!"

Šodien Tieslietu ministrija (TM) sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju atklāj Gunāra Astras piemiņai veltītu pieminekli "Nebaidies!" Baumaņa skvērā pretim tiesas ...

gallery icon
144

Kā zināms, prezidents šī gada 20. janvārī, Gunāram Astram veltītā pieminekļa atklāšanas laikā nenoņēma cepuri, kad ieskanējās Latvijas valsts himna.

Tolaik par Levita kļūmi bargi izteicās arī citi etiķetes pārzinātāji, un prezidents bija spiests atvainoties.

Jāpiebilst gan, ka pats pasākums izvērtās gaužām citādi, nekā plānots, jo pieminekli un valsts amatpersonas todien ielenca svilpjošu un antivakseru un kovidaktīvistu pūlis.