foto: Romāns Protasevičs.
Trīs dienas pēc sprieduma, ka Sapegai piespriež 6 gadus cietumā, Protasevičs paziņo par laulībām ar citu izredzēto
Attiecības
2022. gada 9. maijs, 16:58

Trīs dienas pēc sprieduma, ka Sapegai piespriež 6 gadus cietumā, Protasevičs paziņo par laulībām ar citu izredzēto

Jauns.lv

Par precētu vīru kļuvis baltkrievu žurnālists Romāns Protasevičs, kuru pērn kopā ar draudzeni Sofiju Sapegu aizturēja, Minskā nosēdinot aviokompānijas "Ryanair" pasažieru lidmašīnu, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu. Par jaunā vīra statusu Protasevičs paziņojis vien trīs dienas pēc tam, kad kļuva zināms, ka Sapegai tiesa piespriedusi sešus gadus vispārējā režīma kolonijā. Jāuzsver gan, ka Protaseviča jaunā sieva nav Sapega.

Kā 9. maijā blogā raksta Protasevičs, viņš un Sofija izšķīrušies pirms iekāpšanas "Ryanair" lidmašīnā 2021.gada maijā, un kopš 2021.gada oktobra viņi nav sazinājušies un viņus "praktiski nekas nesaista".

Minskā nosēdina "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu

Lidsabiedrība "Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās pasažieru lidmašīna ceļā no Atēnām uz Viļņu nosēdināta Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem ...

gallery icon
15

"Mani, tāpat kā daudzus citus, nepatīkami pārsteidza ar reālu cietumsodu saistītais sods - 6 gadi kolonijā. Taču, ja salīdzina ar to, ka viņai sākotnēji draudēja līdz pat 20 gadiem... Tas vismaz nedaudz mierina. Par mums ir jāzina vairākas lietas. Īpaši tiem, kas pilnā balsī kliedz, ka es viņu atstāju vai ieliku cietumā. Viņa netika notiesāta tāpēc, ka bija mana draudzene. Galvenais pants, ap kuru tika veidota viņas apsūdzība, bija Baltkrievijas Republikas Kriminālkodeksa 130. pants (naida izraisīšana)."

Sapega kopumā tika apsūdzēta pēc septiņiem Baltkrievijas Kriminālkodeksa pantiem. Krievijas pilsone cita starpā tika apsūdzētai "sociālā naida kurināšanā" un "vardarbīgu draudu izteikšanā iekšlietu darbiniekiem" un "žurnālistu profesionālās darbības kavēšanā". Baltkrievijas varasiestādes apgalvo, ka viņa bijusi arī moderatore vietnē, kas vākusi datus par diktatora Aleksandra Lukašenko režīma drošības iestāžu darbiniekiem. To blogā piemin arī Protasevičs.

Viņš skaidro, ka ar Sofiju iepazinušies 2020. gadā kādā no Viļņas bāriem. Tobrīd viņa jau vākusi datus par drošības iestāžu darbiniekiem. Abus savā ziņā vienojis darbs.

"Es tikko pārcēlos uz Viļņu pēc aiziešanas no "NEXTA" un vēlējos satikt jaunus cilvēkus. Tā tas viss sanāca. Mēs ātri sākām dzīvot kopā. Mēs smagi strādājām un praktiski neiejaucāmies viens otra darbā - katrs darīja savu. "

Protasevičs skaidro, ka pērn maijā abi nolēmuši doties atvaļinājumā. "Bet ne tikai atpūsties, bet arī veikt pēdējo mēģinājumu glābt attiecības, jo mums kopā bija ārkārtīgi grūti. Arī paša atvaļinājuma laikā situācija nemainījās, tāpēc nolēmām, ka, atgriežoties Viļņā, šķirsimies. Tomēr mēs tā arī nesasniedzām Viļņu..."

Viņš uzsver, ka šo visu vēlējies izstāstīt, jo Sofija darbojusies pret drošības iestādēm, bet medijos nereti tiekot atspoguļota tikai kā viņa draudzene, kura tagad tiekot tiesāta, jo bijusi ar viņu kopā. Tā neesot patiesība.

"Viņa tika notiesāta par savu izdarīto, nevis par saistību ar mani. Tāpēc, pirms komentāros sāciet mani vainot un lamāt, ieslēdziet vismaz nedaudz savas smadzenes."

Ieraksta noslēgumā viņš arī min, ka vienmēr izturēsies pret Sofiju sirsnīgi, lai arī tagad ir precējies. "Bet par to vairāk citreiz," teic Protasevičs, pievienojot fotogrāfiju ar sievieti, kuras identitāte netiek atklāta.

Bijušas jau ap 100 nopratināšanu

Paralēli ierakstā viņš arī norāda, ka viņa lietas izmeklēšanu turpina Baltkrievijas Republikas Izmeklēšanas komitejas centrālais aparāts, un viņam bijušas jau ap 100 nopratināšanu. "Korpuss tiešām izrādās ārkārtīgi apjomīgs –  jau sen pārsniedzis simts sējumus. Paralēli tam esmu liecinieks vairāk nekā ducim citās lietās. Konkrēti termiņi izmeklēšanas pabeigšanai vēl nav paziņoti. Es jau sen pārtraucu tos jautāt, jo šķiet, ka neviens tos nemaz nezina. Es tikai ceru, ka līdz šī gada beigām mans turpmākais liktenis būs vismaz nedaudz noskaidrojies. No otras puses, es saprotu, ka viss varētu būt sliktāk. Galu galā sēdēt mājas arestā tomēr ir patīkamāk nekā pirmstiesas izolatorā."

Jauns.lv jau ziņoja, ka Sapegu un Protaseviču aizturēja pērn 23.maijā, kad Baltkrievijas varasiestādes Minskā piespieda nosēsties "Ryanair" pasažieru lidmašīnu, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu.

Minskā aizturētie: Romāns Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega

gallery icon
19

Protasevičs bija Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis, opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un bijušais galvenais redaktors.

"Nexta" aktīvi apstrīdēja viltotos prezidenta vēlēšanu rezultātus, ar kuriem par uzvarētāju kārtējo reizi tika atzīts ilggadējais valsts diktators Lukašenko. Aprīlī Baltkrievijas Augstākā tiesa pasludināja "Nexta" par teroristisku organizāciju.

Lukašenko režīms izpelnījies starptautisku nosodījumu par gaisa pirātismu un cilvēku nolaupīšanu, un vairākas valstis, tostarp ASV, Kanāda, Lielbritānija, kā arī Eiropas Savienība (ES) piemēroja Baltkrievijai sankcijas.

Pēc aizturēšanas Protasevičs Baltkrievijas medijos sāka kritizēt savus bijušos kolēģus. Viņu atbrīvoja no pirmstiesas apcietinājuma, lai gan apsūdzības viņam nav atceltas.