Stila jaunumi
2022. gada 12. aprīlis, 07:01

Kādas frizūras ir modē 2022. gada pavasarī un vasarā. Visaktuālākais - “es nupat pamodos” efekts

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Galvenais mūsdienu modes virziens ir nevērība un dabiska stila brīvība. Tēls drīkst būt naivs vai izaicinošs, kautrs un pieticīgs vai eksaltēts – galvenais, lai tas nav ne pārāk garlaicīgs, ne arī pārcentīgs vai samākslots.

Bizes

Bizes ir neapstrīdamas sezonas līderes, to popularitāte strauji augusi pandēmijas gados: daudzas garo matu īpašnieces mājsēdē kārtīgi satrenējušās, izmēģinot dažādus pinumu veidus. Iespējams, kādu iedvesmoja arī pērnā gada Oskara ieguvējas, ķīniešu režisores Hlojas Čžao divas skolnieciskās bizītes balvas pasniegšanas ceremonijas vakarā.

foto: Andrew Nuding/Simone Rocha/ Vida
Simone Rocha
foto: Publicitātes foto
Erdem

Vēl necik sen bizi uzskatīja par praktisku matu sakārtojumu, kam vēlams būt vienkāršam un akurātam, bet tagad tas ir īsts aksesuārs no pašas matiem, turklāt ar labām izredzēm kļūt par tēla dominanti. Nebūs pārspīlēti teikt, ka pinumu ir simtiem.

foto: Publicitātes foto
Rejina Pie
foto: Publicitātes foto
Altuzarra

Piemēram, zīmolam Altuzarra patīk dažas tievas bizītes, kas ierāmē seju hipiju stilā. Proenza Schouler – minimālistiska bize, kas cieši sapīta ar aukliņu. Bet Erdem modeles lepojas ar ekstrēmi garām pīnēm…

foto: Publicitātes foto
Proenza Schouler
foto: Publicitātes foto
Leonid Romanov

Zirgaste

Pat šī frizūra, kas stāv pāri laikiem un modei, ir pakļauta tendenču ietekmei. Šosezon aste pacēlusies, cik augstu vien iespējams, – kā bija cieņā tūkstošgades sākumā (atceramies šovbiznesa lēdiju tēlus – tāda frizūra bija gan Madonnai, gan Laimai Vaikulei). Aktuāla detaļa ir smalka matu šķipsna uz pieres, it kā izlauzusies brīvībā no ideālā matu sakārtojuma.

foto: Publicitātes foto
LaQuan Smith
foto: Publicitātes foto
Bumble and bumble

Zirgaste ir universāla – iederas birojā un naktsklubā, pastaigā un kāzās (arī savējās). Vienīgais ierobežojums: klasiska ponytail frizūra izteikti akcentē sejas formu, tāpēc izplūdušāka vai noslīdējuša sejas ovāla īpašniecēm no tās labāk atteikties.

foto: Publicitātes foto
Balmain Hair Couture
foto: Publicitātes foto
Steve English

Matu aksesuāri

Pasaules modes zīmolu stilisti 2022. gada pavasara/vasaras kolekciju skatēs sarīkoja īstu aksesuāru parādi: stīpas un lakati, mākslīgie ziedi un plīvuri. Taču visbiežāk bija manāmas matadatas, frizūrās iespraužamas ķemmītes, sprādzes un spailītes – no visvienkāršākajām (tām, ko darba procesā izmanto frizieri) līdz dāsni dekorētām un greznām. Pat visvienkāršāko frizūru tāda sprādze padarīs ļoti efektīgu.

Chanel Beauty
foto: Publicitātes foto
Tom Ford Beauty

Savāciet matus gludā astē (ja tie ir gari) vai vienkārši atsukājiet (ja īsi) un rotājiet ar divām trim acīs krītošām sprādzēm – svētku sajūta garantēta. Visdrosmīgākās var kombinēt dažādas pērļu un zīļu rotas, piemēram, matu stīpas/sprādzes un auskarus – kā piedāvā Simone Rocha.

foto: SplashNews.com/ Vida Press
Simone Rocha

Uz tumšo pusi

Billija Ailiša, Heilija Bībere, Florensa Pjū, Dava Kamerona, Džidži Hadida – visas šīs tik dažādās slavenības pēdējā laikā kaut kas vieno, un tā ir matu krāsas maiņa uz tumšo pusi.

foto: Katrina Jordan/Sipa USA/ Vida Pr
Billija Ailiša

Sociālais tīkls Tik Tok, kurš šobrīd rada visaktuālākos skaistuma trendus, gaišus matus ir pasludinājis par cheugy (Z paaudzes slengā tas nozīmē “novecojuši”, “ar apšaubāmu stilīguma pakāpi” un “mammīgi”). Psiholoģijas speciālisti lēš, ka ziemā izvēlēties silti brūnos toņus daudzām no mums liek vienkārša vēlme sasildīties. Savukārt gaiši mati vinnē vasaras saules staros. Vēl viens brunešu popularitātes iemesls – jaunā modes paaudze dod priekšroku veselīgiem matiem, un balināšana, kā zināms, tiem nenāk par labu.

foto: CAMERA PRESS/Lumeimages / Vida P
Heilija Bībere
foto: CAMERA PRESS/Anthea Simms / Vida
Džidži Hadida.

Vējš galvā

Modē ir dabiskums visos tā aspektos. Tagad nevienai nenāk prātā kaunēties par ataugušām matu saknēm un neaizkrāsotām sirmajām šķipsnām, bet par visaktuālāko – jau atkal! – pasludināts “es nupat pamodos” efekts, kas, starp citu, vienkāršs šķitīs tikai paviršam vērotājam.

foto: Publicitātes foto
Saint Laurent
foto: Publicitātes foto
Leonid Romanov

Tik brīvi un nevērīgi izskatīties var tikai ar diviem nosacījumiem. Pirmkārt, nepieciešams ļoti kvalitatīvs griezums (līderi ir 80. gadu mullet, wolf cut un dažādas teksturētas “kaskādes”, ja mati ir gari). Bet, otrkārt, ieveidot šādu frizūru arī ir jāmāk – lai izskatās, ka nopūlējusies esi nevis tu, bet maiga jūras brīze.

foto: Publicitātes foto
Stevie English
foto: Publicitātes foto
Rafael Bertolucci

Retro

Daudzas aktuālās sieviešu frizūras ir retro vēsmu iedvesmotas. Orientieris – leģendāru kinozvaigžņu tēli. Piemēram, Brižita Bardo – viņas vidū pašķirtais ponijs un kupli uzbužinātās garo matu sasukas. Arī Katrīna Denēva – augsta zirgaste un nedaudz uzkasīti mati pieres daļā (šāda frizūra viņai bija filmā Šerbūras lietussargi).

foto: Publicitātes foto
Balmain Hail Couture
foto: Publicitātes foto
Evanie Frausto

Pirmoreiz patiešām ilgu gadu laikā modē atgriezies sasons kā akurāti pielaizīta cepurīte – sevišķi aktuāls tas bija 60. gados, bet franču dziedātāja Mireija Matjē no šīs tēla “firmas zīmes” nav šķīrusies vēl šobaltdien. Populārs ir arī asimetrisks ponijs ar matu vilni vai kuplu šķipsnu uz vienu sānu – gan gariem, gan īsiem matiem. Šādas frizūras bija aktuālas 80. gados.

foto: Publicitātes foto
Stevie English
foto: Publicitātes foto
Valentino (Guido Palau)

 

Bobs

Vispopulārākā vidēji garu matu frizūra ir boba griezums. Ne velti nesen to izvēlējās viena no stilīgākajām lēdijām mūsdienu šovbiznesā Dženifera Lopesa. Aktuāli ir visi boba veidi – gan klasiskais, gan teksturētais, kā ļoti konkrētais karē, tā daudzslāņains bobs ar strupi apgrieztiem galiem vai ar spicu slīpumu kā 90. gados.

foto: Publicitātes foto
Stevie English
foto: Publicitātes foto
Rafael Bertolucci

Sevišķi populāri ir karē griezumi ar precīzu poniju uz pieres – kā Umas Tūrmanes varonei Lubenē (īpaši efektīga tumšu matu frizūra, taču atsvaidzinās arī blondīnes tēlu). Vispār ponijs joprojām ir frizūru modes uzmanības centrā. Ja uz to neesi vēl saņēmusies visas pandēmijas garumā, tagad būs īstais laiks.

foto: Publicitātes foto
Sam Villa
foto: Publicitātes foto
Dženifera Lopesa uz žurnāla Rolling Stone vāka.

Vesela galvas āda – skaisti mati

Stāsta friziere, galvas ādas un matu kopšanas speciāliste-konsultante, triholoģe Anita Mētra.

foto: no privātā arhīva

* Pateicoties kovida radītajiem apstākļiem, kad frizētavas varēja apmeklēt retāk, sievietes daudz vairāk ir pievērsušās galvas ādas un matu kopšanai mājas apstākļos. Turklāt ne tikai cīnās ar blaugznām, pastiprinātu ādas taukošanos, seboreju un dermatītu, bet arī ar galvas ādas sēnīti, kas pēdējā laikā sastopama samērā bieži. Ja, lietojot ārstnieciskos/kopjošos aptiekas līdzekļus galvas ādas stāvoklis neuzlabojas, mati kļūst nespodri, izkrīt un neataug, vajadzētu veikt uzsējumu un pārbaudīt sēnīšu iespējamību. Citām tā izpaužas ļoti mierīgi – galvas āda ir tīra, bet kādā brīdī var just nelielu niezi vai pamanīt apsārtumu, toties ļoti raksturīga ir pastiprināta matu izkrišana. Galvas ādas uzsējums palīdz noteikt sēnītes veidu un piemeklēt atbilstošus ārstēšanas līdzekļus. Kad sēnīte ir izārstēta, vesela ir ne tikai galvas āda, bet arī mati ataug veselīgi. Sēnītes attīstību var provocēt nepareiza šampūna, kondicioniera, maskas izvēle, kā arī stress, laikapstākļi, sauss gaiss telpās un pārslimotās slimības.

* Lai arī mūsdienās matu krāsas ir daudz nekaitīgākas un saudzīgākas, ādas jutība ir palielinājusies un alerģiskas reakcijas ir novērojamas biežāk. Dažreiz dāmas sūdzas, ka pat nedēļu pēc matu krāsošanas galvas āda ir īpaši jutīga vai ir pat manāmi apdegumi, kam var sekot matu izkrišana. Pirms matu krāsošanas gan mājās, gan frizētavā, galvas ādu būtu vēlams apstrādāt ar speciālu līdzekli, kas pasargā to no kairinošās matu krāsas vai balinātāja iedarbības. Līdzekli uzklāj uz pieres, aiz ausīm un uz kakla pie matu līnijas. Jutīgākas, alerģiskākas ādas īpašnieces var apstrādāt arī galvas ādu pa matu celiņiem.

* Ikviena sieviete vēlas skaistus, kuplus matus, kas netaukojas, – te var palīdzēt galvas ādas pīlings. Tas lieliski noder arī tām sievietēm, kas regulāri lieto sausos šampūnus, līdzekļus matu sakņu pacelšanai un matu lakas. Pīlingu iemasē mitrā galvas ādā un atstāj aptuveni 10 minūtes, pēc tam izskalo. Pēc šādas procedūras galvas āda ir ļoti labi attīrīta, mati atgūst kuplumu un lēnāk taukojas. Pīlings būtu jālieto arī pirms kvalitatīvāka šampūna lietošanas uzsākšanas. Tad jaunā šampūna efekts būs redzams jau pēc pirmās lietošanas reizes.   

* Lielisks jaunums ir ārstnieciskie šampūni problemātiskai galvas ādai ar kondicionējošu efektu. Līdz šim tie rūpējās tikai par galvas ādas veselīgumu, ne par matiem. Dažkārt sievietes mēdza ar ārstniecisko šampūnu mazgāt galvas ādu, bet matus – ar citu šampūnu. Ja izvēlēsies modernos, ārstnieciskos šampūnus, par galvas un matu mazgāšanu ar diviem šampūniem varēsi aizmirst!