foto: Pixabay
Nosaukti vairāki produkti, kuri drīzumā var nebūt pieejami
2021. gada 18. maijs, 04:13

Nosaukti vairāki produkti, kuri drīzumā var nebūt pieejami

Jauns.lv

Jau pēc 30 gadiem nebūs pieejama šokolāde, vīns, kafija, avokado un banāni. Par šādām prognozēm liecina klimatiskās izmaiņas.

Šokolāde

Pastāv milzu iespēja, ka šokolāde 2050.gadā vairs nebūs pieejama. Kakao koki dod augļus tikai mitrā klimatā. Taču pēc drīsdesmit gadiem Ganā un Kotdivuārā, kas ir galvenie kakao piegādātāji, kļūs pārāk karsts un sauss. Kakao audzē arī citās valstīs, taču kā apgalvo zinātnieki, šokolādes ražošanas samazināšanās esot neizbēgama. 

Banāni

Nesenā Ekseteras (Lielbritānija) universitātes pētījumā teikts, ka 2050.gadā sliktu klimatisko apstākļu dēļ desmit valstīs banāni var izzust pavisam. Šī kultūra būšot apdraudēta ne vien Dienvidamerikā, bet arī Āzijā un Indijā. 

Kafija

Kafijas iztrūkums esot sagaidāms pēc 30 gadiem. Iemesls – augsnes erozija, kurā tiek audzēta kafija. Žurnāla "Science Advances" publicētajā pētījumā teikts, ka populārās kafijas šķirnes ir apdraudētas, tajā skaitā arī arabika. 

Vīns

Žurnālā "Nature Climate Change" publicētajā pētījumā teikts, ka Napas un Sonomas reģionos Kalifornijā kļūst pārāk karsts vīnogulāju audzēšanai. Klimata izmaiņas skars ne tikai šo teritoriju. Citos vīna darīšanas reģionos prognozē gaisa temperatūras paaugstināšanas par trīs grādiem, kas samazinās vīna ražošanu par 70 līdz 85 procentiem.  

Avokado

Tuvākajos 30 gados šī dārzeņa ražošana kritīsies par 40 procentiem, vēsta "Ernest Lawrence" laboratijas zinātnieki. Un tas arī notikšot sausuma un temperatūras izmaiņu dēļ. Tikai 30 gramiem avokado nepieciešami 35 litri ūdens, raksta "Postimees".