foto: Shutterstock
Nagu meistare: “No viena skatiena uz pēdām ir iespējams pateikt, vai viss kārtībā ar veselību!”
Dzīvesstils
2022. gada 20. jūnijs, 06:36

Nagu meistare: “No viena skatiena uz pēdām ir iespējams pateikt, vai viss kārtībā ar veselību!”

Jauns.lv

Nagu meistari nereti spēj pamanīt vairākas bīstamas veselības likstas, vien apskatot jūsu pēdas. Nagu meistare, podoloģe Vanesa Sančesa Makkulaua izdevumam “Huffington Post” uzsver, ka izglītots nagu speciālists spēs pamanīt potenciālas veselības problēmas, jo gan roku, gan kāju nagi daudz pasaka par cilvēka veselības stāvokli. 

Dažkārt bažas par pēdu vizuālo izskatu var novest pie gana nopietnām diagnozēm, piebilst podologs un ķirurgs Dr. Breds Šefers. 

“Visbiežākā problēma, ko var pamanīt pēdu apkopes laikā, ir cukura diabēts, tāpat bieži tiek atklāta arī melanoma,” piebilst Šefers. 

Pēdu problēmas parasti rodas cilvēkiem, kuri jau ilgstoši cieš no diabēta, un kuriem sākušās nervu izmaiņas pēdās. Eksperti lēš, ka Apvienotajā Karalistē ir aptuveni miljons iedzīvotāju, kuriem ir diabēts, taču tas vēl nav diagnosticēts. 

Daži no veidiem, kā diabēts atspoguļojas pēdās ir: 

  • spīdīga, gluda pēdu āda
  • pietūkušas pēdas
  • brūces vai čūlas, kas nedzīst.

Jūs varat arī pamanīt arī: 

  • Savādu tirpoņu un jušanas izmaiņas
  • kājas nesvīst
  • krampjus gurnos, atpūšoties vai staigājot

Savukārt melanomu, visnāvējošāko vēža veidu, atpazīt spēs arī kosmetologs. Pirmā melanomas pazīme parasti ir esošas dzimumzīmes izmēra, formas, krāsas vai tekstūras izmaiņas vai jauna dzimumzīme ar noteiktām pazīmēm.

Podologi parasti ir pirmie, kas pamana melanomu uz kāju nagiem, vai papēžu zonā. 

Zem pirksta naga melanoma var izskatīties kā zilums. Tā var parādīties arī vertikāli augošā joslā.

Manikīre Erīna Bekete-Glanda piebilst, ka pēdu aprūpes speciālistiem ir skaidrs arī tas, ja kāds valkā apavus, kas viņam ir par mazu. Cilvēka pirksti var savilkties nagiem līdzīgā pozīcijā vai arī pirkstu nagi var būt sašķelti.