foto: REUTERS/SCANPIX
Bijusī “Mis Ukraina” pastāsta, kā ar septiņgadīgo dēlu izbēgusi no Kijevas
Sieviešu tiesību advokāte Glorija Allreda un "Mis Ukraina 2018" Veronika Didusenko izcēla nepieciešamību sniegt ukraiņiem lielāku palīdzību, mīkstinot vīzu nosacījumus un slēdzot debesis virs Ukrainas.
2022. gada 10. marts, 05:28

Bijusī “Mis Ukraina” pastāsta, kā ar septiņgadīgo dēlu izbēgusi no Kijevas

Jauns.lv

Bijusī “Mis Ukraina” Veronika Didusenko, tērpusies Ukrainas karoga krāsās, otrdien, 8. martā, Losandželosā, ASV sniedza preses konferenci, atklājot savu stāstu par izbēgšanu no Kijevas un mudinot citas valstis aktīvāk palīdzēt kara plosītajai Ukrainai un tās pilsoņiem.

Didusenko, kura 2018. gadā tika kronēta par tā gada skaistāko meiteni Ukrainā, stāstīja, ka viņa un viņas septiņus gadu vecais dēls uzmodās no sirēnu un sprādzienu trokšņiem pirmajā Krievijas iebrukuma dienā, 24. februārī. Neilgi pēc tam viņi bija starp tūkstošiem ukraiņu, kuri devās ceļā, lai pamestu valsti.

“Manā ceļā uz Ukrainas robežu nebija nevienas vietas, kur neskanētu sirēnas vai kur nesprāgtu raķetes un bumbas,” sacīja Didusenko.

Sieviete ar savu dēlu mērojusi ceļu no Kijevas līdz Moldovai, tad caur Rumāniju un Luksemburgu, līdz nokļuvusi Ženēvā, Šveicē, kur apmetusies pie draugiem. Viņa pieņēmusi “sirdi plosošu” lēmumu atstāt savu dēlu tur, kamēr pati devās uz ASV. 

Viņa atklāja, ka viņas pieprasījums dabūt vīzu savam dēlam, lai viņš varētu atceļot uz ASV, ticis noraidīts. Didusenko plāno atgriezties Ženēvā šajā nedēļas nogalē, lai atkal viņu satiktu.

Didusenko savu stāstu izstāstīja preses konferencē Losandželošā sieviešu tiesību advokātes Glorijas Allredas birojā. Sievietes, kuras sadraudzējušās pirms vairākiem mēnešiem, kopīgi izlēmušas, ka Starptautiskajā sieviešu dienā būtu svarīgi vērst uzmanību uz šausminošo situāciju Didusenko dzimtenē. 

Allreda mudināja ASV amatpersonas mīkstināt vīzu politiku, lai vairāk kara bēgļiem no Ukrainas būtu iespēja ierasties valstī.

“Šobrīd miljoniem ukraiņu bērnu un viņu mātes trīc pie katras skaņas metro stacijās un bumbu patvertnēs,” sacīja Didusenko.

"Vēl sāpīgāk ir tas, ka sievietēm šādos apstākļos šajās patvertnēs jālaiž pasaulē bērni."

Bijusī “Mis Ukraina” uzsvēra, ka ukraiņi ir apņēmušies aizstāvēt savu valsti, taču viņiem ir vajadzīga vēl lielāka palīdzība no citām valstīm.

Viņa sacīja, ka baidās, ka Putins neapstāsies, kamēr nepanāks "visa ukrainiskā un pašas Ukrainas iznīcināšanu”, un izcēla, ka Ukrainas amatpersonas atkārtoti ir mudinājušas noteikt lidojumu aizlieguma zonu virs Ukrainas.

“Aizveriet debesis virs Ukrainas,” Didusenko pieprasīja. “Cilvēki mirst patversmēs bez ēdiena, bez ūdens, bez gaismas, bez siltuma. Šī ir traģēdija. Tas ir terorisms.”

“Ukraiņiem bez šaubām ir drosme aizstāvēt savu zemi un mājas, bet lai pārtrauktu nebeidzamo uzbrukumu, viņiem ir ļoti nepieciešami ieroči un munīcija. Mēs cīnīsimies par savu un jūsu brīvību.”

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī par kara bēgļiem kļuvuši aptuveni divi miljoni cilvēku.

Jaunākajam par Krievijas iebrukumu Ukrainā seko līdzi Jauns.lv teksta tiešraidē