Kāpēc viens visu dzīvi ir kā pa gaisu, bet cits cieši turas pie zemes?
foto: Shutterstock
Iracionālajam ar racionālo cilvēku ir grūti sadzīvot un vienam otru saprast, tāpēc šādos pāros bieži rodas konflikti.
Attiecības
2022. gada 21. aprīlī, 19:03

Kāpēc viens visu dzīvi ir kā pa gaisu, bet cits cieši turas pie zemes?

"100 Labi Padomi"

Socionika piešķir nozīmi tam, vai cilvēks ir racionāls vai iracionāls. Abiem tipiem ir savi plusi un mīnusi, un, veidojot attiecības, ir noderīgi par tiem zināt, lai labāk izprastu otra dzīves modeli un rīcības motīvus.

Kāpēc viens visu dzīvi ir kā pa gaisu, bet cits ci...

Konsultē Baltijas Socionikas centra vadītāja, socionikas konsultante un pasniedzēja, bloga cilvekutipi.lv autore Evija Čeprova.

Uz sliedēm vai pašplūsmā

“Ir racionālie un iracionālie cilvēku tipi, kas atšķiras pēc tā, kāds ir viņu ceļš uz mērķi un mērķa rašanās impulss. Vieni paši vada un veido savu dzīvi, citi elastīgi ļaujas plūdumam,” skaidro Evija. Racionālus cilvēkus raksturo ar prātu pieņemti lēmumi un rīcība, viņi paši veido savu dzīvi, iesāktās lietas pabeidz, ir stabili savos lēmumos un racionāli visu apdomā.

Iracionālie turpretī pa dzīvi plūst kā pa upi un vēro, kurā krastā straume viņus izmetīs un kādus izaicinājumus dzīve piespēlēs. Viņi bieži vien rīkojas, impulsu vadīti, ir spontāni, var aiziet uz virtuvi izslēgt gaismu, bet attapies, mazgājot grīdu. Viņi reaģē uz ārējiem kairinājumiem – tie dod impulsu rīkoties, bet arī noved no tik labi uzsāktā ceļa. Pretējie tam racionālie tipi rīkojas tad, kad paši tā izlemj, un viegli pabeidz iesāktos darbus. Var iztēloties, ka racionālais tips ir kā vilciens, kas brauc pa sliedēm un skaidri zina, kur un kad nonāks. Iracionālais tips ir kā velosipēds – ar to var braukt jebkur un brīvi mainīt galamērķi.

foto: Shutterstock

Viens pa gaisu, otrs – pie zemes

Racionālie cilvēki ir orientēti dzīvot iepriekš paredzami, tāpēc rīkojas tālredzīgi un plānveidīgi, vērojot dažādas neapgāžamas dzīves likumsakarības un izdarot secinājumus. Viņi laikus plāno savu darbību un analizē situāciju, kurā nonāks, pārdomā, kādas varētu būt sekas. Iracionālie atšķiras ar neprognozējamu un spontānu rīcību, tāpēc labāk jūtas improvizētās situācijās un vairāk orientējas uz nejaušībām.

Racionālais cilvēks ieplāno, apsola un izdara. Iracionālais zina, ka plāni var mainīties, tāpēc sola ar gariem zobiem, bet dažkārt vienalga neizpilda, jo solītais zaudējis svarīgumu – redzeslokā ir parādījies kaut kas jauns. Tas attiecas kā uz lielām lietām, tā uz sīkumiem, kā arī uz solījumiem sev pašam vai citiem. Kamēr racionālais cilvēks var mierīgi ievērot armijas disciplīnu, tikmēr iracionālais nule sākto diētu pametīs, tiklīdz redzeslokā parādīsies kārdinoša kūciņa. Racionālais tips var visu mūžu strādāt vienā darbavietā, aizrauties ar vienu hobiju, turpretī iracionālajam ik pa laikam nepieciešamas pārmaiņas vai kāds jauns izaicinājums.

Abi labi, bet atšķirīgi

Mūsdienu pasaulē, kur panākumus vērtē pēc paveiktā, varētu šķist, ka būt racionālam ir zināmas priekšrocības, jo tāds cilvēks zina, ko grib, iet tieši uz mērķi un pabeidz iesāktās lietas. Tomēr nevajag norakstīt iracionālos – arī viņi pabeidz mācības, audzina bērnus, spēj strādāt atbildīgos amatos. Atšķiras tas, kā katrs sasniedz savus mērķus. Racionāls cilvēks apsver savas iespējas, resursus, izdomā plānu un pie tā arī turas – septiņas reizes nomēra, pirms griež. Iracionālais biežāk rīkojas tad, kad ir iedvesma vai vajadzība, spiež termiņi, priekšnieks jau dusmojas vai pienākusi pēdējā iespēja. Racionāli cilvēki ir piemēroti rutīnas darbam – tas viņus negarlaikos, bet sniegs drošības izjūtu. Iracionālo priekšrocība toties ir elastība, viņi labprātāk pieņem pārmaiņas, bieži vien tās pat ierosina. Viņi spēj pielāgoties, vēlas iet līdzi laikam, ir inovatīvi un droši soļo pretī izaicinājumiem, turpretī racionālie ir šausmās par nezināmo.

Tādam tāds jāatrod

“Cilvēki jau piedzimst ar noteiktu psihes struktūru, un dzīves laikā racionalitāte vai iracionalitāte nemainās,” skaidro eksperte. Šajā gadījumā nedarbojas pretpolu pievilkšanās princips – runājot par racionalitāti un iracionalitāti attiecībās, ir svarīgi, ka tā pārī, draugu vidū vai ģimenē sakrīt. Racionāli cilvēki neizprot iracionālo rīcības principus un dzīves ritmu, un otrādi. Racionālajiem šķiet, ka iracionāļi ir neorganizēti, neuzticami, bezatbildīgi un vieglprātīgi, bet iracionālie redz racionāļus kā iepriekš paredzamus, sausus un garlaicīgus nūģus.

“Vieni ir garastāvokļa un iedvesmas cilvēki, otri dzīvo likumsakarīgi un paredzami, un abi viens par otru brīnās,” saka Evija. Iracionālajam ar racionālo cilvēku ir grūti sadzīvot un vienam otru saprast, tāpēc šādos pāros bieži rodas konflikti.

Racionālie tipi ir šausmās no tā, cik viegli iracionālais maina savus plānus, dažkārt pamet iesākto pusratā, pārdomā, dara vairākas lietas vienlaikus… Savukārt iracionālais nevar saprast, kāpēc racionālais ir tik nelokāms, kāpēc viņam nepatīk pārsteigumi, kāpēc tik ļoti raizējas par nākotni un visu grib saplānot. “Tāpēc saskanīgai draudzībai vai kopdzīvei jāmeklē cilvēks, kurš ar tevi šajā aspektā ir uz viena viļņa,” māca Evija.

 

Tēmas