foto: Edijs Pālens/LETA
Latvijas skolas uzņem ukraiņu bēgļu bērnus: kā to vērtē klasesbiedri un vecāki
Latvijas skolas un bērnudārzi sāk uzņemt ukraiņu bēgļu bērnus. Pagaidām vēl ir pavasara brīvlaiks, tā kā “īstās” skolas gaitas sāksies tikai nākamnedēļ.
Bērni
2022. gada 17. marts, 06:41

Latvijas skolas uzņem ukraiņu bēgļu bērnus: kā to vērtē klasesbiedri un vecāki

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas skolās mācības uzsākuši pirmie ukraiņu bēgļu bērni. Gan skolotāji, gan skolēni un viņu vecāki sociālajos tīklos dalās ar pirmajiem iespaidiem par satikšanos ar jaunajiem klasesbiedriem. Pagaidām gan “īstās mācības” nav sākušās, jo vēl līdz 18. martam ilgst pavasara brīvlaiks. Jauns.lv ieskatījās dažos sociālo tīklu ierakstos.

Daudzstāvu dzīvojamā ēka Ukrainas galvaspilsētā Kijivā, kuru 2022. gada martā iznīcināja Krievijas raķetes

gallery icon

Kamēr lielākajā daļā Latvijas skolu vēl ir brīvlaiks, skolotāji jau ir gatavi jaunajiem izaicinājumiem.

Zane Behmane: “Ar nākamo nedēļu kļūstu par klases audzinātāju diviem ukraiņu bērniem. Palīdzēšu, cik vien spēšu, un ticu, ka manējie darīs to pašu.”

Valdis Eglītis: “Šodien arī tiku pie viena ukraiņu jaunieša, ko mēģinu izglītot datortīklu jomā. Kā par nelaimi šobrīd attālinātās stundas, tad vēl grūtāk, bet manas grupas audzināmais viņam palīdz, kas kopā ar viņu darbojas un mēģina tulkot, ko es stāstu. Būsim uz vietas, tad būs vieglāk.”

Matīss: "Klasē būs ukraiņu skolniece. Prieks, ka tik ātri izdodas šo risināt, un interese par sadarbību."

Tomēr pedagogiem ir arī citi izaicinājumi. Kāda māmiņa Elbe raksta, ka no sākuma nav izpratusi meitas skolotājas norādījumu bērniem – par karu nerunāt: “Sacepos, ka meitas klases audzinātāja neļauj skolā runāt par karu. Izrunājāmies un izrādījās, ka nevis cenzūra kā safantazējos, bet kādam no bērniem radi Ukrainā un histērija, kad par šo runā. Salauzta sirds.”

Tikmēr latvieši Vācijā jau ir saskārušies ar situāciju, kad klasei pievienojas ukraiņu bēgļu bērni.

Edvards Staķis raksta: “Manai klasei šodien pievienojās jaunietis no Ukrainas. Kara bēglis. Viņam iejusties nav viegli - pārdzīvotās šausmas un valodas barjera dara savu. Bet mēs, klase, darām visu iespējamo, lai viņš justos labāk. Jaunieši zina un saprot situāciju pasaulē, tāpēc palīdz, cik vien var!”

Pirms tam viņš pauda, ka skolasbiedri ir sašutuši par Ukrainā notiekošo: “Skolā man ir viens ļoti labs draugs, viņš ir no Ukrainas, un daudzi viņa radinieki vēl joprojām dzīvo tur. Šodien viņš nebija skolā, jo visa ģimene uztraucas par saviem radiem un nezina, ko tālāk iesākt! Centos viņu nomierināt, bet bezcerīgi.”

Martina Ledertasche, kura arī dzīvo Vācijā, raksta: “Mazdēls paziņoja, ka ar rītdienu viņa klasē arī būšot ukraiņu bēgļu bērns. Viņu sēdināšot blakus Maksimam, jo krievu un ukraiņu valodas esot līdzīgas. Maksims varēšot paskaidrot, ja viņš kaut ko nesapratīšot. Mūsu bērni ir iekļaujoši”.

Jelgavas 4. vidusskolas kopkoris Ukrainas atbalstam: ukraiņu tautas dziesma “Ščedrik”:

Viņiem nācās pamest visu: Kongresu namā ierīkots Atbalsta centrs bēgļiem no Ukrainas

Rīgā, Kongresu namā atvērts atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem, kur tiek sniegta iespējami pilnvērtīga palīdzība no Krievijas uzsāktā kara aizbēgušajiem ukraiņiem.

gallery icon

Valsts prezidenta kundze tiekas ar Ukrainas kara bēgļiem

Valsts prezidenta kundze Andra Levite un Latvijas Samariešu apvienības direktors Andris Bērziņš tikās ar Ukrainas kara bēgļu grupu, kuri raduši ...

gallery icon